680
| Menelaos Myrillas / SOOC

Οι ευρωπαϊκές εξετάσεις του Κυριάκου

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 15 Φεβρουαρίου 2016, 11:31

Οι ευρωπαϊκές εξετάσεις του Κυριάκου

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 15 Φεβρουαρίου 2016, 11:31

Το ευρωπαϊκό βάπτισμα του πυρός, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα πάρει στα μέσα της εβδομάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει προγραμματίσει ενδιαφέροντα ραντεβού με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων αλλά και με σημαίνοντες Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκέλα Μέρκελ, τον Μαριάνο Ραχόι, αλλά και τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς καθώς και την ηγεσία του ΕΛΚ.

Η επίσκεψή του στη βελγική πρωτεύουσα έχει προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά, καθώς, όπως λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, «η πρώτη εντύπωση παίζει πάντα πολύ σημαντικό ρόλο». Το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ μεταδίδει πως είναι κρίσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες να καταδειχθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως στην Αθήνα υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, που μπορούν να εγγυηθούν την σταθερότητα της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει στην βελγική πρωτεύουσα την εγχώρια πολιτική κόντρα. «Κάθε άλλο, θα παίξει εθνικά», διαβεβαιώνουν στενοί του συνεργάτες.

Στην κορυφή του γαλάζιου ενδιαφέροντος δεν είναι τίποτε άλλο, από την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Προσφυγικού, με τη ΝΔ να μην παραλείπει να επισημαίνει την πτυχή της εθνικής ασφάλειας, που έχει το συγκεκριμένο θέμα. Η «αιφνίδια» εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαδικασία αναχαίτισης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, χωρίς, μάλιστα να ερωτηθεί η Αθήνα, έχει προκαλέσει συναγερμό στη Λεωφόρο Συγγρού, που φοβάται πως η κυβερνητική ολιγωρία στο θέμα κινδυνεύει να φέρει τη χώρα προ εξαιρετικά αρνητικών τετελεσμένων. Οι πληροφορίες, μάλιστα, περί υπόγειας συναλλαγής κυβέρνησης – εταίρων, ώστε η Αθήνα να αναλάβει βαρύτερες υποχρεώσεις στο Προσφυγικό με αντάλλαγμα πρόσκαιρες υποχωρήσεις των πιστωτών μας στη δημοσιονομική προσαρμογή εντείνουν τη γαλάζια ανησυχία. «Πιθανή διασύνδεση των δύο ζητημάτων απαιτεί σύνθετο χειρισμό και κρύβει πολλούς κινδύνους», παρατηρεί έμπειρο στέλεχος του κόμματος.

Στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει ενημέρωση για τα προαναφερθέντα ζητήματα, ενώ θα παρουσιάσει και τις θέσεις του κόμματός του επικεντρώνοντας σε δύο κατευθύνσεις: αφενός ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος και θα καλέσει τους εταίρους μας να επιδείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας, αφετέρου θα παρακινήσει την ΕΕ να ασκήσει ισχυρότερες πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να επωμιστεί και η Αγκυρα το μέρος την ευθύνης, που της αναλογεί. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα προειδοποιήσει, μάλιστα, τους συνομιλητές του για τις αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να έχει για την Ενωση γενικότερα πιθανό σφράγισμα των βορείων συνόρων μας από την κυβέρνηση των Σκοπίων, εξέλιξη, την οποία χαρακτηρίζουν διαχειρίσιμη κυβερνητικά στελέχη. Ο ίδιος θα διαβεβαιώσει δε τους εταίρους του στο ΕΛΚ ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της συντομότερης συμμόρφωσης και της χώρας μας με τις σχετικές υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει, μολονότι αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «φορτώθηκε με περισσότερα βάρη, από όσα μπορούσε να σηκώσει».

Η «αιφνίδια» εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαδικασία αναχαίτισης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, χωρίς, μάλιστα να ερωτηθεί η Αθήνα, έχει προκαλέσει συναγερμό στη Λεωφόρο Συγγρού, που φοβάται πως η κυβερνητική ολιγωρία στο θέμα κινδυνεύει να φέρει τη χώρα προ εξαιρετικά αρνητικών τετελεσμένων.

Στα της αξιολόγησης, πάντως, η στάση του κ. Μητσοτάκη δεν ευθυγραμμίζεται με τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Η ΝΔ θεωρεί υποβολιμαία τα δημοσιεύματα, που φέρουν τους εταίρους μας και δη το Βερολίνο να ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο του κόμματος να «βάλει πλάτη» σε κρίσιμα νομοθετήματα, όπως το Ασφαλιστικό. Ούτως ή άλλως ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να προκαταλάβει πιθανές δυσάρεστες για αυτόν εκπλήξεις καλώντας προ ημερών το Μαξίμου να αποσύρει την πρότασή του για το Ασφαλιστικό χάριν της κοινωνικής ηρεμίας.

Ο ίδιος επισημαίνει σε τακτικούς συνομιλητές του ότι επιθυμεί να είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και όχι ένας δεδομένος εταίρος. Στελέχη, που γνωρίζουν τις διεργασίες στο ΕΛΚ, αποκλείουν να βρεθεί ο κ. Μητσοτάκης σε κλοιό πιέσεων, τονίζοντας ότι «ουδείς στην Ευρώπη θέλει να υπονομεύσει την επόμενη λύση για τη χώρα». Ούτως ή άλλως ο πρόεδρος της ΝΔ θα υπογραμμίσει και αύριο στο πρόγευμα εργασίας, που θα έχει με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ, ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ στις αποσκευές του προς τις Βρυξέλλες θα έχει και το προσχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος, που εκπονείται ήδη από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...