333
H Iωάννα Παππά (αριστερά) και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη (δεξιά) τη στιγμή της βράβευσης | Melina Mercouri/Facebook

Οι… δύο νικήτριες του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2016, 07:38
H Iωάννα Παππά (αριστερά) και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη (δεξιά) τη στιγμή της βράβευσης
|Melina Mercouri/Facebook

Οι… δύο νικήτριες του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2016, 07:38

Η απόφαση της επιτροπής ήταν ομόφωνη: Το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» απονεμήθηκε σε δύο από τις πιο ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και εντατικής θεατρικής εργασίας ηθοποιούς, την Ιωάννα Παππά και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Μέσα σε κλίμα περισυλλογής, σε κλίμα λιτότητας αλλά και ανακατατάξεων έγινε η τελετή με τον Δημήτρη Λιγνάδη που έκανε την παρουσίαση να δίνει το στίγμα «το ελληνικό θέατρο μόλις πέρασε μια δύσκολη εβδομάδα». Σαφής αναφορά στην υπόθεση Φαμπρ και «Βέλγικο Φεστιβάλ» που έχει αφήσει ηθικά τραυματισμένους τους καλλιτέχνες.

6774F5F8456455030ED06CAFB49DCDE7
H Aλεξάνδρα Αϊδίνη σε στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Μεγάλη Χίμαιρα»

Η Ιωάννα Παππά βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο έργο «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, ενώ η Αλεξάνδρα Αϊδίνη για την ερμηνεία της στο έργο «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Τάρλοου και ήταν συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο Πορεία. Οι δυο τους αποδέχτηκαν το βραβείο  δίνοντας η κάθε μία έναν εντελώς διαφορετικό τόνο στους σύντομους χαιρετισμούς τους.

Η Ιωάννα Παππά περισσότερο συναισθηματική, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη με πολιτικό στίγμα και αναφορές σε φράχτες και σύνορα. Η Παππά αφιέρωσε το βραβείο στον Μηνά Χατζησάβα «θα τον θυμάμαι πάντα, με πολλή αγάπη», στον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη «τον ευχαριστώ, με εμπιστεύτηκε πρώτος χωρίς να με γνωρίζει», στην οικογένειά της αλλά και στον σύντροφό της Κωνσταντίνο αφού «η Πολυδούρη ήταν μια γυναίκα που αγαπούσε να ερωτεύεται». Μέτρησε απώλειες και αγάπη.

ODOS
H Iωάννα Παππά ως Μαρία Πολυδούρη με βάση το κείμενο της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη αναφερόμενη στη φράση του Καραγάτση «άλλος ο χρόνος στην άβυσσο της θάλασσας, άλλος στο πρόστυχο χώμα» έκανε αναφορά στο Προσφυγικό, στις συνθήκες στα σύνορα. «Ζούμε σε ένα χώμα πρόστυχο, όπου φράγματα και όρια καταργούνται, καταργούνται όρια ηθικά και αξιοπρέπειας και υψώνονται τείχη και συρματοπλέγματα», τόνισε.

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ και βέβαια από την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη. Κατόπιν κλήρωσης αποφασίστηκε πρώτη να φορέσει την καρφίτσα η Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...