692
Η Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ μιλά στην επιτροπή της Γερουσίας, με την οικογένειά της να την παρακολουθεί | Reuters

Οι Δημοκρατικοί λένε στη δικαστή Μπάρετ ότι είναι μαριονέτα του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 13:46
Η Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ μιλά στην επιτροπή της Γερουσίας, με την οικογένειά της να την παρακολουθεί
|Reuters

Οι Δημοκρατικοί λένε στη δικαστή Μπάρετ ότι είναι μαριονέτα του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 13:46

Μια χαμένη, κατά γενική ομολογία, μάχη ξεκίνησαν οι Δημοκρατικοί, τη Δευτέρα, στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την επιβεβαίωση της Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, την οποία επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι η επιβεβαίωση της Μπάρετ είναι μία τυπική διαδικασία, μιας που οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, η ακρόαση θα αποτελέσει αντικείμενο σφοδρών αντεγκλήσεων ανάμεσα στους γερουσιαστές.

Η ακρόαση για την Μπάρετ, η οποία επελέγη από τον Τραμπ για να αντικαταστήσει τη φιλελεύθερη δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ που πέθανε, ξεκίνησε με γερουσιαστές να κάνουν εναρκτήριες δηλώσεις. Η ίδια η Μπάρετ θα κάνει εναρκτήρια δήλωση αφού πρώτα δοθεί η ευκαιρία και στα 22 μέλη της επιτροπής να πάρουν τον λόγο.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που είναι πρόεδρος της επιτροπής, άρχισε την ομιλία του αποτίνοντας φόρο τιμής στην Γκίνσμπεργκ και είπε πως η Μπάρετ, μια συντηρητική εφέτης, θα ήταν μια «άξια διάδοχος».

«Θα είναι μια μακρά εβδομάδα γεμάτη αντεγκλήσεις», προέβλεψε ο Γκρέιαμ. «Ας το κάνουμε με αλληλοσεβασμό. Ας θυμόμαστε, ο κόσμος παρακολουθεί».

Η Μπάρετ κάθισε πίσω από ένα τραπέζι απέναντι από τους γερουσιαστές φορώντας μια μαύρη μάσκα. Ο σύζυγός της και τα επτά παιδιά της κάθισαν πίσω της, φορώντας και αυτοί προστατευτικές μάσκες.

«Πιθανόν δεν πρόκειται να πείσουμε ο ένας τον άλλον, εκτός αν κάτι πραγματικά δραματικό συμβεί. Ολοι οι Ρεπουμπλικανοί θα ψηφίσουν “ναι” και όλοι οι Δημοκρατικοί “όχι”», είπε ο Γκρέιαμ.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν αρνηθεί, πριν από τέσσερα χρόνια, να αποφανθούν επί της προτεινόμενης από τον Ομπάμα υποψηφιότητας για την κάλυψη μιας κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή ήταν εκλογική χρονιά, και πως κανένας υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε μια διαδικασία επικύρωσης τόσο κοντά στη διεξαγωγή εκλογών.

«Αισθάνομαι ότι το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο του Συντάγματος», είπε ο Γκρέιαμ, κάτι που με το οποίο δεν συμφωνούν, όχι μόνο οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, αλλά και ο αμερικανικός λαός. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 52% των Αμερικανών θέλει να γίνει η πλήρωση της θέσης από τον επόμενο πρόεδρο, μετά τις εκλογές, ενώ το 44% συμφωνεί με τους Ρεπουμπλικάνους.

Καθώς, όμως, οι Ρεπουμπλικανοί φοβούνται ότι θα χάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία μετά τις εκλογές, βιάζονται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πριν τις 3 Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν την επίθεσή τους κατά της Μπάρετ από μία υπόθεση που θα κληθεί να εκδικάσει το Ανώτατο Δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου, ιδιαίτερα κρίσιμη για την υγειονομική περίθαλψη εκατομμυρίων πολιτών και τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Ομπάμα, τον οποίο θέλει να ακυρώσει ο Τραμπ.

Μια σημαντική πρόνοια του νόμου αυτού απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αρνούνται την κάλυψη σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα θέματα υγείας.

Οι Δημοκρατικοί έχουν καλέσει την Μπάρετ να εξαιρέσει τον εαυτό της από την υπόθεση, επικαλούμενοι σύγκρουση συμφερόντων επειδή ο Τραμπ έχει ζητήσει την κατάργηση του νόμου.

Την πιο σφοδρή επίθεση εναντίον της έκανε, όπως αναμενόταν, η υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, η οποία επέλεξε να κάνει την παρέμβασή της στην επιτροπή εξ αποστάσεως, όπως και πολλοί άλλοι γερουσιαστές, που δεν θέλησαν να εκτεθούν στον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό.

Η Μπάρετ ακούει την εισαγωγή της Κάμαλα Χάρις, που μιλά εξ αποστάσεως (στην οθόνη)

Παρά το αίτημα των Δημοκρατικών να περάσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα από έλεγχο για κορονοϊό, οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν. Ενας μάλιστα από αυτούς, ο Μάικ Λι, που διαγνώστηκε με κορονοϊό πριν από 10 ημέρες, πήγε στην ακρόαση και μίλησε χωρίς μάσκα.

Γερουσιαστής των Δημοκρατικών φορά μάσκα με την εικόνα της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Η Χάρις είπε στην εισαγωγή της ότι η Μπάρετ θα ακυρώσει το έργο της Γκίνσμπεργκ, και εξαιτίας της, οι αμερικανοί πολίτες θα χάσουν σημαντικά δικαιώματά τους για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Μπάρετ στην αίθουσα της επιτροπής, κατά την έναρξη της ακρόασης

Μιλώντας κατά την έναρξη της ακρόασης, η Μπάρετ είπε ότι πιστεύει πως όλοι οι Αμερικανοί αξίζουν ένα ανεξάρτητο Ανώτατο Δικαστήριο, που ερμηνεύει το Σύνταγμα και τους νόμους όπως είναι γραμμένοι.

Η ακρόαση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις και των 22 γερουσιαστών-μελών της επιτροπής, οι οποίοι θα θέσουν ερωτήσεις στην Μπάρετ και θα κλείσει με τη δική της ομιλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...