554
Η Οβα Μέρτο με την (κανονική) πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν | Reuters

Φινλανδία: 16χρονη μαθήτρια έγινε… πρωθυπουργός για μία ημέρα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 21:35
Η Οβα Μέρτο με την (κανονική) πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν
|Reuters

Φινλανδία: 16χρονη μαθήτρια έγινε… πρωθυπουργός για μία ημέρα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 21:35

Για τη Φινλανδία ούτε το φύλο ούτε η ηλικία αποτελούν δείκτη ικανοτήτων – διόλου τυχαία, είναι η χώρα που διοικείται από τη μικρότερη σε ηλικία πρωθυπουργό του κόσμου, την 35χρονη Σάνα Μαρίν.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας την περασμένη Τετάρτη παραχώρησε για μια ημέρα τη θέση της στη 16χρονη ακτιβίστρια Οβα Μέρτο, η οποία εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να καταγγείλει τη βία κατά των γυναικών και τα στερεότυπα γύρω από τα φύλα και τις σχέσεις τους με την τεχνολογία.

Η… ανταλλαγή με τη μαθήτρια του Λυκείου έγινε χάρη στο πρόγραμμα #GirlsTakeover (Αναλαμβάνουν τα Κορίτσια) του φιλανθρωπικού οργανισμού Plan International, το οποίο δίνει σε νεαρά παιδιά τη δυνατότητα να πάρουν τη θέση πολιτικών και άλλων υψηλών προσώπων για μία μέρα.

Η άκρως συμβολική ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της Μέρτο έγινε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, η οποία έχει θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Εθνη με στόχο να προβάλει τις προσπάθειες που γίνονται για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία και τη γενικότερη καταπάτηση των δικαιωμάτων των κοριτσιών ανά τον κόσμο.

«Νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση που μιλάω εδώ μπροστά σας σήμερα, παρόλο που κατά κάποιον τρόπο εύχομαι να μη χρειαζόταν να βρίσκομαι εδώ και καμπάνιες όπως το “Girls’ Takeover” να μην ήταν πια απαραίτητες», επεσήμανε η 16χρονη Οβα στην ομιλία της, στο τέλος της ημέρας.

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ακόμη πετύχει την ισότητα μεταξύ των φύλων, πουθενά στον πλανήτη. Αν και έχουμε κατορθώσει πολλά σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει», είπε το κορίτσι που είναι υποδειγματικά δραστήριο και ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η πρόσβαση των κοριτσιών στην τεχνολογία.

Η 16χρονη Οβα Μέρτο

Σύμφωνα με τη Μέρτο, τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και διακρίσεις εις βάρος τους, όταν αποφασίζουν να ασχοληθούν με την τεχνολογία.

«Όταν ένα κορίτσι λέει ότι παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, θεωρείται συχνά περίεργη. Αν, από την άλλη, ένα αγόρι πει ότι δεν παίζει τέτοια παιχνίδια ή δεν έχει κονσόλα παιχνιδιών, θεωρείται περίεργο για τον λόγο αυτόν», ανέφερε η «προσωρινή» πρωθυπουργός σε ομιλία της, που δημοσιεύθηκε στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα.

«Τα κορίτσια αποκλείονται συχνά από την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και εκπαίδευσης. Η ανισότητα αυτή επηρεάζει τις ζωές μας με διάφορους τρόπους. Εμείς, τα κορίτσια, δεν είμαστε όμως θύματα και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν», πρόσθεσε.

Η Μέρτο προειδοποίησε επίσης για τα κρούσματα διαδικτυακών επιθέσεων και απειλών, τα οποία περιορίζουν την πρόσβαση των νέων γυναικών στη διαδικτυακή πληροφόρηση.

«Εχω μιλήσει με συνομήλικες φίλες μου για τη διαδικτυακή κακοποίηση και διαπίστωσα ότι σε όλες έχουν ζητηθεί γυμνές φωτογραφίες και όλες έλαβαν γυμνές φωτογραφίες άλλων χωρίς τη συγκατάθεσή τους», λέει η Μέρτο.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία οι τεχνολογίες να είναι «προσβάσιμες για όλους», προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να βαθαίνουν τον ψηφιακό διαχωρισμό μεταξύ χωρών ή κοινωνιών».

Η Σάνα Μάριν έγινε η νεαρότερη πρωθυπουργός όταν ορκίστηκε πέρυσι σε ηλικία 34 ετών.

Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας και ηγείται του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού με άλλα τέσσερα κόμματα, στα οποία επικεφαλής είναι επίσης γυναίκες κάτω των 35 ετών.

Η Φινλανδία, μαζί με άλλα σκανδιναβικά κράτη, εξασφαλίζουν «άριστα» στη βαθμολογία ισότητας μεταξύ των φύλων.

Το 1906, πριν ακόμη από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη ρωσική αυτοκρατορία, το Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας έγινε η πρώτη περιοχή στον κόσμο όπου οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα ψήφου, καθώς και αυτό του εκλέγεσθαι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...