804
Μια φιγούρα διακρίνεται στο στάδιο της Χάντερσφιλντ υπό το φως των προβολέων. Πολλοί πιστεύουν ότι η λαμπερή Premier League θα εισέλθει σε μια πιο σκοτεινή εποχή λόγω των περιορισμών του Brexit | Action Images via Reuters/Lee Smith

Ο… τυφώνας Brexit απειλεί την Premier League

Sportscaster Sportscaster 15 Νοεμβρίου 2018, 12:00
Μια φιγούρα διακρίνεται στο στάδιο της Χάντερσφιλντ υπό το φως των προβολέων. Πολλοί πιστεύουν ότι η λαμπερή Premier League θα εισέλθει σε μια πιο σκοτεινή εποχή λόγω των περιορισμών του Brexit
|Action Images via Reuters/Lee Smith

Ο… τυφώνας Brexit απειλεί την Premier League

Sportscaster Sportscaster 15 Νοεμβρίου 2018, 12:00

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να πει «αντίο» στην Ευρώπη, με ημερομηνία-ορόσημο την 29η Μαρτίου 2019. Το βράδυ της Τετάρτης στο κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας, στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την έναρξη της προσπάθειας, στο βρετανικό Κοινοβούλιο, για οριστικοποίηση της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Brexit θα επιφέρει στο Νησί κοσμογονικές αλλαγές -σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο-, οι οποίες απειλούν ακόμη και το made in England κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Ρίτσαρντ Σκάνταμορ, ο πρωτεργάτης του «θαύματος» της Premier League την τελευταία εικοσαετία (ο οποίος στις αρχές του 2019 θα παραδώσει τα ηνία του συνεταιρισμού στην 59χρονη Σουζάνα Ντάινατζ, ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Discovery), είχε προειδοποιήσει, ήδη, από τον Ιούνιο του 2016. Καθώς οι Βρετανοί ετοιμάζονταν να πουν το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» στην απόσχιση από την ΕΕ, είχε λάβει σαφή θέση υπέρ της παραμονής: «Η παρουσία της χώρας στην Ευρώπη έχει σαφώς περισσότερα πλεονεκτήματα, ιδίως για το ποδόσφαιρό μας. Θα πρόκειται για μεγάλο λάθος, εάν κλείσουμε τα σύνορά μας και ξαναγίνουμε όπως παλιά». Τώρα, οι φόβοι του «Mr. Premier League» παίρνουν σάρκα και οστά.

Ομάδες, ιδιοκτήτες, προπονητές, παίκτες και φίλαθλοι, αλλά και οι γενναιόδωροι χορηγοί των αγγλικών συλλόγων, διαβάζουν με αγωνία τις αναλύσεις του βρετανικού Τύπου για τις συνέπειες του Brexit στο προϊόν που έχει κατακτήσει τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αγορές περισσότερο από κάθε άλλο. Την Τρίτη, οι Times αποκάλυψαν ότι η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει, ήδη, εκπονήσει ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα», που δεν θα αρέσει καθόλου στους 20 συλλόγους της Premier League. Το σχέδιο αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του αριθμού των ξένων παικτών που θα επιτρέπεται να διαθέτουν, σε 12 (από 17 σήμερα). Με το σκεπτικό, σε κάθε ρόστερ (που αριθμεί 25 ποδοσφαιριστές), οι γηγενείς να είναι περισσότεροι (13) από τους αλλοδαπούς.

Στην εφετινή Premier League, 13 από τις 20 ομάδες έχουν πάνω από 12 ξένους. Και μόνο δυο (η Μπέρνλι και η Μπόρνμουθ) δίνουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους αγώνες, στους ντόπιους. Η Τσέλσι, για παράδειγμα, παίζει με ξένους σε ποσοστό 95%. Αυτή τη στιγμή, οι μη γηγενείς ποδοσφαιριστές στο αγγλικό πρωτάθλημα είναι 269. Εάν «περάσει» ο νέος κανονισμός της FA (αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου), θα πρέπει να γίνουν 240. Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν 29, αλλά ποιοι θα είναι αυτοί. Φυσιολογικά, θα είναι εκείνοι των οποίων τα συμβόλαια με τους συλλόγους τους λήγουν προσεχώς (το 2019 και το 2020). Από τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Κομπανί, ο Μανγκαλά, ο Μπράβο, ο Γκιουντογκάν, ο Νταβίντ Σίλβα και ο Φερναντίνιο. Από τη Γιουνάιτεντ, ο ντε Χέα, ο Μαρσιάλ, ο Μάτα, ο Περέιρα, ο Αντερ Ερέρα, ο Φελαϊνί, ο Μάτιτς. Από τη Λίβερπουλ, ο Μάρκοβιτς, ο Ορίγκι και ο Ματίπ. Από την Τότεναμ, ο Αλντερβάιρλεντ, ο Βερτόνχεν, ο Ντεμπελέ και ο Γιορέντε. Από την Τσέλσι, όλος ο καλός ο κόσμος: Καμπαγέρο, Νταβίντ Λουίζ, Φάμπρεγκας, Ζιρού, Αζάρ, Πέδρο και Ουίλιαν.

Το χειρότερο, όμως, είναι το επόμενο (πολύ πιθανό) βήμα, σε περίπτωση που προκριθεί το λεγόμενο «σκληρό Brexit»: οι προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση ποδοσφαιριστές δεν θα θεωρούνται, πια, «Κοινοτικοί», αλλά ξένοι. Θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια εργασίας στη Βρετανία με τους ίδιους όρους που, σήμερα, ισχύουν για τους Ρώσους, τους Αιγύπτιους, ή τους Λάτιν. Θα πρέπει, δηλαδή, να έχουν συμπληρώσει έναν προκαθορισμένο αριθμό συμμετοχών στην εθνική ομάδα της χώρας τους, αναλόγως με τη θέση της στο ranking της FIFA. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Καντέ, για παράδειγμα, δεν θα είχε τη δυνατότητα να αγωνίζεται στην Αγγλία (τη χρονιά που αποκτήθηκε από τη Λέστερ). Ο Καντέ, και καμιά τρακοσαριά ακόμη, εάν βάλουμε στην εξίσωση και τη Σκωτία.

Ακόμη πιο εφιαλτικό είναι το σενάριο που αφορά τους ανήλικους ποδοσφαιριστές, δηλαδή τα νεαρά ταλέντα τα οποία οι σύλλογοι της Premier League εντοπίζουν σε όλο τον κόσμο και φέρνουν στην Αγγλία για να γίνουν οι επόμενοι σούπερ-σταρ. Οπως έγραψε η Daily Telegraph, η FIFA σκοπεύει να απαγορεύσει σε όλους τους παίκτες κάτω των 18 ετών τη μετανάστευση σε ξένη χώρα. Από το μέτρο θα εξαιρείται η μετακίνηση εντός της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η Μπαρτσελόνα, η Παρί ή η Γιουβέντους -για παράδειγμα- θα επιτρέπεται να αποκτήσει έναν χαρισματικό 17χρονο από την Πολωνία, αλλά δεν θα μπορεί να το κάνει ένας αγγλικός σύλλογος μετά την ολοκλήρωση του Brexit.

Η Premier League έχει αρχίσει, ήδη, σειρά επαφών με τις βρετανικές Αρχές, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιες εξαιρέσεις – προνόμια, που θα περιορίσουν τη ζημιά. Οπως, π.χ., οι ξένοι παίκτες να μη χρειάζονται άδεια εργασίας για να αγωνιστούν σε κάποιον αγγλικό σύλλογο. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, σε επίπεδο Κυβέρνησης – όχι ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Η επιλογή της κυρίας Ντάινατζ για τη θέση του γενικού διευθυντή του συνεταιρισμού δεν ήταν, διόλου, τυχαία. Φημίζεται για τις προνομιακές της σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη ολόκληρου του πολιτικού φάσματος στη χώρα. Οι συνεργάτες της ετοιμάζουν, ήδη, ένα φάκελο που αποδεικνύει, με στοιχεία, ότι η Premier League προσφέρει στην Αγγλία έσοδα και πρεστίζ που δεν αντέχει να χάσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...