521
Η Τερέζα Μέι σε δηλώσεις μετά το μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο | REUTERS/Toby Melville

Η Μέι φοβάται τους βουλευτές της – Οι Βρυξέλλες την περιμένουν στις 25 Νοεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2018, 10:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2018, 11:25
Η Τερέζα Μέι σε δηλώσεις μετά το μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο
|REUTERS/Toby Melville

Η Μέι φοβάται τους βουλευτές της – Οι Βρυξέλλες την περιμένουν στις 25 Νοεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2018, 10:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2018, 11:25

Χρειάστηκαν πέντε ώρες στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να πείσει το υπουργικό συμβούλιο ότι η συμφωνία με τις Βρυξέλλες είναι η καλύτερη δυνατή, παρά τις παραχωρήσεις του Λονδίνου.

Μπορεί η κυβέρνηση να διασώθηκε χωρίς παραιτήσεις (και επισήμως διαψεύστηκε ότι υπήρξαν υπουργοί που απείλησαν με αποχώρηση), τώρα όμως η πρωθυπουργός έχει να πείσει ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο δύσπιστο σώμα, την κοινοβουλευτική της ομάδα.

Οσοι είχαν αμφιβολίες για τη συμφωνία για το Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ή δεν υπήρξαν ποτέ μέλη της, όπως ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Αμφότεροι είναι όμως βουλευτές με άκαμπτη θέση υπέρ του Brexit και έχουν στα χέρια τους από μία ψήφο, που η Τερέζα Μέι πρέπει να δώσει μάχη για να είναι θετική. Μια δεύτερη μάχη είναι να μεταπείσει το μικρό βορειοϊρλανδικό DUP που έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, μίλησε σχεδόν με θερμότητα για το ότι το Λονδίνο έκλεισε τη συμφωνία και ότι η κυβέρνηση την εγκρίνει. Προετοιμάζεται τώρα να εγκρίνει και αυτή από την πλευρά της το έκτασης 585 σελίδων κείμενο.

Νωρίς  την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε ότι στις 25 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και εδώ το «ναι» αναμένεται ομόφωνο. «Από το Brexit βγαίνουμε και οι δύο χαμένοι (lose-lose), αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι διαχείριση της κρίσης», σχολίασε με νόημα.

Σε αναζήτηση της πλειοψηφίας

Ο Guardian έκανε τους υπολογισμούς για το αν και πώς θα περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση χρειάζεται απλή πλειοψηφία, δηλαδή 320 ψήφους στα 639 μέλη.

«Ναι» θα ψηφίσουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου – όλα (θεωρητικά) συντάσσονται με την πρωθυπουργό. Όπως και οι βουλευτές που είναι πιστοί στην Τερέζα Μέι και οι Brexiters.

«Όχι» θα ψηφίσουν οι συνολικά 17 βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, των Πρασίνων και οι Ουαλοί του Plaid Cymru. Οι βουλευτές των Τόρις που θέλουν να πουν «όχι στην υποταγή της Μέι στις Βρυξέλλες» είναι περί τους 80, σύμφωνα με τον Ρις-Μογκ, στην πράξη όμως πρέπει να είναι λιγότεροι.

Οι Εργατικοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Σε μια πρώτη αντίδραση ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι η συμφωνία με τις Βρυξέλλες δεν πιστεύει ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον. Αβέβαιη και η στάση του DUP.

Συμπέρασμα: Η Τερέζα Μέι θα χρειαστεί περί τις 100 ψήφους ή ελαφρά λιγότερες για να πάρει το πράσινο φως του Κοινοβουλίου. Θα τις βρει από τον Τζέρεμι Κόρμπιν;

Το BBC σημειώνει ακόμη ότι ο κίνδυνος παραιτήσεων δεν αποφεύχθηκε τελείως για την πρωθυπουργό.

Μια ελάσσονος σημασίας παραίτηση είχαμε το πρωί της Πέμπτης, με την παραίτηση του υπουργού Βόρειας Ιρλανδίας Σαϊλες Βάρα.

Η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Εστερ ΜακΒέι και η Πένι Μόρντοντ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, είναι πιθανό ότι θα αποχωρήσουν· το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε ο υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. Ειδικά η αποχώρηση της Μόρντοντ και του Ράαμπ μπορεί να φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση την πρωθυπουργό, γιατί και οι δύο φέρονται να τρέφουν φιλοδοξίες για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Δεν είναι όμως ο μόνος πονοκέφαλος. Πληροφορίες θέλουν στελέχη των Τόρις να ετοιμάζουν και πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο της πρωθυπουργού. Το ελάχιστο όριο είναι 48 υπογραφές και λέγεται ότι δεν απέχουν από το να το φτάσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...