752
Τσίπρας και Γιαννούλης μαζί στο «Βελλίδειο». Εξω οι δρόμοι ήταν άδειοι... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: Αποδοκιμασίες έξω από το «Βελλίδειο», χειροκροτήματα μέσα

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2019, 22:00
Τσίπρας και Γιαννούλης μαζί στο «Βελλίδειο». Εξω οι δρόμοι ήταν άδειοι...
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: Αποδοκιμασίες έξω από το «Βελλίδειο», χειροκροτήματα μέσα

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2019, 22:00

Ηταν δύο διαφορετικές εικόνες.

Εξω από το «Βελλίδειο» ο Πρωθυπουργός είδε μια άδεια πόλη. Παντού ΜΑΤ να τον προστατεύουν και λίγοι διαδηλωτές στην πλατεία ΧΑΘΝ να τον αποδοκιμάζουν με συνθήματα, όπως «Τσίπρα προδότη, κομιτατζή».

Μέσα στο «Βελλίδειο» ένα ενθουσιώδες κομματικό κοινό αποθέωνε τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη για να δει επιχειρηματίες (εδώ) αλλά κυρίως να τονώσει την ασθμαίνουσα υποψηφιότητα του Χρήστου Γιαννούλη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αμέτρητες κλούβες ΜΑΤ επιστρατεύτηκαν για να αποκλείσουν δρόμους στη Θεσσαλονίκη και να μην βρεθεί ο κ. Τσίπρας αντιμέτωπος με διαδηλωτες

Οπως αναμενόνταν, στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς και τον μπαμπούλα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

«Η μάχη στις περιφερειακές εκλογές της Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια μάχη που μοιάζει με το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα σε όλη την Ευρώπη, που είναι αν θα υπερνικήσουν οι δυνάμεις του ορθού λόγου και της λογικής απέναντι στις δυνάμεις του φόβου και της μισαλλοδοξίας, αν θα υπερισχύουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής απέναντι στις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ακραίας δεξιάς», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία, όπως υποστήριξε, «κατοχυρώνεται για πρώτη φορά η ιστορικότητα και η ελληνικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας».

«Ο τόπος της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορεί να φύγει μπροστά και να αναπτυχθεί αν έχει την πλάτη του γυρισμένη σε γειτονικές χώρες και λαούς. Ομως όσοι τη διακυβερνούσαν φρόντισαν να δώσουν την εντύπωση ότι χτίζουν τείχη στους γειτονικούς λαούς ενώ στην πραγματικότητα έκτιζαν τείχη στη χώρα μας και στις δυνατότητες ανάπτυξης της. Και τη στιγμή που δήθεν έκτιζαν τείχη αυτό που έκαναν ήταν να τροφοδοτούν τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας ταυτόχρονα να δημιουργούν συνθήκες απομόνωσης για τη χώρα μας», συνέχισε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στη Συμφωνία των Πρεσπών και παρατήρησε: «Εμείς ήρθαμε με μία διάθεση να δούμε την αλήθεια κατάματα, να μιλήσουμε με επιχειρήματα και να ανιχνεύσουμε το δρόμο της συνεργασίας, της συνανάπτυξης και της προοπτικής για τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά. Η γλώσσα της αλήθειας είναι αυτή που ύστερα από τριάντα χρόνια έρχεται μέσα από μια ιστορική Συμφωνία να κατοχυρώσει αυτό που θέλησαν οι γείτονες μας να υφαρπάξουν κάποια στιγμή ιδιαίτερα, όταν οι εθνικιστικές είχαν κυριαρχήσει. Δηλαδή, την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που σήμερα για πρώτη φορά κατοχυρώνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ασφαλώς ο κ. Τσίπρας δεν ξέχασε να επιτεθεί εναντίον όσων «κυβέρνησαν τον τόπο, τον λεηλάτησαν, τον χρεοκόπησαν και χαρακτήριζαν “συμπρωτεύουσα” τη Θεσσαλονίκη και την οδήγησαν να είναι η “μεγάλη φτωχομάνα που βγάζει μεν τα καλύτερα παιδιά”, όπως λέει και το τραγούδι, όμως τα διώχνει μακριά της να βρουν ένα καλύτερο μέλλον γιατί δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις να μείνουν». 

Και έπλεξε το εγκώμιο του κ. Γιαννούλη. «Μεγάλη η χαρά μου να συνταχθώ δίπλα στον μεγάλο και όμορφο αγώνα που δίνει ο Χρήστος Γιαννούλης και όσοι τον συντροφεύετε» είπε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας πως δίνουν μάχη από καρδιάς απέναντι σε ένα συντηρητικό κατεστημένο της Θεσσαλονίκης. «Είναι αγώνας καρδιάς γιατί θέλει να προτάξει την πρόοδο απέναντι στη συντήρηση, τον υγιή πατριωτισμό απέναντι στην πατριδοκαπηλεία, τις δυνάμεις της κοινωνικής συνοχής, δημοκρατίας, αλληλεγγύης απέναντι στις δυνάμεις του φόβου, του μίσους, της μισαλλοδοξίας» συμπλήρωσε σχολιάζοντας πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μιλούν με συνθήματα και κραυγές, όχι με επιχειρήματα».

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννούλης, επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» είπε τα τετριμμένα και όπως αναμενόταν επιτέθηκε στον νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί και πρέπει να είναι δυναμικός παράγοντας οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε.

Ο κ. Γιαννούλης υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία, με κοινωνικό πρόσημο».

«Ενώ έχουμε να σχεδιάζουμε το πρόγραμμα συνοχής του 2021-2027, οι κύριοι Τζιτζικώστας και Μπακογιάννης μαλώνουν, σαν τα μωρά παιδιά, για το ποιος ήταν καλύτερος στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται το 2020. Εκεί που μπαίνει και η δική μας σφραγίδα για τον τόπο μας και για την Κεντρική Μακεδονία είναι για τις επόμενες δεκαετίες» ανέφερε ο κ. Γιαννούλης και πρόσθεσε:

«Θέλουμε πραγματικά – και το πιστεύω αυτό που λέω και θα το υποστηρίξουμε – να σχεδιάσουμε την Κεντρική Μακεδονία του 2040, του 2050 και του 2060. Λυπάμαι, αλλά δε μάθαμε να πολιτευόμαστε με την λογική του 1940, του 1950 και του 1960. Αυτή είναι και η διαφορά μας».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε στόχους, μεταξύ των οποίων, η ενίσχυση της απασχόλησης, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η καινοτομία, η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, κ.α.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...