331
O αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει τις κυρώσεις κατά των ρώσων ολιγαρχών | Reuters

Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο στους ολιγάρχες του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2018, 11:37
O αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει τις κυρώσεις κατά των ρώσων ολιγαρχών
|Reuters

Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο στους ολιγάρχες του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2018, 11:37

Εν μέσω διπλωματικής κρίσης εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ -με εκατέρωθεν αποπομπές διπλωματών- η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος ρώσων επιχειρηματιών συμπεριλαμβανομένων επτά ολιγαρχών του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανάμεσά τους ο μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάστα, ο οποίος θεωρείται ότι ενεργεί για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, ο Κιρίλ Σαμάλοφ, σύζυγος της κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, καθώς επίσης η κρατική βιομηχανία όπλων Rosoboronexport που σχετίζεται με τις πωλήσεις όπλων στη Συρία.

Οι νέες κυρώσεις έρχονται λίγους μόλις μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της λεγόμενης «λίστας Πούτιν»  βάσει του νόμου Caatsa (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον περασμένο Αύγουστο, για  τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι ρώσοι ολιγάρχες και η ελίτ της χώρας που επωφελούνται από αυτό το διεφθαρμένο σύστημα, δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τις συνέπειες των αποσταθεροποιητικών κινήσεων της κυβέρνησής τους» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικός των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, κάνοντας ειδική αναφορά στην παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία και τη σταθερή ενίσχυση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία με όπλα και πυρομαχικά.

Οι νέες αυτές κυρώσεις των ΗΠΑ έρχονται σε μία  τεταμένη περίοδο με τη Ρωσία, εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ (με τη δηλητηρίαση του ρώσου διπλού πράκτορα Σερκέι Σκριπάλ στη Βρετανία), της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές και μιας από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην αμερικανική ιστορία.  Εδώ και μήνες το Κογκρέσο πιέζει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να λάβει μέτρα και να τιμωρήσει παραδειγματικά τη Μόσχα για τη στάση της κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις «στρέφονται κατά του ρωσικού λαού», απάντησε η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Μας λένε ότι αυτά τα μέτρα δεν στρέφονται κατά των ρώσων πολιτών. (Κι όμως) στρέφονται» επισημαίνει η ρωσική πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Facebook, κάνοντας λόγο για ένα «νέο πλήγμα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι νέες αμερικανικές κυρώσεις είναι λάθος και συνιστούν ένα βήμα προς την καταστολή της ελευθερίας του επιχειρείν και της παγκόσμιας οικονομικής ενσωμάτωσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...