460
Βλάντιμιρ Πούτιν και Ρόμαν Αμπράμοβιτς σε κοινή τους εμφάνιση το 2016 - Ο ρώσος ολιγάρχης είναι μεταξύ των κορυφαίων ονομάτων της «Λίστας Πούτιν» που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Αμερικανούς | Mikhail Svetlov

Αμπράμοβιτς και άλλοι 209 ολιγάρχες και πολιτικοί στη «Λίστα Πούτιν» των Αμερικανών

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2018, 13:35
Βλάντιμιρ Πούτιν και Ρόμαν Αμπράμοβιτς σε κοινή τους εμφάνιση το 2016 - Ο ρώσος ολιγάρχης είναι μεταξύ των κορυφαίων ονομάτων της «Λίστας Πούτιν» που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Αμερικανούς
|Mikhail Svetlov

Αμπράμοβιτς και άλλοι 209 ολιγάρχες και πολιτικοί στη «Λίστα Πούτιν» των Αμερικανών

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2018, 13:35

Παρά τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τη λεγόμενη «Λίστα Πούτιν», με τα ονόματα 210 ρώσων αξιωματούχων και ολιγαρχών – ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Βλάντιμιρ Πούτιν- οι οποίοι αντιμετωπίζουν επισήμως τον κίνδυνο κυρώσεων, κατηγορούμενοι από την Ουάσινγκτον ως εμπλεκόμενοι στη φερόμενη ανάμειξη των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η κατάρτιση της λίστας έγινε βάσει του νόμου Caatsa (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον περασμένο Αύγουστο, σε μια απόπειρα επιβολής κυρώσεων ως αντίποινα για τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στη λίστα φιγουράρουν τα ονόματα 114 ρώσων πολιτικών και 96 ολιγαρχών – ανάμεσά τους 42 στενοί συνεργάτες και υπουργοί του προέδρου Πούτιν, όπως ο Ντιμίτρι Μετβέντεφ και ο (υπουργός Εξωτερικών) Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς επίσης γνωστοί εκπρόσωποι της ρωσικής ελίτ, όπως ο Ρόμαν Αμπράντοβιτς, ο Αλισερ Ουσμανόφ, οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας, και μεγιστάνες του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου και του μεταλλουργικού τομέα.

Η δημοσιοποίηση της επτασέλιδης λίστας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον. Επιδεινώνει όμως, τις ήδη τεταμένες σχέσεις  Ουάσινγκτον – Μόσχας, καθώς σε μία δύσκολη συγκυρία, απειλεί με διακοπή της διεθνούς χρηματοδότησης σε πρόσωπα του στενού κύκλου του προέδρου Πούτιν.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο ΒΒC, o γενικός διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο επέμεινε ότι η ρωσική ανάμειξη δεν έχει σταματήσει και ότι η Μόσχα προσπαθεί, όπως φαίνεται, να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018 στις ΗΠΑ.

Στην άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πριν καν δημοσιοποιηθεί επισήμως η λίστα, ότι η ενέργεια αυτή των Αμερικανών αποτελεί μια νέα προσπάθεια επηρεασμού των επικείμενων ρωσικών προεδρικών εκλογών, η οποία όμως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υφιστάμεθα εκδηλώσεις επιθετικότητας απέναντί μας, γι’αυτό και δεν θα πρέπει να υποκύψουμε σε συναισθηματισμούς, οφείλουμε πρώτα να τα κατανοήσουμε όλα και μετά να διαμορφώσουμε τη θέση μας», σχολίασε και αφού σημείωσε ότι προς το παρόν «δεν επιβάλλεται σε καμία περίπτωση κάποια κύρωση ή περιορισμός», δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι η επίμαχη λίστα «δύναται να ζημιώσει την εικόνα και τη φήμη των επιχειρήσεών μας, των επιχειρηματιών μας, των πολιτικών μας υπεύθυνων και των ηγετών μας».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πέταξε και το «καρφί» του για τους χειρισμούς της Ουάσινγκτον στο θέμα λέγοντας: «Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ντε φάκτο όλος ο κόσμος αποκαλείται ‘εχθρός των ΗΠΑ’».

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα, Βατσέσλαβ Βόλοντιν, επεσήμανε με τη σειρά του ότι τέτοιου είδους μέτρα το μόνο που θα επιτύχουν, είναι να οδηγήσουν σε ενίσχυση της ενότητας της ρωσικής κοινωνίας, ενώ ο ρώσος πρέσβευτής στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν «δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά» και δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο  να εκφοβίσει τη χώρα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...