500
Eίστε χασάπηδες όπως το Ισραήλ, είπε σε ΗΠΑ και Βρετανία ο τούρκος πρόεδρος | REUTERS/Bernadett Szabo

Ο «σύμμαχος» Ερντογάν κατηγορεί Βρετανούς και Αμερικανούς: Θέλετε την Ερυθρά Θάλασσα λίμνη αίματος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 15:57
Eίστε χασάπηδες όπως το Ισραήλ, είπε σε ΗΠΑ και Βρετανία ο τούρκος πρόεδρος
|REUTERS/Bernadett Szabo

Ο «σύμμαχος» Ερντογάν κατηγορεί Βρετανούς και Αμερικανούς: Θέλετε την Ερυθρά Θάλασσα λίμνη αίματος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 15:57

Λίγες ώρες μετά τα  πρώτα πλήγματα Βρετανών και Αμερικανών κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βγήκε να  κατηγορήσει τους δύο συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για υπέρμετρη χρήση βίας, σπεύδοντας παράλληλα να μεταφέρει ακόμη και πληροφορίες περί… «επιτυχούς άμυνας» των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών απέναντι στην αμερικανοβρετανική επιχείρηση!

Ο κατά τα άλλα νατοϊκός σύμμαχος, που ζητά από τους μεν Αμερικανούς μαχητικά F-16 και τους δε Βρετανούς  Eurofighter Typhoon (παρά το nein των Γερμανών), χαρακτήρισε δυσανάλογη χρήση βίας τα χτυπήματα κατά των Χούθι, που εδώ και εβδομάδες λειτουργούν ως πειρατές με πλήθος επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων παρενοχλώντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα και κατηγόρησε Λονδίνο και Ουάσινγκτον ότι επιδιώκουν να  μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «λίμνη αίματος».

« Χρησιμοποιήθηκε δυσανάλογη δύναμη. Το Ισραήλ κάνει το ίδιο στην Παλαιστίνη. Η Βρετανία μαζί με τις ΗΠΑ έκαναν το ίδιο και επιδιώκουν τώρα να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε λίμνη αίματος. Η Υεμένη λέει ότι θα τους δώσει την απάντηση που χρειάζονται στην περιοχή», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Θέλησε επίσης να ενημερώσει ότι η Αγκυρα ακούει από διάφορους διαύλους πως οι αντάρτες Χούθι αμύνθηκαν επιτυχώς απέναντι στα αμερικανοβρετανικά χτυπήματα.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές ότι κάνουν πολύ επιτυχημένη άμυνα και αντιδρούν με επιτυχία τόσο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Βρετανίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε αμυντικά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι, τα οποία όπως είπε, «είναι σχεδιασμένα ώστε να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε έναν από τους πιο ζωτικής σημασίας θαλάσσιους διαδρόμους στον κόσμο».

«Οι δυνάμεις των Χούθι υποστηρίζονται, εφοδιάζονται και εξοπλίζονται από το Ιράν. Αρα η Τεχεράνη έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να χαλιναγωγήσει τους πληρεξουσίους της», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν ενεπλάκη στα πλήγματα, όμως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ ενώ άλλα δύο μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η Ολλανδία και ο Καναδάς, παρείχαν υποστήριξη.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αποφεύγει να διευκρινίσει αν η Συμμαχία υποστήριξε την αμερικανοβρετανική επιχείρηση.

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε εξάλλου τεκμήρια που κομίζει η χώρα του στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ με την κατηγορία της γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων.

Η Τουρκία, είπε, θα συνεχίσει να παρέχει τεκμήρια, κυρίως οπτικά, για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος η απόφαση θα είναι καταδικαστική για το Ισραήλ.

«Τα στοιχεία που παραδώσαμε αυτή τη στιγμή είναι κυρίως οπτικά και πιστεύω ότι το Ισραήλ θα καταδικαστεί. Το περιμένουμε αυτό. Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του, μιλώντας για άμυνα, όμως μετέτρεψε την περιοχή σε λουτρό αίματος. Σκότωσαν 22-23 χιλιάδες Παλαιστίνιους. Ο Νετανιάχου δεν έχει πλέον κανένα μέρος για να κρυφτεί και κανέναν τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οι Ισραηλινοί δεν θα πετύχουν τίποτα με λεκτικές επιθέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν», δηλωσε ο τούρκος πρόεδρος κλείνοντας ένα ακόμη κατηγορώ κατά του εβραϊκού κράτους και της Δύσης.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...