432
Στιγμιότυπο από το τηλεπαιχνίδι «Studying Xi in the New Era» | .

«Ο Σι Τζινπίνγκ» είναι πάντα η σωστή απάντηση σε τηλεπαιχνίδι της κινέζικης τηλεόρασης

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2018, 12:36
Στιγμιότυπο από το τηλεπαιχνίδι «Studying Xi in the New Era»
|.

«Ο Σι Τζινπίνγκ» είναι πάντα η σωστή απάντηση σε τηλεπαιχνίδι της κινέζικης τηλεόρασης

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2018, 12:36

Σε μια από τις πλέον περίεργες πρωτοβουλίες που έλαβε ποτέ ένας επικεφαλής σύγχρονου κράτους, ένα τηλεπαιχνίδι στη Κίνα «εορτάζει» με κάθε πιθανό τρόπο τον άνθρωπο και ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Το τηλεπαιχνίδι ονομάζεται «Studying Xi in the New Era» (Μελετώντας τον Σι στην Νέα Εποχή) και προβάλλεται από την Hunan TV, υπό την αιγίδα φυσικά του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας –και πρόκειται ακριβώς για ό,τι ευαγγελίζεται ο τίτλος του: ένα παιχνίδι-σπουδή πάνω στις συνήθειες του προέδρου.

Οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα αγαπημένα του βιβλία, τις ομιλίες του, την καθημερινότητα αλλά και τους στόχους του για τη χώρα.

Κοντολογίς, τόσο οι ερωτήσεις όσο και οι απαντήσεις του εν λόγω παιχνιδιού έχουν για θέμα τους τον πρόεδρο – και μόνον τον πρόεδρο. Και δεν υπάρχει λάθος απάντηση, με τον όρο πως οι διαγωνιζόμενοι απαντάνε με επίκεντρο… τον Σι.

Το παιχνίδι –που σημειωτέον, δεν προσφέρει μετρητά ή άλλα βραβεία- έχει ως στόχο να εμφυσήσει στη νέα γενιά των κινέζων θεατών την αγάπη του προέδρου για τη χώρα –μάλιστα σε μια προσπάθεια το παιχνίδι να μην φανεί τόσο αυτοαναφορικό, έχουν συμπεριληφθεί ερωτήσεις γύρω από προσωπικότητες όπως ο Καρλ Μαρξ και ο Μάο Τσε Τουνγκ.

Το τηλεπαιχνίδι είναι μία προσπάθεια να προσελκύσουν του millennials, οι οποίοι είναι πολύ απομακρυσμένοι από τα ιδανικά της κομμουνιστικής επανάστασης

Οι δε συμμετέχοντες, σημειώνουν οι βρετανικοί Times, φάνηκαν εξαιρετικά διαβασμένοι – στο σημείο να θεωρηθούν μέχρι και… ύποπτα δασκαλεμένοι, καθώς είχαν απομνημονεύσει μέχρι και ολόκληρα χωρία από τις ομιλίες του Σι.

Το τηλεπαιχνίδι κινείται, όπως προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα, στα σκαριά ενός άλλου παιχνιδιού με τίτλο «Marx Got It Right» (Ο Μαρξ είχε δίκιο), ως μέρος μιας προσπάθειας της κινέζικης κυβέρνησης να εξηγήσει καλύτερα τα μαρξιστικά ιδανικά στους νεαρούς Κινέζους καθώς φοβάται ότι οι millennials είναι πολύ απομακρυσμένοι από τα ιδανικά της κομμουνιστικής επανάστασης.

«Θέλουν να δείξουν ότι το κόμμα είναι κοντά στον λαό», δήλωσε ο Ζαν Πιέρ Καμπεστάν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Βαπτιστών του Χονγκ Κονγκ. «Αλλά είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τη νεολαία».

«Η εκπομπή συχνά μοιάζει σαν μια ωδή στον Σι, τον οποίο το κόμμα πλέον θεωρεί σχεδόν ισότιμο με τον Μάο. Τα λόγια του προέδρου κυριαρχούν σε προπαγανδιστικές αφίσες ανά την χώρα και το κόμμα προωθεί με την σειρά του την εθνικιστική ιδεολογία του, γνωστή ως “Σκέψη του Σι”, σε σχολεία, εφημερίδες και σε κυβερνητικά γραφεία», σημειώνουν οι Times.

«Το τηλεπαιχνίδι αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο Σι δεν πρόκειται να φύγει τόσο εύκολα από την πολιτική σκηνή – με τα στελέχη του κόμματος να τον βλέπουν πλέον ξεκάθαρα ως μια σημαντική φιγούρα στην σύγχρονη κινεζική ιστορία», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...