322
O Aντόνιο Παντσέρι σε φωτογραφία από παλαιότερη συμμετοχή του το 2018 σε συνεδρίαση του ΕΚ στο Στρασβούργο | (AP)

Ο Παντσέρι έδωσε ονόματα στις βελγικές αρχές, όχι όμως αυτό της Καϊλή

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 12:33
O Aντόνιο Παντσέρι σε φωτογραφία από παλαιότερη συμμετοχή του το 2018 σε συνεδρίαση του ΕΚ στο Στρασβούργο
|(AP)

Ο Παντσέρι έδωσε ονόματα στις βελγικές αρχές, όχι όμως αυτό της Καϊλή

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 12:33

Τα ονόματα της ευρωβουλευτού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρί Αρενά, και του επίσης ευρωβουλευτή της ίδιας παράταξης, Μαρκ Ταραμπέλα, έδωσε στις βελγικές Αρχές –κατά την ανάκρισή του τον περασμένο Δεκέμβριο– ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενος ως εγκέφαλος της υπόθεσης Qatargate. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα της Corriere della Sera, από τα ονόματα που έδωσε ο Παντσέρι προκειμένου να εξασφαλίσει μία χαμηλότερη ποινή, απουσιάζει αυτό της καθαιρεθείσας –εξαιτίας της εμπλοκής της στην υπόθεση– αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή.

Οπως αποκάλυψε τον περασμένο Αύγουστο η βελγική εφημερίδα «Le Soir», στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate βρέθηκαν πάνω από 280.000 ευρώ στο σπίτι του γιου της βελγίδας ευρωβουλευτή των σοσιαλιστών, Μαρί Αρενά.

Η Corriere αποκαλύπτει ότι ο Παντσέρι, έχοντας βάρος στη συνείδησή του από την κράτηση της γυναίκας και της κόρης του, υπέκυψε στην πρόταση των βελγικών αρχών για μια ποινή 6 μηνών, σε αντίθεση με τα 15 χρόνια που πρότειναν οι ανακριτές. Σε αντάλλαγμα έδωσε τα δύο ονόματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «εντελώς σοκαρισμένος» ο Παντσέρι «ενοχοποίησε τον εαυτό του για διαφθορά» και ανέφερε –με βάση έγγραφο των δικηγόρων του– ότι στον Μαρκ Ταραμπέλα έδωσε «120-140.000 ευρώ», υποβαθμίζοντας παράλληλα «το ποσό της δεύτερης», παρά το γεγονός ότι το όνομα της Αρενά επανέρχεται επίμονα στην έρευνα.

Σημειώνεται επίσης ότι ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι «λάμβανε 17.000 ευρώ τον μήνα ως σύμβουλος του υπουργού του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί, προσθέτοντας ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι δεν γνώριζε τίποτα για αυτό και χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην Καϊλή».

Μετά την ανάκριση του Δεκεμβρίου, ο Παντσέρι υπέγραψε τον Ιανουάριο μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές αρχές που προέβλεπε: φυλάκιση ενός έτους, αλλά στον άνετο κατ’ οίκον περιορισμό (με βραχιολάκι), ποινή που πλέον έχει σχεδόν εκτίσει, και κατάσχεση ποσού 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο τέλος Ιανουαρίου εφέτος, η Σίλβια Παντσέρι και η Μαρί Ντολόρες Κολεόνι, η σύζυγος και η κόρη αντίστοιχα του Παντσέρι, οι οποίες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη βόρεια Ιταλία, περιμένοντας την έκδοσή τους στο Βέλγιο, αφέθηκαν και οι δύο ελεύθερες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...