606
Ο Γιώργος Πρίντεζης προσπαθεί να διαχειριστεί μια κακή βραδιά. Όχι μόνο δική του | INTIME/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Ολυμπιακός… τήρησε τις αποστάσεις

Sportscaster Sportscaster 31 Οκτωβρίου 2020, 11:51
Ο Γιώργος Πρίντεζης προσπαθεί να διαχειριστεί μια κακή βραδιά. Όχι μόνο δική του
|INTIME/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Ολυμπιακός… τήρησε τις αποστάσεις

Sportscaster Sportscaster 31 Οκτωβρίου 2020, 11:51

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση σε κουίζ για αρχάριους στο μπάσκετ: είσαι πιο εύστοχος στα δίποντα (56%-55%), στα τρίποντα (52%-47%) και στις βολές (72%-64%), έχεις 19 ασίστ έναντι 13 των αντιπάλων, και τα ίδια, ακριβώς, λάθη (από 13) – πώς γίνεται να χάσεις; Η σωστή απάντηση δόθηκε χθες (Παρασκευή) στο παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Γίνεται, αν οι απέναντι έχουν έξτρα κατοχές, δηλαδή περισσότερες προσπάθειες για σουτ. Εάν έχουν κερδίσει εννέα επιθετικά ριμπάουντ. Εάν εσύ έχεις χάσει 12 αμυντικά ριμπάουντ. Εάν τους έχεις επιτρέψει να δοκιμάσουν 21 τρίποντα, κι εκείνοι έβαλαν στο καλάθι τα μισά από αυτά (10).

«Επαθα σοκ με όσα έβλεπα στο πρώτο δεκάλεπτο», παραδέχτηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακού – Αναντολού Εφές (79-84) για την 6η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. «Δεν κάναμε ένα φάουλ, δεν τους ακουμπήσαμε!». Οι 29 πόντοι που δέχτηκαν οι «ερυθρόλευκοι» στο πρώτο δεκάλεπτο (με 8/9 δίποντα, 4/5 τρίποντα και 1/3 βολές) συνιστούν τη χειρότερη αμυντική τους επίδοση -σε μια περίοδο- στην τρέχουσα σεζόν. Σε 13 λεπτά παιχνιδιού «πρόσφεραν» στην τουρκική ομάδα 41 εύκολους πόντους (28-41), κι εκείνη ξετύλιξε το… δώρο της με μεγάλη χαρά, και ακόμη μεγαλύτερη ευστοχία (80%).

Στο πνεύμα των ημερών, οι παίκτες του Ολυμπιακού… τήρησαν τις αποστάσεις από τους αντιπάλους τους, όμως χωρίς άμυνα, την Εφές δεν την κερδίζεις. Είναι, ίσως, η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης την τελευταία διετία, θεωρείται φαβορί για την εφετινή Κούπα (κι ας άρχισε με ρεκόρ 1-3), και διαθέτει την πληρέστερη περιφέρεια στη διοργάνωση, που όλοι έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι στο σύγχρονο μπάσκετ. Οι τέσσερις «γκαρντ» της (Λάρκιν, Μίσιτς, Μπομπουά και Σίμον), ο ένας καλύτερος από τον άλλον, σκόραραν -μαζί- 61 από τους 84 πόντους της στο χθεσινό ματς.

Στο ημίχρονο, στα αποδυτήρια, ο κόουτς Μπαρτζώκας θα πρέπει να μίλησε στους παίκτες του… στα Γαλλικά. Μόνον έτσι εξηγείται η μεταμόρφωσή τους στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου. Με ένα κόκκινο σερί 9-0, το 38-44 έγινε 47-44 μέσα σε δυο λεπτά. Αλλά ήταν αδύνατον, ο Ολυμπιακός να αντέξει για πολύ σε αυτό το τέμπο. Οπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, το παιχνίδι -και η ευκαιρία για μια υπέρβαση που θα έκανε κρότο- είχε χαθεί στο αμυντικό μπλακ-άουτ των 13 λεπτών.

Η Εφές ανέκτησε το προβάδισμα, και στα μέσα της τέταρτης περιόδου προηγήθηκε με +12 (63-75), με οκτώ διαδοχικούς πόντους του Σέιν Λάρκιν που επέστρεψε στη δράση έπειτα από επτάμηνη αποχή. «Δεν παίζεται» ο Αμερικανός. Απουσίαζε στις ΗΠΑ, επί ένα εξάμηνο, γύρισε στην Τουρκία την περασμένη Δευτέρα, πρόλαβε να κάνει μόνο δυο τρεις προπονήσεις και, παρόλα αυτά, ήταν καθοριστικός στο τέλος του αγώνα, όχι μόνο με τα καλάθια που έβαλε, αλλά και με τις άμυνες που έβγαλε. Λες και δεν έλειψε ούτε μια μέρα… Πρόκειται για τον κορυφαίο παίκτη της Ευρωλίγκας τα τελευταία χρόνια.

Οποιος αναζητεί κάποιο ενθαρρυντικό σημάδι στον χθεσινό Ολυμπιακό, θα το βρει κάπου εδώ. Με το σκορ στο 63-75 τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρησης, δεν το έβαλε κάτω. Μείωσε σε 70-75 με λέι-απ του ΜακΚίσικ, το οποίο χειροκρότησε θερμά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από τα Επίσημα του ΣΕΦ, κι έφτασε ένα τρίποντο μακριά από την ισοφάριση (75-78). Διεκδικούσε τη νίκη έως και 13’’ πριν ακουστεί η κόρνα (77-80), όμως τότε ο Βάσα Μίσιτς με 2/2 βολές έκρινε το αποτέλεσμα. Το μαχητικό πνεύμα του Ολυμπιακού έχει επιστρέψει μαζί με τον Μπαρτζώκα.

Τα «ατού» της ελληνικής ομάδας δεν ήταν στα καλύτερά τους: ο Χάρισον, ο Σπανούλης, ο Βεζένκοβ, ο Πρίντεζης και -κυρίως- ο Κώστας Σλούκας, ο ηγέτης της νέας εποχής, που «έγραψε» 10 πόντους και έξι ασίστ (στα πρώτα 25 λεπτά επιχείρησε μόλις ένα σουτ). Αλλά συμβαίνουν αυτά. Το πιο σημαντικό είναι οτι ο κόουτς δεν έχει βρει, ακόμη, τους ρόλους και τις πεντάδες που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα το σχέδιό του.

Οχι πως είναι εύκολο, ειδικά στον Ολυμπιακό, που δεν συμμετέχει στο εγχώριο πρωτάθλημα. Για να υπάρξει ομοιογένεια, το «rotation» πρέπει να είναι περιορισμένο. Από την άλλη, όμως, ένας παίκτης δύσκολα θα βρει ρυθμό εάν αγωνίζεται λίγα λεπτά την εβδομάδα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...