676
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος 10 χρόνια μετά, (πρώην) Τζαβέλλα και Μεσολογγίου | INTIMEnews

«Ο Κορκονέας σπιλώνει τη μνήμη ενός παιδιού για να υπερασπιστεί τον εαυτό του» [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 11:32
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος 10 χρόνια μετά, (πρώην) Τζαβέλλα και Μεσολογγίου
|INTIMEnews

«Ο Κορκονέας σπιλώνει τη μνήμη ενός παιδιού για να υπερασπιστεί τον εαυτό του» [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 11:32

Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν μίλησε στο Open TV, για το παιδί της, για τη μοιραία νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 2008, για τον αστυνομικό που αφαίρεσε τη ζωή τη 15χρονου γιου της και την προσδοκία που έχει ακόμα να δοθούν εξηγήσεις στα αναπάντητα ερωτήματά της.

Αφού υπογραμμίζει πως ο γιος της δεν ανήκε αντιεξουσιαστικό χώρο, η Τζίνα Τσαλικιάν τονίζει για τα επεισόδια που σημειώνονται κάθε χρόνο στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του: «Ο Αλέξανδρος ήταν κατά της βίας, ήταν ένα παιδί που αποδοκίμαζε τις βιαιοπραγίες και τις καταστροφές. Δεν θα ήθελε με τίποτα να συνδεθεί το όνομά του με αυτά που γίνονται τώρα».

Για το μοιραίο βράδυ της 6ης/12/2008 λέει πως «ήταν μία τραγωδία με την πραγματική έννοια του όρου». «Η ζωή μου και η ζωή της οικογένειάς μου άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη» ανέφερε, ενώ δήλωσε πεπεισμένη πως η δολοφονία του Αλέξανδρου εξυπηρετούσε κάποιες σκοπιμότητες.

«Θυμάμαι», σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, ότι «ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε καλέσει έκτακτο, άτυπο υπουργικό συμβούλιο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η οποία παρουσίαζε σημάδια αποσταθεροποίησης. Υπήρχαν απόψεις να αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης ο στρατός. Με αυτές τις απόψεις διαφώνησε ο κ. Καραμανλής και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος».

«Εύχομαι ως το τέλος της ζωής μου να λάμψει η αλήθεια, να δοθούν εξηγήσεις στα αναπάντητα ερωτήματά μου και να φύγει το αγκάθι που έχω μέσα στην ψυχή μου», καταλήγει ενώ για τον δολοφόνο του παιδιού της δεν μπορεί να χωρέσει ο νους της πόσο αμετανόητος ήταν και εξακολουθεί να είναι.

«Σπίλωνε και εξακολουθεί να σπιλώνει τη μνήμη ενός παιδιού για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», τονίζει κληθείσα να σχολιάσει τη στάση του Επανεινώνδα Κορκονέα.

Γιατί όπως υπογραμμίζει, «για να υπάρχει μεταμέλεια στην ψυχή ενός ανθρώπου πρέπει να υπάρχουν συνείδηση, τύψεις, ενοχές».

Από την πλευρά του ο Επαμεινώνδας Κορκονέας επιμένει στα περί «τραγικής συγκυρίας» και όχι ανθρωποκτόνου πρόθεσης:  «Αθελά μου, έγινα η αιτία να χαθεί η ζωή ενός 15χρονου παιδιού», δήλωσε στο News 24/7  λίγες μέρες πριν από την απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «ανακριβή τα όσα αναφέρθηκαν περί δήθεν άρνησής μου ‘να ζητήσω συγγνώμη από ένα δεκαπεντάχρονο αντιεξουσιαστή’» (σ.σ. όπως επιμένει να αποκαλεί τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο).

«Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα τον τραγικό θάνατο του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου και ξεκίνησε για μένα και για την οικογένειά μου η οδυνηρή αυτή δοκιμασία, εξέφρασα τη βαθύτατη οδύνη και ειλικρινή μου θλίψη για την απώλεια της ζωής του νεαρού μαθητή.

»Κατέβαλα έκτοτε και καταβάλλω αδιαλείπτως μέχρι σήμερα μεγάλη προσπάθεια, αφενός για να αποδείξω την αλήθεια των όσων συνέβησαν την τραγική εκείνη νύχτα, ότι δηλαδή ο θάνατος του νεαρού παιδιού οφείλεται σε τραγική συγκυρία και όχι στην ανθρωποκτόνο βούλησή μου, αφού ουδέποτε θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο, αφετέρου δε για να μπορέσω να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι έστω και άθελά μου, έγινα η αιτία να χαθεί η ζωή ενός 15χρονου παιδιού.

»Η συγγνώμη που σε κάθε ευκαιρία δημοσίως και ιδιωτικώς εξεδήλωσα για την πράξη μου, υπήρξε ειλικρινής, πηγαία και αμετάκλητη. Ανταποκρίνεται στην προσωπική μου ιδιοσυγκρασία και στη θεώρηση των πραγμάτων που έχω για τη ζωή, την τιμή και τις αξίες του ελληνικού έθνους που υπηρέτησα και υπηρετώ. Ως αστυνομικός, ταγμένος στην υπηρεσία της προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των συμπολιτών μας, και κυρίως ως πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, θα μου ήταν αδύνατον να επιδοκιμάσω τη θανάτωση ενός οποιουδήποτε ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον ενός ανήλικου παιδιού.

»Ειναι επομένως απολύτως ανακριβή τα όσα αναφέρθηκαν περί δήθεν άρνησής μου “να ζητήσω συγγνώμη από έναν δεκαπεντάχρονο αντιεξουσιαστή”.

»Για την αποκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και ερμηνείες γύρω από το πρόσωπό μου, επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά, με κάθε ειλικρίνεια και με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, την βαθύτατη οδύνη και συντριβή μου για το θάνατο του αείμνηστου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δηλώνω τον απόλυτο σεβασμό στη μνήμη του άτυχου νέου και την ειλικρινή μου συγγνώμη προς τους συγγενείς και οικείους του», καταλήγει στη δήλωσή του ο άνθρωπος που ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη της εξέγερσης κατά της αστυνομικής βίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...