482
Παιδιά του «κατα συρροή δότη» μιλούν στα ολλανδικά ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου | ΕΡΑ/ΑΠΕ

Ο «γιατρός γονιμότητας» πέθανε και άφησε πίσω του 49 παιδιά!

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 10:00
Παιδιά του «κατα συρροή δότη» μιλούν στα ολλανδικά ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου
|ΕΡΑ/ΑΠΕ

Ο «γιατρός γονιμότητας» πέθανε και άφησε πίσω του 49 παιδιά!

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 10:00

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε για την ύπαρξη κατά συρροή δολοφόνων ή βιαστών.

Πλέον γνωρίζουμε και την ύπαρξη κατά συρροή… δοτών σπέρματος.

Αυτό τουλάχιστον αποδείχτηκε να είναι ο (μακαρίτης πλέον) γιατρός Γιάν Κάαρμπατ, ο οποίος παραπλανούσε ζευγάρια λέγοντας πως είχε χρησιμοποιήσει σπέρμα άγνωστου δότη για εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιούσε το σπέρμα του για να γονιμοποιεί τα ωάρια των πελατισσών του!

Πριν από ένα μήνα, δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει σε όσους το επιθυμούσαν και που πιστεύουν ότι είναι παιδιά του Κάαρμπατ, να υποβληθούν σε τεστ DNA για να μάθουν την αλήθεια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τις μεθόδους του γιατρού ενώ παράλληλα αποφάνθηκε ότι πρέπει να διερευνηθούν πλήρως τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως.

Οι ίδιοι ενάγοντες είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να λάβουν δείγμα του DNA του γυναικολόγου, που πέθανε το 2017 σε ηλικία 89 ετών, αλλά τότε ο δικαστής είχε κρίνει ότι θα πρέπει να διαφυλαχτούν τα προσωπικά δεδομένα του γιατρού που μόλις είχε φύγει από τη ζωή.

Ωστόσο, είχε διατάξει να κρατηθεί το DNA του σε μια σφραγισμένη θυρίδα για τυχόν μελλοντική διαλεύκανση της υπόθεσης.

Όπως και έγινε.

Την περασμένη Παρασκευή η οργάνωση Defence for Children που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, αποκάλυψε πως ο Κάαρμπατ όντως είναι ο βιολογικός πατέρας 49 παιδιών, που γεννήθηκαν με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Σημαίνει πολλά για μένα. Επιτέλους κλείνει αυτό το κεφάλαιο. Μπορώ να συνεχίσω τώρα τη ζωή μου. Η έρευνα μου πήρε 11 χρόνια» είπε ο Γιόι Χούφντμαν, ένα από τα παιδιά που είχαν κάνει αγωγή για να μάθουν αν ο γιατρός ήταν ο πατέρας τους.

«Μία ομάδα συνολικά 49 παιδιών γνωρίζει πλέον μέσω του DNA ποιος είναι ο πατέρας τους και ότι είναι συγγενείς μεταξύ τους» είπε ο δικηγόρος Τιμ Μπούτερς, προσθέτοντας πως, μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο εάν κάποιο από τα παιδιά θα ζητήσει αποζημίωση.

Ο Γιάν Κάαρμπατ

Τα περισσότερα από τα παιδιά γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1980 με τις εξετάσεις DNA να αποκαλύπτουν ότι ο Κάαρμπατ προέβαινε κρυφά σε αυτή την πρακτική στις επίδοξες μητέρες που επισκέπτονταν μια κλινική του Μπάιτορπ, κοντά στο Ρότερνταμ.

Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις το Χόλιγουντ μιμείται… την πραγματικότητα, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να θυμίσουν πως η όλη υπόθεση θυμίζει σε έναν βαθμό την ταινία του 2013 «Delivery Man: Τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός» με τον Βινς Βον, του οποίου ο χαρακτήρας είχε γίνει πατέρας 533 παιδιών μέσω κέντρου γονιμότητας.

Ο Κάαρμπατ είχε το κέντρο γονιμότητας από το 1980 έως το 2009, όταν και μπήκε λουκέτο από το Υπουργείο Υγείας της χώρας εν μέσω ισχυρισμών ότι είχε παραποιήσει δεδομένα, αναλύσεις και περιγραφές δωρητών και ότι είχε υπερβεί τον επιτρεπόμενο αριθμό των έξι παιδιών ανά δότη.

Επί σειρά ετών, ο γυναικολόγος αρνούνταν πεισματικά να υποβληθεί σε τεστ πατρότητας για να αποδειχτεί εάν όντως είχε εξαπατήσει τους πελάτες του.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις σοβαρές υποψίες που είχαμε ότι ο Κάαρμπατ χρησιμοποιούσε το ίδιο του το σπέρμα στην κλινική» σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...