519
Ο Ερντογάν σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου του την περασμένη Πέμπτη στην Αγκυρα | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

O Ερντογάν ζητάει και τα ρέστα – Αγνοεί την Αθήνα και θέτει πέντε όρους στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 09:51
Ο Ερντογάν σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου του την περασμένη Πέμπτη στην Αγκυρα
| Presidential Press Office/Handout via REUTERS

O Ερντογάν ζητάει και τα ρέστα – Αγνοεί την Αθήνα και θέτει πέντε όρους στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 09:51

Ως συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά όχι δύο κρατών-μελών της, της Ελλάδας και της Κύπρου, εμφανίζεται τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν. Και την ίδια ώρα που δηλώνει στην Ανγκελα Μέρκελ και στον Σαρλ Μισέλ έτοιμος για διάλογο με την Αθήνα (εδώ), εμφανίζεται αδιάλλακτος ως προς το τι αντιλαμβάνεται ως δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ο παραλογισμός της Αγκυρας και η ανοχή που επιδεικνύει σε αυτόν η ΕΕ είναι προφανείς. Παραμονές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και των διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε επιστολή στους ηγέτες της Ευρώπης (πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο άλλωστε δεν αναγνωρίζει καν), η οποία περιέχει όχι μόνο τις πάγιες τουρκικές θέσεις αλλά και πέντε προκλητικούς όρους.

Η επιστολή, την οποία έφερε στη δημοσιότητα η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εστάλη από τον Ερντογάν την παραμονή της 24ης Σεπτεμβρίου, οπότε είχε προγραμματισθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ως γνωστόν αναβλήθηκε για την 1η και 2 Οκτωβρίου λόγω κρούσματος κορονοϊού στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (εδώ). To παράλογο είναι ότι η επιστολή απευθυνόταν σε όλους τους ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ, πλην της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ο «σουλτάνος» αγνοούσε επιδεικτικά το 10ο κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς και άλλο ένα, που εισήχθη στην Ενωση πριν από 16 ολόκληρα χρόνια!

Η επιστολή του Ερντογάν εστάλη με προφανή σκοπό εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικείμενο του οποίου θα είναι οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, η τουρκική προκλητικότητα και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη γείτονα. Σε αυτήν υπερασπίζεται τις τουρκικές ενέργειες, ισχυριζόμενος ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι αυτές που δημιουργούν την ένταση στην περιοχή. Κατηγορεί δε την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι επιχειρούν να «φυλακίσουν» την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας. Ομως ο τούρκος πρόεδρος δεν περιορίζεται σε αυτό, αλλά βάζει πέντε όρους στους Ευρωπαίους – ανάμεσά τους και διαμοιρασμό πόρων χωρίς λύση του Κυπριακού!– προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι αν δεν ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις του, η Αγκυρα θα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά, όπως και το προηγούμενο διάστημα…

Ειδικότερα, ο Ερντογάν μέσω της επιστολής:

-Αξιώνει την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της.

-Απαιτεί «εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και συμφερόντων για τους Τουρκοκύπριους στους υδρογονάνθρακες, ως συνιδιοκτήτες του νησιού».

-Ζητεί, μάλιστα, τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για διαμοιρασμό των εσόδων από τους φυσικούς πόρους, χωρίς να έχει προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού.

-Διαμηνύει στους Ευρωπαίους ότι πολύ δύσκολα η Αγκυρα θα αποσύρει γεωτρύπανα και ερευνητικά από την κυπριακή ΑΟΖ και δεν θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις. Κατά τη δική του προσέγγιση, «επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους, μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

-Επιπλέον, ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει, σε μία πρόδηλη προσπάθεια να εμφανιστεί διαλλακτικός και ειρηνοποιός, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο που σε ένα τέτοιο φόρουμ –αναφέρει– δεν θα πρέπει να έχει συμμετοχή η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...