213
Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters | REUTERS/Murad Sezer

Καλίν: Στις διερευνητικές η Τουρκία δεν θα θέσει μόνο ζητήματα υφαλοκρηπίδας

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:10
Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters
| REUTERS/Murad Sezer

Καλίν: Στις διερευνητικές η Τουρκία δεν θα θέσει μόνο ζητήματα υφαλοκρηπίδας

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:10

Η Τουρκία βλέπει την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους, όμως η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα για να δουλέψουν πάνω σ’ έναν οδικό χάρτη μαζί, επισήμανε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Ιμπραήμ Καλίν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σύνοδος δίνει «μια σημαντική ευκαιρία για να έχουμε μια επανεκκίνηση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Βλέπω αυτή την προθυμία από την πλευρά πολλών χωρών μελών της ΕΕ».

Οι εργασίες για να αποφασιστεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, δήλωσε ακόμη ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών. «Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα», δήλωσε.

Ο Καλίν είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.