455
«Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί είμαι τόσο καλός στο σκάκι, αλλά ξέρω ότι διασκεδάζω» λέει ο εντεκάχρονος Πράγκου | Wikipedia

Ο εντεκάχρονος σκακιστής που καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 07:40
«Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί είμαι τόσο καλός στο σκάκι, αλλά ξέρω ότι διασκεδάζω» λέει ο εντεκάχρονος Πράγκου
|Wikipedia

Ο εντεκάχρονος σκακιστής που καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 07:40

Το όνομά του είναι Ραμεσμπάμπου Πραγκναναντά, για τους φίλους Πράγκου. Γεννήθηκε στην Ινδία πριν από 11 χρόνια, εννέα μήνες και κάτι ημέρες (στις 10 Αυγούστου του 2005). Ηδη το 2013 είχε κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιστών κάτω των οκτώ ετών, το 2015 τον ίδιο τίτλο στην κατηγορία κάτω των δέκα, αλλά το μεγάλο άλμα το έκανε πέρυσι: καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ έγινε ο νεότερος παίκτης του σκάκι όλων των εποχών που έλαβε τον τίτλο του Master (τον δεύτερο σε αξία). Και τώρα τα μάτια όλων των εραστών του σκάκι διεθνώς είναι επάνω του καθώς περιμένουν να δουν αν θα καταφέρει να γίνει και ο νεότερος Grand Master όλων των εποχών.

Εχει αρκετό καιρό μπροστά του για να το πετύχει, καθώς ως σήμερα το ρεκόρ ανήκει στον Ρώσο Σεργκέι Καριάκιν που έλαβε τον τίτλο του Grand Master σε ηλικία 12 ετών και επτά μηνών. Για να πετύχει τον στόχο του δηλαδή ο Πράγκου έχει ακόμα στη διάθεσή του εννέα μήνες και μερικές ημέρες. Οι οπαδοί του είναι βέβαιοι ότι το παιδί-θαύμα από την Ινδία θα τα καταφέρει.

Ο Πράγκου δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα. Παίζει για την ευχαρίστηση του παιχνιδιού και η νίκη έρχεται μόνη της. Με τη φυσικότητα και τη αφέλεια των 11 ετών του λέει στην αργεντίνικη εφημερίδα «Clarin»: «Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί είμαι τόσο καλός στο σκάκι, αλλά ξέρω ότι διασκεδάζω. Μου αρέσει η τακτική και ο υπολογισμός των διαφορετικών πιθανοτήτων». Οπως εξηγεί με άνεση «τα εντεκάχρονα σήμερα μπορούν να κερδίζουν τους Grand Master χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας και στις πληροφορίες που παίρνουν από το Διαδίκτυο».

Ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για το σκάκι σε ηλικία τριών ετών, καθώς έβλεπε να παίζει τη μεγαλύτερη αδελφή του, πρωταθλήτρια του σκάκι και αυτή. Σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο στην οικογένεια και στο σχολείο όλοι είχαν μείνει άναυδοι από την εκπληκτική του μνήμη: ποτέ κανείς δεν χρειάστηκε να του επαναλάβει δεύτερη φορά κάποια έννοια, ένα νούμερο, ένα μάθημα.

Το καλύτερο είναι βέβαια να τον βλέπει κανείς να παίζει. Τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά άφησε με ανοιχτό το στόμα όλους τους παρόντες, με τους υπολογισμούς πιθανοτήτων που έκανε και με την ικανότητά του να προβλέπει τις κινήσεις του αντιπάλου. Στην άλλη πλευρά της σκακιέρας καθόταν ένας Grand Master, ο παραγουανός Αλεξ Μπάχμαν, 28 ετών. Ο Πράγκου ανάγκασε τον αντίπαλό του να παραιτηθεί σε 18 κινήσεις, σαν να έπαιζε με ερασιτέχνη και ο ίδιος ο Μπάχμαν, αμήχανος, προσπάθησε να δικαιολογηθεί: «Με αντιμετώπισε σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Αυτό το αγόρι είναι πραγματικό φαινόμενο και μπορεί ασφαλώς να με νικήσει, αλλά όχι με αυτή την ευκολία».

Τώρα ο εντεκάχρονος που κινεί τα πιόνια με την ίδια άνεση και φυσικότητα που οι περισσότεροι συνομήλικοί του παίζουν με τα παιχνίδια τους ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο. Και μπορεί να ονειρεύεται πάνω στη σκακιέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...