469
Μπορεί η Αθήνα να κάνει ένα επιτυχημένο λίφτινγκ; Αυτό θα προσπαθήσει ο Δήμος Αθηναίων | Alexandros Michailidis / SOOC

«Δήμαρχε Καμίνη, να κάνουμε εδώ μια παιδική χαρά κι εκεί έναν κηπάκο…»

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 15:42
Μπορεί η Αθήνα να κάνει ένα επιτυχημένο λίφτινγκ; Αυτό θα προσπαθήσει ο Δήμος Αθηναίων
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Δήμαρχε Καμίνη, να κάνουμε εδώ μια παιδική χαρά κι εκεί έναν κηπάκο…»

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 15:42

Λένε ότι η Αθήνα είναι η πιο «ομορφάσχημη» πόλη του κόσμου. Και μάλλον έχουν δίκιο: σε αντίθεση με τα αρχαία μνημεία, τα μουσεία, τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια, υπάρχουν γειτονιές αφημένες, σαν γυναίκες άλλοτε ωραίες, που όμως πλέον έχουν σταματήσει να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Αν επιθυμείτε λοιπόν να κάνετε κάτι για τον καλλωπισμό της γειτονιάς σας, το πιλοτικό πρόγραμμα «Πόλη²» του Δήμου Αθηναίων έχει πολλές ιδέες να προτείνει: ξεκινά  η δράση «Παρεμβάσεις στην πόλη», η οποία μάλιστα προβλέπει οικονομική υποστήριξη ως 6.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις κατοίκων που έχουν να κάνουν με ήπια, μικρής κλίμακας έργα σε γειτονιές της πρωτεύουσας.

Η δράση αυτή απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας και υλοποιείται μέσω του προγράμματος «This is Athens», από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου (ΕΑΤΑ). Στόχος είναι η δημιουργική ανάδειξη της ταυτότητας μιας πόλης που παλεύει να την ξαναβρεί και σίγουρα χρειάζεται βοήθεια για να τα καταφέρει.

Οπως τονίζει ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης: «Καλούμε τους Αθηναίους να συν-διαμορφώσουν την ταυτότητα της πόλης και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το πώς θα κάνουν τη γειτονιά τους πιο όμορφη, πιο λειτουργική και πιο βιώσιμη».

Και συνεχίζει: «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ξεχασμένες γωνιές της πόλης, να αναζωογονήσουμε εγκαταλειμμένα σημεία και, προπαντός, να αυξήσουμε τη χρήση του δημόσιου χώρου. Παράλληλα, δίνουμε κίνητρα να ενεργοποιήσουμε όλους τους πολίτες της Αθήνας, ώστε να γίνει η πόλη πιο ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες».

Και τα σχέδια για το λίφτινγκ της πρωτεύουσας δεν σταματούν εδώ: θα ακολουθήσει η δεύτερη πιλοτική δράση με τίτλο «Κατάστημα στο κέντρο» και στόχο να δώσει πνοή σε υποβαθμισμένες εμπορικά περιοχές στο κέντρο της Αθήνας που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπως είναι για παράδειγμα τα Κάτω Πατήσια.

Υιοθετώντας μάλιστα τη λογική του «αστικού βελονισμού», θα πραγματοποιούνται μικρές αισθητικές ενέσεις σε σημεία της πόλης που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινωθούν προσκλήσεις ενδιαφέροντος με τρεις έξυπνους θεματικούς άξονες: η «Γειτονιά» περιλαμβάνει χώρους κοινωνικοποίησης, κατασκευές για τα παιδιά, κ.ά, ο «Δρόμος» με βελτίωση στον φωτισμό, στη σήμανση και συστήματα σκίασης και το «Κτίριο» με παρεμβάσεις που θα επαναφέρουν το πράσινο που τόσο λείπει από μια γκρίζα πόλη.

Οι πολίτες με νομική υπόσταση (σύλλογοι, σωματεία, ΜΚΟ, ελεύθεροι επαγγελματίες, εταιρείες κ.τ.λ.) αλλά και άτυπες ομάδες, μπορούν να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία και να κατεβάσουν την αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα http://www.polis2.thisisathens.org/

Οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν σε έντυπη μορφή στα γραφεία της Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε.  Α.Ε., επί της οδού Ξενοφώντος 7, 1ος όροφος ως τις 15 Μαΐου 2018 στις 16.00.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνεται από επιτροπή ειδικού σκοπού, την οποία απαρτίζουν στελέχη του Δήμου Αθηναίων και εξειδικευμένοι επαγγελματίες, με τη γνωμοδότηση εκπροσώπων από τις δημοτικές κοινότητες.

Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες του ΠΟΛΗ² στα social media (facebook.com/polistotetragono) ανακοινώνονται καθημερινά τα συμμετοχικά εργαστήρια και οι ενημερωτικές συναντήσεις που υλοποιούνται από την ομάδα έργου και τους επιμελητές της δράσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...