654
Ο Μπέτο Ο' Ρουρκ ξεκίνησε ήδη την εκστρατεία του: με το γαλάζιο πουκάμισο-σήμα κατατεθέν μιλάει σε θαμώνες του καφέ «The Beancounter Coffeehouse & Drinkery» στο Μπέρλινγκτον της Αϊόβα | REUTERS/Daniel Acker

Ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ στην κούρσα για να γίνει ο επόμενος Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 12:44
Ο Μπέτο Ο' Ρουρκ ξεκίνησε ήδη την εκστρατεία του: με το γαλάζιο πουκάμισο-σήμα κατατεθέν μιλάει σε θαμώνες του καφέ «The Beancounter Coffeehouse & Drinkery» στο Μπέρλινγκτον της Αϊόβα
|REUTERS/Daniel Acker

Ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ στην κούρσα για να γίνει ο επόμενος Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 12:44

Είναι νέος, μόλις 46 ετών. Τεξανός. Και λευκός. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να γίνει ο επόμενος Ομπάμα για τους Δημοκρατικούς, δηλαδή να φέρει την ανανέωση, την ανατροπή και τελικά τη νίκη. Αυτό θα απαντηθεί στους επόμενους 20 μήνες καθώς οι Αμερικανοί θα οδεύουν προς τις προεδρικές εκλογές και θα κρίνουν αν το πολιτικό αστέρι του Μπέτο Ο’ Ρουρκ είναι αρκετά δυνατό για να επισκιάσει όχι μόνο τους 14 (!) συνυποψηφίους του για το χρίσμα των Δημοκρατικών αλλά και τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ηδη πάντως φρόντισε να κλέψει την παράσταση με ένα εμφατικό εξώφυλλο στο Vanity Fair, φωτογραφημένος, φυσικά με τον σκύλο του, σε ένα έρημο τοπίο του Τέξας, από τη φημισμένη Ανι Λίμποβιτς.

«Γεννήθηκα για να κάνω κάτι τέτοιο» δηλώνει στο πορτρέτο-συνέντευξη ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ.

Στο περιοδικό περιγράφεται ως ένας υπέροχος υποψήφιος. Δηλώνει λάτρης της ομηρικής «Οδύσσειας», είναι έτοιμος για το ταξίδι και έχει ονομάσει τον 12χρονο γιο του Οδυσσέα, ο οποίος του ζητάει: «Θέλω να είσαι υποψήφιος μόνο αν κερδίσεις».

Μπορεί όμως να κερδίσει;

Παρά την ομολογουμένως εντυπωσιακή είσοδο στην κούρσα του 2020, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του τεξανού βουλευτή καλωσορίστηκε με κάποιο σκεπτικισμό από τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.

Οι New York Times ανέφεραν ότι «ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ, ο 46χρονος πρώην βουλευτής του Τέξας του οποίου η εκστρατεία για τη Γερουσία την περασμένη χρονιά τον ανέδειξε ως αστέρι των Δημοκρατικών, μπήκε στην προεδρική κούρσα την Πέμπτη, στοιχηματίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα ανταμείψουν το μήνυμα εθνικής ενότητας και αλλαγής γενιάς στις προκριματικές για το 2020». Ηδη στο μήνυμά του τόνισε δύο φορές το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής –το οποίο αγνοεί επιδεικτικά ο Τραμπ– αλλά και το θέμα της μετανάστευσης. Οι NY Times, ωστόσο, παρατήρησαν ότι ο Ο’ Ρουρκ εισέρχεται στον προεκλογικό αγώνα με ελάχιστο νομοθετικό έργο ύστερα από τρεις θητείες στο Κογκρέσο ως αντιπρόσωπος του Ελ Πάσο.

«Σε προκριματικές εκλογές που ήδη χαρακτηρίζονται από την υψηλή πολιτική, όπως η οικονομική ατζέντα που προωθούν οι γερουσιαστές Μπέρνι Σαντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο κ. Ο’ Ρουρκ εισέρχεται χωρίς μια πρόταση-σήμα κατατεθέν που θα μπορούσε να αποτελεί την ιδεολογική άγκυρα της υποψηφιότητάς του», σημείωσε το νεοϋορκέζικο φύλλο.

Από την πλευρά του, το Politico τον χαρακτήρισε «νέο και χαρισματικό αλλά μη δοκιμασμένο». Τόνισε ωστόσο ότι ο Ο’ Ρουρκ έχει ήδη εξάψει τη φαντασία του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την εντυπωσιακή εκστρατεία του για μια θέση στη Γερουσία στο κάστρο των Ρεπουμπλικανών, το συντηρητικό Τέξας.

Οντως, τον περασμένο Νοέμβριο ο 46χρονος πρώην βουλευτής συμμετείχε στις ενδιάμεσες εκλογές για μια θέση στη Γερουσία και έχασε οριακά (50,9% – 48,3%) από τον Ρεπουμπλικανό Τεντ Κρουζ (εδώ).

Αυτή του η εκλογική μάχη, αν και χαμένη, τον ανέδειξε ως νέο αστέρα των Δημοκρατικών που βλέπουν στο πρόσωπό του έναν άφθαρτο πολιτικό και –ίσως το κυριότερο– Τεξανό, από την καρδιά δηλαδή του αμερικανικού Νότου και της λεγόμενης «ζώνης της Βίβλου» (Bible belt) όπου η παράταξη υποφέρει μετά τη δεκαετία του 1960.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο 46χρονος πολιτικός έχει ένα ακόμα προσόν –που συνιστά απειλή για τους αντιπάλους του: είναι ο αντισυμβατικός, για τα δεδομένα των «big politics», πρόσωπο με πρόσωπο και «πόρτα πόρτα» τρόπος που διεξάγει τις προεκλογικές του εκστρατείες. Η μικροκλίμακα της καμπάνιας του –επισκέφτηκε και τις 254 κομητείες του Τέξας!– τον βοήθησε να συγκεντρώσει 38 εκατ. δολάρια σε δωρεές μέσα σε τρεις μόλις μήνες, γοήτευσε τα πλήθη και εκτός πολιτείας –τον στήριξαν δημοσίως η Μπιγιονσέ και ο Γουίλι Νέλσον– και τον έφτασε κοντά στο απίθανο, να εκθρονίσει τον πανίσχυρο Τεντ Κρουζ, από τον οποίο έχασε τελικά για 200.000 ψήφους.

Σύμφωνα με τους NY Times, οι σύμβουλοι των αντιπάλων του στο Δημοκρατικό Κόμμα ήδη ανησυχούν ότι αυτή η τακτική του μπορεί να αποδώσει στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα και του Νιου Χαμσάιρ, πολιτείες που ναι μεν δεν δίνουν πολλούς εκλέκτορες αλλά δημιουργούν κλίμα και προσφέρουν δυναμική καθώς διεξάγονται Ιανουάριο. Αλλωστε και ο Ομπάμα κάπως έτσι δεν ξεκίνησε το 2008;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...