666
Η «Νοικοκυρά σε Απόγνωση» Φελίσιτι Χάφμαν ήταν ανάμεσα στους 20 κατηγορούμενους που εμφανίστηκαν την Τετάρτη ενώπιον του δικαστηρίου του Λος Άντζελες | Reuters

Σάλος στις ΗΠΑ με τις «μίζες» της πλούσιας ελίτ σε κορυφαία πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 07:10
Η «Νοικοκυρά σε Απόγνωση» Φελίσιτι Χάφμαν ήταν ανάμεσα στους 20 κατηγορούμενους που εμφανίστηκαν την Τετάρτη ενώπιον του δικαστηρίου του Λος Άντζελες
|Reuters

Σάλος στις ΗΠΑ με τις «μίζες» της πλούσιας ελίτ σε κορυφαία πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 07:10

Aπό 220.000 ευρώ μέχρι 5,7 εκατ. ευρώ (!) το… κεφάλι πλήρωναν κάποιοι γονείς στις ΗΠΑ προκειμένου να παρακάμψουν τη νόμιμη διαδικασία εισαγωγής των τέκνων τους στα μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας και να εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους στην ελίτ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που -ειδικά στις ΗΠΑ- αποτελεί και εφαλτήριο για μελλοντικές επαγγελματικές επιτυχίες.

Γνωστοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ, προπονητές και διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών βρίσκονται μεταξύ των 52 εμπλεκομένων στην απάτη, το ύψος της οποίας εκτιμάται σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια.

Εξ αυτών οι 33 γονείς, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν χθες κατηγορίες, όπως και κατά του επικεφαλής της εταιρείας που τους «διευκόλυνε», Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για απάτη, ξέπλυμα χρημάτων και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Φελίσιτι Χάφμαν (πρωταγωνίστρια της σειράς «Desperate Housewives») και Λόρι Λάφλιν (γνωστή από τη σειρά «Full House»), οι οποίες φέρεται να πλήρωσαν αδρά προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια Γέιλ, Στάνφορντ και Τζορτζτάουν, μεταξύ άλλων.

Η Χάφμαν κατηγορείται πως έδωσε 15.000 δολάρια σε φιλανθρωπική οργάνωση – «φάντασμα», ώστε να πλαστογραφηθούν τα αποτελέσματα στο SAT τεστ της κόρης της.

Μάλιστα, σύμφωνα με την δικογραφία, υπάρχει ηχογραφημένη συνομιλία της, όπου συζητά το θέμα με έναν συνεργάτη της.

Η Λάφλιν έδωσε συνολικά 500.000 δολάρια ώστε να μπουν και οι δύο κόρες της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ως αθλήτριες, αν και καμία από τις δύο δεν ασχολήθηκε ποτέ με κάποιο σπορ!

Κατέθεσαν την Τετάρτη οι γονείς

Η Χάφμαν ήταν ανάμεσα στους περίπου 20 κατηγορουμένους που εμφανίστηκαν την Τετάρτη το πρωί ενώπιον δικαστηρίου του Λος Αντζελες.

Ο σύζυγος της Χάφμαν, επίσης ηθοποιός Γουίλιαμ Χ. Μέισι, γνωστός από τις ταινίες «Fargo», «Boogie Nights» και «Magnolia», καθόταν στα μπροστινά καθίσματα.

Ο δικαστής Αλεξάντερ Μακ Κίνον διέταξε να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση 250.000 δολαρίων η Χάφμαν μέχρι την ακροαματική διαδικασία που θα γίνει στις 29 Μαρτίου στη Βοστώνη.

Εναντίον του Μέισι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση, αλλά ο βοηθός εισαγγελέα Ανταμ Σλάιφερ είπε στο δικαστήριο ότι «(ο Μέισι) όντως βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας».

Ο σύζυγος της Λάφλιν, ο Μόσιμο Τζιανούλι, ένας σχεδιαστής μόδας γνωστός για την σειρά ρούχων «Μόσιμο», επίσης βρισκόταν στο δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

«Πρόκειται για μια λίστα πλουσίων και προνομιούχων. Για κάθε φοιτητή που έγινε δεκτός μέσω απάτης, ένας πραγματικά ταλαντούχος σπουδαστής απορρίφθηκε», σχολίασε ο γενικός εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, Αντριου Λέλινγκ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ξεχωριστό σύστημα εισαγωγής στα κολέγια για τους εύπορους και δεν θα υπάρξει ούτε ξεχωριστό νομικό σύστημα», πρόσθεσε με νόημα.

Πώς είχε στηθεί η κομπίνα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κομπίνα με τις πληρωμένες θέσεις στα πανεπιστήμια λειτουργούσε κυρίως με δύο τρόπους.

Κάποιοι γονείς πλήρωναν ώστε η εταιρεία προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο με έδρα το Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνιας, είτε να εκπροσωπήσει με «μαθητές αντικαταστάτες» στις εισαγωγικές εξετάσεις τους υποψήφιους είτε να διορθώσει τις απαντήσεις τους.

Με τη σειρά του, ο Σίνγκερ, ως επικεφαλής της κομπίνας μέσω του δικτύου του, του Edge College & Career Network, δωροδοκούσε προπονητές προκειμένου να βοηθήσουν υποψήφιους ως αθλητές, ανεξαρτήτως των αθλητικών τους επιδόσεων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Ουίλιαμ «Ρικ» Σίνγκερ εξέρχεται από την εισαγγελία της Μασαχουσέτης

«Ουσιαστικά εξαγόραζα ή δωροδοκούσα τους προπονητές για μία θέση. Και αυτό συνέβαινε πολύ συχνά», είπε στο δικαστήριο της Βοστώνης ο Σίνγκερ το πρωί της Τετάρτης, ομολογώντας την ενοχή του.

Όπως τονίζεται σε εκτενές άρθρο των New York Times, τα παραδείγματα είναι πλείστα:

«Μια έφηβη που δεν είχε παίξει ποτέ της ποδόσφαιρο, ξαφνικά έγινε αστέρι της μπάλας στο Γέηλ. Πόσο κόστισε αυτό στους γονείς της: 1.2 εκατ. δολάρια. Και μια άλλη κοπέλα, χωρίς καμιά απολύτως εμπειρία στην κωπηλασία, κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στην κωπηλατική ομάδα του πανεπιστημίου U.S.C καθώς έκανε photosop το κεφάλι της πάνω στη φωτογραφία μιας πραγματικής αθλήτριας, προκειμένου να αποδείξει την ικανότητα της στο άθλημα. Πόσο κόστισε αυτό στους γονείς της: 200.000 δολάρια», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τους New York Times, εμπλεκόμενοι είναι επίσης και επόπτες – ελεγκτές, που κατηγορούνται ότι δέχτηκαν εκατομμύρια δολάρια για να φροντίσουν την εισαγωγή φοιτητών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...