647
Το ζεύγος Μπάιντεν στο Ντέλαγουεαρ, την Παρασκευή | REUTERS/Carlos Barria

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2021, 15:28
Το ζεύγος Μπάιντεν στο Ντέλαγουεαρ, την Παρασκευή
|REUTERS/Carlos Barria

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2021, 15:28

Αυτή την εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν θα διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους και τους υπόλοιπους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας του, ότι «η Αμερική επέστρεψε», συναντώντας τους από κοντά για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν θα μεταβεί την Τετάρτη στην Ευρώπη, όπου θα μετάσχει στις ετήσιες συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ και θα συναντηθεί επίσης στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου με τον Πούτιν σε μια περίοδο οξυμένων εντάσεων μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων.

Στο ταξίδι του, το πρώτο του στο εξωτερικό λόγω της πανδημίας, ο αμερικανός πρόεδρος θα δοκιμάσει στην πράξη την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τους αντιπάλους τους, «αγκαλιάζοντας» τους συμμάχους τους, όπως σημειώνει το Axios.

Οι συναντήσεις είναι έτσι προγραμματισμένες, ώστε ο Μπάιντεν να έχει συνομιλήσει με τους συμμάχους του πριν δει τον Πούτιν. Ο αμερικανός πρόεδρος προάγει τη στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και την μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ΗΠΑ στάθηκαν εμπόδιο στις προσπάθειες της συμμάχου τους, Γαλλίας, να εκδώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κοινό ψήφισμα για ανακωχή στη Γάζα, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, επισκέπτεται την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη, χώρες με κακό βαθμό στις εξετάσεις για τη δημοκρατία, τις οποίες όμως, χρειάζονται μαζί τους οι ΗΠΑ στον στρατηγικό τους ανταγωνισμό κατά της Κίνας.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι μία πολύπλοκη χορογραφία, που έχει καλό αποτέλεσμα για τους αμερικανούς πολίτες», είπε η Σέρμαν, η οποία τόνισε ότι δεν διστάζει στις ασιατικές χώρες να βάλει στο τραπέζι τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, επισημαίνει το Axios, οι ΗΠΑ ήταν μέχρι πρόσφατα η μόνη υπερδύναμη που κρατούσε όλη την παραγωγή εμβολίων για τον εαυτό της, ακόμα και αν δεν την χρειαζόταν, και δεν την έδινε σε φτωχότερες χώρες (τελικά το έκανε).

Από την άλλη, ο Μπάιντεν συνεργάστηκε με συμμάχους για να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ έφερε στην ίδια γραμμή Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία, τόσο στο ζήτημα της αύξησης παραγωγής εμβολίων, όσο και στην κοινή στάση κατά της Κίνας.

Η συνάντηση με τον Πούτιν

Οσον αφορά τον ρώσο πρόεδρο, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί τη συνάντηση κορυφής όχι για να τον ανταμείψει, αλλά για να εξετάσουν από πολύ κοντά τις πολλές και μεγάλες διαφορές τους, εξαιτίας των οποίων και οι δύο πλευρές διατηρούν χαμηλές προσδοκίες.

Η συνάντηση θα θεωρηθεί επιτυχημένη, απλά και μόνο αν δεν χαλάσουν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις των δύο χωρών και αν οι ΗΠΑ κατορθώσουν κάποια σταθερότητα σε αυτό το μέτωπο, ώστε να στρέψουν ανενόχλητες το ενδιαφέρον τους προς τη νέα τους μεγαλύτερη γεωπολιτική προτεραιότητα, την Κίνα.

Μπάιντεν: «Στόχος του ταξιδιού μου να συσπειρώσω τις δημοκρατίες του κόσμου»

Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των ευρωπαίων συμμάχων τους απέναντι στην Ρωσία δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν πριν από την πρώτη του συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, στην Washington Post, ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύεται να παγιώσει «τις δημοκρατικές συμμαχίες» των ΗΠΑ απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις και τις αυξανόμενες απειλές της Μόσχας και του Πεκίνου.

«Είμαστε ενωμένοι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της Ρωσίας απέναντι στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, ξεκινώντας από την επίθεσή της στην Ουκρανία, και δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές μας αξίες, τις οποίες δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε από τα συμφέροντά μας», γράφει ο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει ότι δεν θα διστάσω να απαντήσω σε μελλοντικές επιβλαβείς δραστηριότητες. Κατά την συνάντησή μας, θα υπογραμμίσω εκ νέου τη δέσμευση των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των δημοκρατιών που είναι προσηλωμένες στις ίδιες αξίες να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε.

Στο άρθρο του, ο Μπάιντεν υπογραμμίζει επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την σύγκρουση, επικαλούμενος την απόφασή του να παρατείνει την συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων New Start για πέντε χρόνια.

«Θέλουμε μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση βάσει της οποίας θα μπορούμε να εργαστούμε με τη Ρωσία σε θέματα όπως είναι η στρατηγική σταθερότητα και ο έλεγχος των εξοπλισμών», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...