462
Η είσοδος των γραφείων του Facebook στο ιδιαίτερα φιλόξενο για τους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας, Δουβλίνο. Το «like» στην πρόσοψη του κτιρίου θα μπορούσε να είναι η αντίδραση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για τον νέο παγκόσμιο φόρο... | Shutterstock

Αντιδράσεις για τον «χαμηλό» νέο παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2021, 12:56
Η είσοδος των γραφείων του Facebook στο ιδιαίτερα φιλόξενο για τους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας, Δουβλίνο. Το «like» στην πρόσοψη του κτιρίου θα μπορούσε να είναι η αντίδραση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για τον νέο παγκόσμιο φόρο...
|Shutterstock

Αντιδράσεις για τον «χαμηλό» νέο παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2021, 12:56

Μεγάλο βήμα η συμφωνία των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών να δεσμευτούν στην επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα, όμως δεν είναι αρκετό, τονίζουν οργανώσεις και ακτιβιστές.

Οι κυβερνήσεις ελπίζουν πως με τον νέο φόρο, θα εισπράξουν δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι πολύτιμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η ομάδα των G7, που συνεδρίασε στην Κορνουάλη της Αγγλίας, αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ιαπωνία, ενώ στη συμφωνία συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως γράφει το BBC, η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam δήλωσε ότι ένα 15% δεν είναι αρκετό για να κάνει τη διαφορά ούτε για να αποτρέψει την λειτουργία των φορολογικών παραδείσων.

«Είναι παράλογο για την G7 να ισχυρίζεται ότι αναβαθμίζει ένα “χαλασμένο” παγκόσμιο φορολογικό σύστημα, χρεώνοντας φόρο παρόμοιο με φορολογικούς παραδείσους, όπως της Ιρλανδίας, της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης. Βάζουν τον πήχη τόσο χαμηλά που οι εταιρείες απλά θα περάσουν από πάνω του»,  είπε η διευθύντρια της οργάνωσης, Γκαμπριέλα Μπούτσερ και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει μόνο τα πλούσια κράτη σε βάρος των φτωχών.

Ο Αλεξ Γκόμπχαμ, διευθύνων σύμβουλος του Δικτύου για Φορολογική Δικαιοσύνη, είπε ότι η συμφωνία είναι σημαντική αλλά «τρομερά άδικη»: «Προχωρήσαμε ένα βήμα, αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα οφέλη, τα έσοδα, θα διανεμηθούν ισομερώς σε όλο τον κόσμο».

Η συμφωνία θα εξεταστεί τον άλλο μήνα στη σύνοδο των G20, που περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία.

Ο νέος εταιρικός φόρος έχει στόχο να υποχρεώσει τις εταιρείες να πληρώνουν περισσότερο φόρο στις χώρες όπου πουλάνε τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες, και όχι όπου δηλώνουν τα κέρδη τους.

Τη νέα συμφωνία, που πολλοί ήθελαν και ήλπιζαν, αλλά λίγοι θεωρούσαν πιθανή πριν λίγους μήνες, βοήθησε ο ερχομός του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, που στήριξε επίμονα το μέτρο.

Βέβαια, σημειώνει το BBC, όντως, το 15% είναι μικρό ποσοστό, αν και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατάφεραν να περάσουν τη φράση «τουλάχιστον 15%» στη συμφωνία, που αφήνει τον δρόμο ανοιχτό για να αυξηθεί το ποσοστό.

Η Τζάνετ Γιέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει τη φορολογία των Ευρωπαίων για ψηφιακές υπηρεσίες, που στοχεύει κυρίως αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Πάντως, οι εταιρείες Amazon, Facebook και Google χαιρέτησαν τον νέο φόρο.

Η Google ανακοίνωσε ότι στηρίζει το έργο που γίνεται μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών: «Στηρίζουμε σθεναρά το έργο που συντελείται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων. Ελπίζουμε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Google Χοσέ Καστανιέντα.

Από την πλευρά της και η Facebook χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε ενώ αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικές χώρες, είπε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Νικ Κλεγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...