334
Μανάδες με μικρά παιδιά αλλά και ολόκληρα σχολεία κατευθύνονται σε ασφαλή υπόγεια συγκροτήματα μόλις ηχήσουν οι σειρήνες στο Κίεβο – το καρέ είναι από το μετρό | EPA/STEPAN FRANKO

Νύχτες αγρυπνίας στα καταφύγια για τους κατοίκους του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 19:41
Μανάδες με μικρά παιδιά αλλά και ολόκληρα σχολεία κατευθύνονται σε ασφαλή υπόγεια συγκροτήματα μόλις ηχήσουν οι σειρήνες στο Κίεβο – το καρέ είναι από το μετρό
|EPA/STEPAN FRANKO

Νύχτες αγρυπνίας στα καταφύγια για τους κατοίκους του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 19:41

Γλαφυρό ρεπορτάζ από τα καταφύγια του Κιέβου έδωσε ο ανταποκριτής της Corriere della Sera. Περιέγραψε πώς οι άμαχοι ταλαιπωρούνται από τις νυχτερινές ρωσικές επιδρομές.

«Τα βράδια στο Κίεβο ακούγονται οι συναγερμοί. Αυτό είναι σημάδι ότι εξελίσσεται κάποια αεροπορική επιδρομή. Τα πρωινά, όταν συναντιούνται οι γνωστοί, οι μεταξύ τους ερωτήσεις δεν είναι οι συνήθεις, ‘‘πώς είσαι’’ και ‘‘τι κάνεις’’. Ο ένας ρωτάει τον άλλον αν κατάφερε να κοιμηθεί. Στο λεωφορείο ή στο μετρό, οποιαδήποτε στιγμή είναι καλή για έναν υπνάκο. Το μεσημέρι, με αυτές τις όμορφες μέρες, πολλοί πάνε στα πάρκα και ξαπλώνουν στη σκιά.

»Προς το παρόν οι στόχοι των ρωσικών βομβαρδισμών είναι στρατιωτικές δομές. Τα πολιτικά κτίρια βάλλονται μόνο από εκτροπές των βλημάτων. Την περασμένη νύχτα αναχαιτίστηκαν και οι 15 πύραυλοι Κρουζ και τα 18 drones, όμως ο κόσμος δεν κοιμήθηκε. Οι σειρήνες, το άγχος, το δίλημμα ‘‘πάω ή δεν πάω στο καταφύγιο’’ σε κάνει να χάνεις τον ύπνο σου στην κυριολεξία.

»Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γονείς μικρών παιδιών. Οι μητέρες πάνω απ’ όλα, αφού οι μπαμπάδες είναι στο μέτωπο. Αλλά είναι οργανωμένες. Μόλις σημάνει συναγερμός, τα χρειώδη είναι κιόλας στην εξώπορτα: μπουκάλια με νερό, μπισκότα, κουβέρτες και ένα λούτρινο. Υστερα η κάθε μάνα κατεβαίνει στο καταφύγιο, με τα παιδιά σαν τα παπάκια γύρω της. Κατά τη διάρκεια της ημέρας βλέπεις αυτές τις γυναίκες να κοιμούνται όρθιες στις παιδικές χαρές.

»Οσοι κατοικούν στους επάνω ορόφους των πολυκατοικιών ξεκουφαίνονται από τις σειρήνες. Ακόμη και από εκεί, όμως, σπεύδουν να κατεβούν γρήγορα στο καταφύγιο. Το επόμενο πρωί τους βλέπεις να έχουν μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια, λόγω της αϋπνίας. Αλλοι φορούν ωτασπίδες και παίρνουν υπνωτικό χάπι. Η κατανάλωση αγχολυτικών και υπνωτικών έχει υπερτετραπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου.

»Οι κάτοικοι των κατοικημένων προαστίων, που αποτελούνται από χαμηλά κτίρια ή βίλες που περιβάλλονται από πράσινο, τα πάνε πολύ καλύτερα. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν μεταφέρει την κρεβατοκάμαρα στο κελάρι και διανυκτερεύουν με ασφάλεια εκεί κάτω. Υπάρχουν και εκείνοι που νοικιάζουν τον ξενώνα στο Golf Club, μόνο και μόνο για να κοιμηθούν. Ακόμα και υπό βομβαρδισμό δεν είμαστε όλοι ίσοι…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...