248
Ρωσικά αυτοκινούμενα πυροβόλα βρίσκονται στο «δρόμο» στην περιοχή του Ροστόφ (που συνορεύει με το Ντονμπάς) | EPA/YURI KOCHETKOV

Ντονμπάς: Ολόκληρη η επαρχία στο επίκεντρο της σύγκρουσης

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 14:15
Ρωσικά αυτοκινούμενα πυροβόλα βρίσκονται στο «δρόμο» στην περιοχή του Ροστόφ (που συνορεύει με το Ντονμπάς)
| EPA/YURI KOCHETKOV

Ντονμπάς: Ολόκληρη η επαρχία στο επίκεντρο της σύγκρουσης

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 14:15

Οι 30.000 περίπου φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες θεωρούν δικά τους εδάφη τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, από το 2014, όμως ελέγχουν μόνο το ένα τρίτο τους.

Πρόκειται για τμήματα της επαρχίας Ντονμπάς, τα οποία αναγνώρισε ως ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες» ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή και την παγκόσμια ανησυχία για έναν νέο πόλεμο στην Ευρώπη, τον μεγαλύτερο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πάντως, υπάρχει σύγχυση για το αν το Κρεμλίνο αναγνώρισε τα όρια τα οποία ελέγχουν σήμερα οι αντάρτες ή αν σκοπεύει στην επέκτασή τους με τη χρήση βίας, αποστέλλοντας ρωσικά στρατεύματα.

Αντιφατικές δηλώσεις έκαναν, την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Κρεμλίνο. Αρχικά, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, διευκρίνισε ότι η Μόσχα αναγνώρισε τις αποσχισθείσες «Δημοκρατίες» στα σημερινά τους όρια. Ομως, αργότερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών «στα σύνορα που οι ίδιες έχουν ανακηρύξει». «Σ’ εκείνα τα σύνορα, στα οποία υπάρχουν και είχαν ανακηρύξει τον εαυτό τους», σημείωσε.

Οπως ανέφεραν οι New York Times, η Ουκρανία και ο υπόλοιπος κόσμος θεωρούν τις περιοχές αυτές ως ουκρανικά εδάφη. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα των περιοχών ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες περιοχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...