472
Η Ντόνα Ζάκερμπεργκ μιλά ανοιχτά για τον μισογυνισμό που καραδοκεί στα social media. Ο αδελφός της συμφωνεί;ξ | Facebook / Donna Zuckerberg

Ντόνα Ζάκερμπεργκ: «Ο μισογυνισμός των social media οδηγεί στη βία»

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 19:00
Η Ντόνα Ζάκερμπεργκ μιλά ανοιχτά για τον μισογυνισμό που καραδοκεί στα social media. Ο αδελφός της συμφωνεί;ξ
|Facebook / Donna Zuckerberg

Ντόνα Ζάκερμπεργκ: «Ο μισογυνισμός των social media οδηγεί στη βία»

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 19:00

Η Ντόνα Ζάκερμπεργκ είναι πολλά περισσότερα από αδερφή του «Mister Facebook» Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ακαδημαϊκός, κλασικίστρια, με διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ήρθε σε επαφή πριν από τρία χρόνια, το 2015, με την σκοτεινή πλευρά των social media, συνειδητοποιώντας τις επικίνδυνες πτυχές του «τέρατος», για το οποίο σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται ο ίδιος της ο αδερφός.

Οπως αναφέρει και εκτενές άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η Ζάκερμπεργκ είδε σε πόσο μεγάλο βαθμό ακροδεξιοί άνδρες που κατέχουν στρατηγικές θέσεις στην πολιτική και την κοινωνία, διαστρεβλώνουν τους αρχαίους κλασικούς προκειμένου να επιβάλουν τον μισογυνισμό και τον ρατσισμό τους.

Η Ζάκερμπεργκ, λοιπόν, παρατηρεί ότι η αρχαία Σπάρτη ασκεί ιδιαίτερη έλξη στις ακροδεξιές διαδικτυακές κοινότητες (όπως και στον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, που χρησιμοποιούσε κάποτε στον υπολογιστή του τον κωδικό «Sparta»).

Αυτό που κυρίως τους γοητεύει και τους ιντριγκάρει, είναι η εθνική «καθαρότητα» της αρχαίας Σπάρτης, που επιτυγχανόταν χάρη στην ξενηλασία, και φυσικά η στρατιωτική της πειθαρχία. Το «Μολών λαβέ» του Λεωνίδα έχει γίνει ιαχή για όλες τις χρήσεις στο στόμα των ακροδεξιών.

Δεν είναι μόνο η Σπάρτη όπως τονίζει η διάσημη (λόγω ονόματος;) κλασικίστρια. Χρησιμοποιούν για παράδειγμα, τα έργα του Αριστοτέλη και του Ξενοφώντα για να δικαιολογήσουν τον σεξισμό. Και επικαλούνται τους Στωικούς (τον Μάρκο Αυρήλιο, τον Επίκτητο, τον Ζήνωνα, κ.ά) για να τεκμηριώσουν την επικίνδυνη άποψη ότι οι άνδρες έχουν μία έμφυτη λογική και ηθική ανωτερότητα έναντι των γυναικών και των «μη καθαρών φυλών».

Πρόκειται φυσικά για fake news, για έναν παραμορφωτικό καθρέφτη που βάζει στα αρχαία κλασικά αριστουργήματα έναν μανδύα που τα ίδια δεν είχαν φορέσει ποτέ.

Και όπως έχει πει η ίδια, δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να τσακώνεσαι με ένα έξαλλο αρσενικό ακροδεξιό τρολ που έχει πειστεί ότι είναι απόλυτα λογικός και ήρεμος και ότι η «ανισόρροπη» είσαι εσύ.

«Υπάρχουν διαδικτυακές κοινότητες που έχουν ως κοινό παρονομαστή την απαξίωση των γυναικών, των προσφύγων, των ανθρώπων διαφορετικού χρώματος. Αυτό το ξέραμε εδώ και χρόνια. Εκείνο που με σόκαρε ήταν όταν συνειδητοποίησα πώς διαστρεβλώνουν αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα για να περάσουν τις επικίνδυνες απόψεις τους», λέει χαρακτηριστικά.

Υπάρχει για παράδειγμα ο καναδός καθηγητής και σταρ του YouTube Τζόρνταν Πίτερσον που σε κάθε ευκαιρία, γελοιοποιεί την ιστορία του φεμινιστικού κινήματος, και όχι μόνο.

Τέτοια επικίνδυνα μυαλά υπήρχαν πάντα. Το ζήτημα είναι ότι πλέον, με την επέλαση των social media, οι τοξικές απόψεις τους μεταδίδονται με ταχύτητα φωτός: «Χωρίς καμία αμφιβολία, τα social media επέτρεψαν σε τεράστιο βαθμό σε όλα αυτά να μεταδοθούν και να εξαπλωθούν. Ατομα με αντιφεμινιστικές απόψεις μεταδίδουν όσα τοξικά έχουν στο κεφάλι τους σε ένα τεράστιο και ανεξέλεγκτο κοινό, διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας, ψέματα και παραπληροφόρηση. Τα social media, όταν έχουν μισογυνικές βλέψεις, οδηγούν στο μίσος και στη βία».

Οσο για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι ενδυνάμωσε τη ρητορική του μίσους, καθώς όλοι όσοι υποβιβάζουν τις γυναίκες ή νιώθουν ότι απειλούνται από τους πρόσφυγες, βρίσκουν έναν φανατισμένο σύμμαχο στο πρόσωπο του σημερινού πλανητάρχη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...