293
Πολέμιοι του νόμου έξω από τη Γερουσία της Αλαμπάμας: «Εξω από τη μήτρα μου», γράφει το σύνθημα | REUTERS/Chris Aluka Berry

Νόμος στην Αλαμπάμα απαγορεύει (σχεδόν πλήρως) τις αμβλώσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 08:49
Πολέμιοι του νόμου έξω από τη Γερουσία της Αλαμπάμας: «Εξω από τη μήτρα μου», γράφει το σύνθημα
|REUTERS/Chris Aluka Berry

Νόμος στην Αλαμπάμα απαγορεύει (σχεδόν πλήρως) τις αμβλώσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 08:49

Η Γερουσία της Αλαμπάμας ενέκρινε την Τρίτη σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει να απαγορευθούν οι αμβλώσεις σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, με μοναδική εξαίρεση κυήσεις που απειλούν τη ζωή της μητέρας, ενώ απορρίφθηκαν τροποποιήσεις που θα επέτρεπαν την άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 25 ψήφους έναντι έξι από τη Γερουσία ενώ από τη Βουλή της Πολιτείας είχε περάσει με 74 ψήφους έναντι μόλις τριών.

Βρίσκεται πλέον στο γραφείο της ρεπουμπλικανής κυβερνήτου Κέι Αϊβι προς υπογραφή, που θα σημάνει πως θα γίνει νόμος της Πολιτείας. Η Αϊβι δεν έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα ποια είναι η θέση της στο ζήτημα, πάντως είναι γνωστό πως γενικά εναντιώνεται στην άμβλωση.

Είναι σε κάθε περίπτωση ένα από τα αυστηρότερα νομοθετήματα κατά των αμβλώσεων, οι οποίες έχουν νομιμοποιηθεί στη χώρα από το 1973 με την ιστορική απόφαση Roe vs Wade στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Με τον νόμο, οι γιατροί που διευκολύνουν τη διαδικασία της άμβλωσης θα είναι αντιμέτωποι με κάθειρξη 10 ετών για την απόπειρα διακοπής της κύησης και 99 ετών αν ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Οι γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση δεν θα τιμωρούνται.

Το BBC σημειώνει ακόμη ότι στο κείμενο του νόμου υπάρχει η αναφορά ότι «οι αμβλώσεις σκότωσαν περισσότερους ανθρώπους από τα γκουλάγκ του Στάλιν και τις σφαγές της Καμπότζης»!

Ταυτόχρονα εξελίσσεται εδώ και χρόνια σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες με ρεπουμπλικανική ηγεσία μια προσπάθεια να τεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι περιορισμοί. Εκατοντάδες πολιτειακοί νόμοι εισήγαγαν πάσης φύσεως διατάξεις και όρους κατά της άμβλωσης «ξεχειλώνοντας» την απόφαση του 1973.

Οπως εξάλλου τόνισε και ένας από τους υποστηρικτές του νόμου, με όπλο το νομοθέτημα η Αλαμπάμα θα μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να καταρρίψει την Roe vw Wade. Περιμένουν μάλιστα οι υποστηρικτές ότι θα απορριφθεί ο νόμος από τα κατώτερα δικαστήρια, αλλά θα δικαιωθούν στον ανώτατο βαθμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...