609
Σολτς, Μπέρμποκ και Λάσετ ποζάρουν πριν από την τρίτη τηλεμαχία | REUTERS/Michele Tantussi

«Νικητής» ο Σολτς και στο τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις γερμανικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 07:29
Σολτς, Μπέρμποκ και Λάσετ ποζάρουν πριν από την τρίτη τηλεμαχία
| REUTERS/Michele Tantussi

«Νικητής» ο Σολτς και στο τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις γερμανικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 07:29

Ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Ολαφ Σολτς, κέρδισε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τις εντυπώσεις και στην τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση που έγινε το βράδυ της Κυριακής ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Οπως ανακοίνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ProSieben, SAT 1 και Kabel 1, που φιλοξένησαν την τρίτη και τελευταία τηλεμαχία των φετινών εκλογών, στο ερώτημα «ποιον υποψήφιο θεωρήσατε περισσότερο αξιόπιστο», 37% όσων παρακολούθησαν τη συζήτηση επέλεξε τον Ολαφ Σολτς, ενώ το 29% δήλωσε ότι πείστηκε περισσότερο από την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το 28% από τον Αρμιν Λάσετ, υποψήφιο του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Σε ό,τι αφορά το «ποιος κέρδισε την τηλεμαχία στο σύνολό της», το 42% των τηλεθεατών επέλεξε τον Ολαφ Σολτς, το 27% τον Αρμιν Λάσετ και το 25% την Αναλένα Μπέρμποκ. Ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος ήταν πάντως εκείνος που μίλησε περισσότερο: 21 λεπτά, έναντι 19′ της υποψήφιας των Πρασίνων και 17′ του εκπροσώπου του SPD.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild am Sonntag, το SPD εξακολουθεί να προηγείται με 26%, έναντι 21% των CDU/CSU και 15% των Πρασίνων στις προθέσεις ψήφου.

Μετεκλογικές επιλογές

Στην εμφάνισή τους το βράδυ της Κυριακής, οι υποψήφιοι του SPD και των Πρασίνων ξεκαθάρισαν ότι η πρώτη επιλογή τους μετεκλογικά θα ήταν η συνεργασία μεταξύ τους, με το CDU στην αντιπολίτευση. Εξάλλου, ο Ολαφ Σολτς και η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσαν ότι το μόνο κόμμα με το οποίο δεν θα συνεργάζονταν είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνασπισμού με την Αριστερά.

Βασικό σημείο αντιπαράθεσης στη χθεσινή συζήτηση ήταν η φορολογική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, με τον Αρμιν Λάσετ να αντιτίθεται στην αύξηση των φόρων και να υποστηρίζει την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων. Από την πλευρά του, ο Ολαφ Σολτς και η Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκαν υπέρ της επιπλέον επιβάρυνσης των υψηλών εισοδημάτων, αλλά και της αύξησης των κοινωνικών επιδομάτων. «Τα επιδόματα δεν είναι επάγγελμα», αντέταξε ο Αρμιν Λάσετ και τόνισε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο σκέλος της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, η υποψήφια των Πρασίνων δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση «πρέπει να είναι κυβέρνηση για το κλίμα», ενώ φάνηκε να υπάρχει ταύτιση απόψεων με το SPD και για την αύξηση του κατώτερου μισθού.

Ο Ολαφ Σολτς πάντως άσκησε κριτική στους Πράσινους για τον περιορισμένο αριθμό ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στα κρατίδια όπου το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά της η κυρία Μπέρμποκ του ζήτησε «σαφείς απαντήσεις» για την υπόθεση της λειτουργίας της υπηρεσίας για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος – η οποία προκάλεσε έρευνα στο υπουργείο Οικονομικών του Όλαφ Σολτς.

Στο θέμα της ασφάλειας, ο Αρμιν Λάσετ παραδέχθηκε ότι έχει «πάθος με την ενσωμάτωση» των μεταναστών, αλλά ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση κατάχρησης της προστασίας που τους παρέχεται, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται απελάσεις και έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή» στην τρομοκρατία.

Οι τρεις υποψήφιοι ζήτησαν ακόμη από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, απέρριψαν ωστόσο το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Η Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε ακόμη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεγαλύτερη κινητοποίηση στην κατεύθυνση της απλούστευσης της πρόσβασης των πολιτών στον εμβολιασμό.

Η… πεντάδα του ντιμπέιτ (από αριστερά): Ολαφ Σολτς, Κλαούντια φον Μπράουχιτς, Αναλένα Μπέρμποκ, Λίντα Ζερβάκη και Αρμιν Λάσετ (REUTERS/Michele Tantussi)

Οπως σημείωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την τρίτη και τελευταία τηλεμαχία, πριν από τις κάλπες της 26ης Σεπτεμβρίου, συντόνισαν η ελληνικής καταγωγής Λίντα Ζερβάκη και η Κλαούντια φον Μπράουχιτς. Η κυρία Ζερβάκη δέχθηκε επαινετικά σχόλια σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο που χειρίστηκε τους υποψηφίους, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στο περιοδικό «Μίκυ Μάους», το οποίο, όπως σημείωσε, προειδοποιούσε για την κλιματική αλλαγή ήδη από τη δεκαετία του ’90.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News