317
Ο Ραμίλ Μαγκάνοφ σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. | kremlin.ru

Νεκρός ο πρόεδρος της Lukoil – έπεσε από τον 6ο όροφο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 10:39
Ο Ραμίλ Μαγκάνοφ σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο.
| kremlin.ru

Νεκρός ο πρόεδρος της Lukoil – έπεσε από τον 6ο όροφο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 10:39

Είναι ένα σοκ, που θυμίζει σκοτεινό ρωσικό μυθιστόρημα, άλλωστε οι καιροί το… ευνοούν: Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, πρόεδρος του ΔΣ του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil, βρέθηκε την Πέμπτη νεκρός, αφού έπεσε από το παράθυρο του 6ου ορόφου, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Tον θάνατο του Ραβίλ Μαγκάνοφ, στα 67 του χρόνια, μετέδωσαν και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Μολονότι δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση για το συμβάν, το γεγονός ότι η Lukoil υπήρξε μια από τις λιγοστές ρωσικές επιχειρήσεις που είχαν εκφραστεί δημόσια κατά της εισβολής που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς.

Στις 3 Μαρτίου, μία μόλις εβδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Lukoil είχε βγάλει ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε την ανησυχία της για τα όσα διαδραματίζονταν στα ουκρανικά εδάφη και ζητούσε την κατάπαυση του πυρός.

Η Lukoil είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στη Ρωσία.

Ο Μαγκάνοφ εργαζόταν στην Lukoil από το 1993, λίγο μετά την ίδρυσή της, επιβλέποντας τις διαδικασίες διύλισης, παραγωγής, έρευνας και εκμετάλλευσης, και το 2020 έγινε πρόεδρός της.

Ο αδερφός του, Ναΐλ, είναι επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Tatneft.

Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ ήταν στενός συνεργάτης ενός εκ των ιδρυτών της Lukoil, του Βαγκίτ Αλεκπέροφ, πρώην υφυπουργού πετρελαίου της Σοβιετικής Ένωσης, που παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου τον Απρίλιο, μια εβδομάδα αφού η Βρετανία τού επέβαλε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Επτά Ρώσοι ολιγάρχες, αρκετοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πέθαναν το 2022 υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Αν και επίσημα οι θάνατοι αυτοί διερευνώνται ως αυτοκτονίες, γίνεται λόγος περί πιθανής εμπλοκής του Κρεμλίνου.

Τον Μάιο, ο πρώην επικεφαλής της Lukoil, ο Αλεξαντερ Σουμπότιν, βρέθηκε νεκρός στα 43 του χρόνια.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή μετά την κατανάλωση βαλεριάνας, ενός βοτάνου που σε κάποιους ανθρώπους πιθανόν να προκαλέσει ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...