485
Φωτογραφία από τις διαδηλώσεις της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS

«Να τρώτε λιγότερο»: Βουλευτές του Ερντογάν συμβουλεύουν τους Τούρκους εν μέσω κρίσης

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 10:22
Φωτογραφία από τις διαδηλώσεις της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS

«Να τρώτε λιγότερο»: Βουλευτές του Ερντογάν συμβουλεύουν τους Τούρκους εν μέσω κρίσης

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 10:22

Με τους πολίτες στους δρόμους –όσοι εν πάση περιπτώσει έχουν το θάρρος και την τόλμη να διαμαρτυρηθούν έναντι του καθεστώτος Ερντογάν για την ακραία ακρίβεια και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά– οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιδίδονται πλέον –πέρα από τις γνωστές «αγιογραφίες» για τον πρόεδρό τους– σε ένα άνευ προηγουμένου «μακιγιάρισμα» της κατάστασης που βιώνει καθημερινά ο μέσος Τούρκος.

Βουλευτές του Ερντογάν έφθασαν μάλιστα στο σημείο να συστήνουν στον κόσμο να… τρώει λιγότερο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει φτώχεια, ούτε δελτίο στον καφέ, το λάδι και τη ζάχαρη, αλλά αντιθέτως «αφθονία σε όλα».

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης για την ακρίβεια, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, με τον βασικό μισθό να κατρακυλάει κάτω από τα 200 ευρώ, λόγω της συνεχιζόμενης κατακρήμνισης της λίρας, συνεχίστηκαν και το βράδυ της Τετάρτης, σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας. Το ίδιο και οι ουρές των αυτοκινήτων, που σχηματίζονται πλέον στα βενζινάδικα, εξαιτίας της επικείμενης νέας αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Το καθεστώς Ερντογάν απάντησε με δυναμική επέμβαση των δυνάμεων καταστολής (βίντεο κάτω) και με συλλήψεις από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας όσων καλούν με αναρτήσεις τους στο Διαδίκτυο σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Και ενώ ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει την τακτική της αποσιώπησης για την κατάσταση που βιώνει ο μέσος πολίτης στη γείτονα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «προβοκάτορες» που κινητοποιούν τους πολίτες κατά της κυβέρνησης, «χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής, Ζουλφού Ντεμιρμπάγ, αντί απάντησης για την οικονομική περιδίνηση στην οποία έχουν οδηγήσει την Τουρκία τα λεγόμενα Erdoganomics, βγήκε στις κάμερες να συμβουλέψει τους πολίτες να… τρώνε λιγότερο.

«Πράγματι έχουμε προβλήματα στην οικονομία» παραδέχθηκε ο Ντεμιρμπάγ. «Αντί όμως να τρώμε 1-2 κιλά κρέας το μήνα, ας τρώμε τότε μισό. Να αγοράζουμε δύο ντομάτες αντί για δύο κιλά, η χρήση πρώιμων λαχανικών το χειμώνα δεν είναι ούτως ή άλλως πολύ ωφέλιμη για την υγεία», υποστήριξε.

Στη γραμμή των θεωριών συνωμοσίας που επικαλείται συχνά – πυκνά ο τούρκος πρόεδρος, ο βουλευτής Ικονίου του ΑΚP Χαλίλ Ετιμέζ απέδωσε και αυτός τα δεινά της τουρκικής οικονομίας σε εξωτερικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει φτώχεια στη χώρα», αλλά «αφθονία σε όλα».

«Τώρα προσπαθούν και επιτίθενται στα χρήματα των ανθρώπων, στην τσέπη τους, στο ψωμί τους και στην κουζίνα τους. Δείτε το, δηλώνουμε ξεκάθαρα. Στη χώρα δεν υπάρχει φτώχεια. Υπάρχει αφθονία απ’ όλα», αναφώνησε, με τον ισχυρισμό να σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στα social media από όσους ακόμη δεν έχουν πέσει στα «δίχτυα» της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...