1217
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του σε στελέχη της ΝΔ στο Λονδίνο | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Η στρατηγική μου για τη διπλή κάλπη

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 06:59
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του σε στελέχη της ΝΔ στο Λονδίνο
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Η στρατηγική μου για τη διπλή κάλπη

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 06:59

Συνάντηση με μέλη και στελέχη της ΝΔ είχε το βράδυ της Κυριακής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εγγραφούν στην πλατφόρμα για να ψηφίσουν από τον τόπο όπου βρίσκονται. «Γνωρίζουμε, με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα, ότι οι εκλογές αυτές θα είναι διπλές, οπότε, εκτός αν είστε απολύτως σίγουροι ότι θέλετε να κατεβείτε και στις δύο εκλογές στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο φυσικά δεν είναι αδύνατον να το κάνετε από το Λονδίνο, σας συνιστώ πραγματικά να γραφτείτε στην πλατφόρμα και να κρατήσετε την επιλογή αν θέλετε να ψηφίσετε από το εξωτερικό. Θα έχετε αυτή τη δυνατότητα μέχρι και τρεις μέρες αφότου προκηρυχθούν οι εκλογές να μπορείτε να το κάνετε αυτό», τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης, που θύμισε ότι βρισκόταν στο Λονδίνο ως φοιτητής το 1988 για ένα εξάμηνο, στη London School of Economics και στη συνέχεια για τρία χρόνια ως εργαζόμενος, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

«Όταν κερδίσαμε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 ούτε περνούσε από το μυαλό μας ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τόσες πολλές κρίσεις. Όμως, έτσι τα έφερε η ζωή και κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις, θα έλεγα τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά.

»Ουσιαστικά είχαμε πέντε-έξι καθαρούς μήνες κυβερνητικού χρόνου από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τις αρχές του 2020. Όταν πρώτα μας χτύπησε η μεταναστευτική κρίση και αμέσως μετά ο covid που μας πήγε προφανώς πολύ πίσω και στη συνέχεια είχαμε να διαχειριστούμε μία πολύ μεγάλη προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας και βέβαια τώρα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μία πρωτοφανή οικονομική κρίση -κυρίως ως προς τις τιμές της ενέργειας- η οποία μας υποχρεώνει να αναθεωρούμε συνέχεια τον σχεδιασμό μας. Όμως, αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, διότι παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε θεωρώ ότι μείναμε συνεπείς στις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε αναλάβει ενώπιον του ελληνικού λαού τον Ιούλιο του 2019. Είχαμε δεσμευτεί ουσιαστικά για τρεις μεγάλες κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες. Η πρώτη ήταν να μειώσουμε φόρους, η δεύτερη να δημιουργήσουμε περισσότερες δουλειές, να προσελκύσουμε επενδύσεις και η τρίτη είναι να ξανακάνουμε τους Έλληνες συνολικά να αισθανθούν πιο ασφαλείς. Και νομίζω ότι και στα τρία αυτά μέτωπα έχουμε σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτών των εκλογών και έθεσε ξανά τα εκλογικά διλήμματα. «Όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα μπορούμε εύκολα να συγκριθούμε με την αντιπολίτευση και να προτάξουμε τι πετύχαμε εμείς αυτά τα τέσσερα χρόνια και τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ή τι δεν πέτυχε μάλλον τα τέσσερα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης. Και τα διλήμματα πιστεύω ότι θα είναι πολύ απλά: θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, ή να γυρίσουμε πίσω», υπογράμμισε.

«Θέλω να σας ζητήσω να είστε παρόντες σε αυτή τη μάχη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάθε ψήφος μετράει. Ξέρετε ότι θα έχουμε μπροστά μας, μάλλον, μία διπλή κάλπη. Και η πρώτη κάλπη —εγώ δεν θέλω να μιλώ για δύο κάλπες, θέλω να μιλάω για μία εθνική εκλογή— θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε εκείνο το επίπεδο στήριξης για να πάμε στη δεύτερη κάλπη να πετύχουμε την αυτοδυναμία. Και τη χρειαζόμαστε την αυτοδυναμία επειδή ακριβώς η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, θα το ξανακάνουμε και στις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Γιώργος Παπαγιαννακόπουλος και η αντιπρόεδρος Ρούμπη Γεωργακοπούλου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου και ο γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς, Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Η συνάντηση με τον Κάρολο Γ’

Η προβολή της Ελλάδος ως ενός εκ των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών παγκοσμίως και ειδικότερα οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, που διανοίγονται στην χώρα μας αποτελούν το κυρίως «μενού» της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο, που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, το πρώτο, που πραγματοποιείται διά ζώσης από την εποχή της πανδημίας. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, αλλά και του θετικού momentum, που καταγράφει η ελληνική οικονομία είναι το γεγονός πως στο συνέδριο θα μετάσχουν πάνω από 240 επενδυτές, ενώ έχουν προγραμματιστεί να γίνουν περισσότερες από 300 συναντήσεις σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην Ελλάδα και τις επενδυτικές ευκαιρίες, που αυτή παρουσιάζει.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, που θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Οικονομικού του Γραφείου, Αλεξ Πατέλη, αναμένεται να έχει επαφές με σημαντικούς επενδυτές, που είτε έχουν ήδη τοποθετήσει κεφάλαια στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να το πράξουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να επισημάνει τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Θα μιλήσει, όπως δηλώνουν συνεργάτες του, για τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης του, όπως τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του ΑΕΠ, το διπλασιασμό των εξαγωγών, καθώς και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που αλλάζουν τη χώρα και διαμορφώνουν ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον σε μία κρίσιμη συγκυρία. Μάλιστα, τον πρωθυπουργό θα παρουσιάσει τους συνέδρους ο επικεφαλής της Morgan Stanley International, Franck Petitgas, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ανταλλάξει απόψεις για την Ελλάδα, τις επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις. Κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν πως η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και καιρό στο ραντάρ διεθνούς φήμης επενδυτών ως μία χώρα, που έχει αφήσει πίσω της τις ημέρες της επιτήρησης και της εποπτείας και πλέον επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τηρώντας την δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και ως ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή σε μία περίοδο με έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο κατόπιν πρόσκλησης του τότε διαδόχου του Βρετανικού θρόνου την έπαυλη Dumfries House στη Σκωτία και είχε ξεναγηθεί στο ιστορικό κτίριο και το κτήμα. Μάλιστα, στο επίκεντρο της συγκεκριμένης συνάντησης είχε βρεθεί η ολιστική στρατηγική, που είχε εφαρμόσει το Ίδρυμα του Καρόλου για την αποκατάσταση της έπαυλης και του κτήματος, που το περιβάλλει, για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και άλλων δράσεων, καθώς και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο, ανοικτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το οποίο προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία. Εκείνη η συνάντηση είχε επικεντρωθεί στα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Τατοΐου, για την οποία ο Κάρολος είχε εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον. Σημειώνεται, δε, πως ο Βασιλιάς Κάρολος εκδηλώνει πάντοτε το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται, εξάλλου, και η ομιλία του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, στο London School of Economics, το απόγευμα της Δευτέρας, με αφορμή την επέτειο των 25 ετών από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE. Προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, Κέβιν Φέδερστοουν (Kevin Featherstone), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, για τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, για τις μεταρρυθμίσεις, που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τις προκλήσεις καθ’ οδόν προς τις εκλογές, τη θέση της χώρας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και μία «δύσκολη» περιοχή, αλλά και για το όραμά του εν όψει της διεκδίκησης της νέας κυβερνητικής θητείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...