392
Η πριγκίπισσα Λατίφα είχε αναφέρει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ήταν «πολύ καλά» και ζητούσε από τα ΜΜΕ να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή της. | Instagram

Μήνυση φίλης της πριγκίπισσας Λατίφα για απαγωγή και βασανιστήρια

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 22:56
Η πριγκίπισσα Λατίφα είχε αναφέρει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ήταν «πολύ καλά» και ζητούσε από τα ΜΜΕ να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή της.
|Instagram

Μήνυση φίλης της πριγκίπισσας Λατίφα για απαγωγή και βασανιστήρια

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 22:56

Μήνυση για βασανιστήρια και απαγωγή ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στη Γερμανία η φινλανδή φίλη της πριγκίπισσας Λατίφα, κόρης του κυβερνήτη του Ντουμπάι, η οποία  είχε συλληφθεί σε γιοτ ενώ βοηθούσε τη Λατίφα να διαφύγει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον Μάρτιο του 2018, η πριγκίπισσα Λατίφα, κόρη του σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Ρασίντ αλ Μακτούμ, επιχείρησε να αποδράσει μέσω γιοτ από τη χώρα, μαζί με την προπονήτριά της στην καποέιρα Τιίνα Γιαουχιάινεν. Ωστόσο, τη νύχτα της 4ης προς 5η Μαρτίου, το σκάφος τους εντοπίστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας και ρυμουλκήθηκε πίσω στα Εμιράτα.

Η Γιαουχιάινεν υποστηρίζει ότι «συνελήφθη αυθαίρετα και βασανίστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας των Εμιράτων, που συνεργάζονταν με το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό». Υποστηρίζει επίσης ότι υποβλήθηκε σε πολύωρες ανακρίσεις, χωρίς την παρουσία δικηγόρου, και εξαναγκάστηκε από τις αρχές των Εμιράτων να υπογράψει ομολογία  «απαγωγής» της πριγκίπισσας.

«Σήμερα αρχίζω τον αγώνα μου για δικαιοσύνη, για όσα υπέφερα ενώ προσπαθούσα να βοηθήσω τη φίλη μου τη Λατίφα» έγραψε στο Twitter. «Οι δικηγόροι μου υπέβαλαν μήνυση στη Γερμανία, ζητώντας από την εισαγγελία να ερευνήσει ποιος ευθύνεται, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνήτη του Ντουμπάι και του αρχηγού της Ιντερπόλ, (Αχμεντ Νάσερ) αλ Ραΐσι», προσέθεσε.

Μια δικηγόρος της Φινλανδής προπονήτριας, η Ελίζαμπετ Μπάιερ, είπε ότι η μήνυση βασίζεται στην αρχή της διεθνούς δικαστικής δικαιοδοσίας, που επιτρέπει στις δικαστικές αρχές ενός κράτους να ασκήσουν διώξεις στους δράστες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας, όπου και αν διαπράχθηκαν αυτά. «Ελπίζουμε ότι η γερμανική νομοθεσία θα συμβάλει στην προστασία των θυμάτων βασανιστηρίων και θα τους επιτρέψει να δικαιωθούν, κλείνοντας τις πόρτες της Γερμανίας σε εκείνους που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα», δήλωσε η δικηγόρος.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν παρέλαβε τη μήνυση.

Η πριγκίπισσα Λατίφα είχε αναφέρει τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ανακοίνωση που εντόπισε το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ήταν «πολύ καλά» και ζητούσε από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, στο οποίο προσέφυγε η έκτη σύζυγος του κυβερνήτη του Ντουμπάι αφού κατέφυγε στη βρετανική πρωτεύουσα, το 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μοχάμεντ μπεν Ρασίντ αλ Μακτούμ «επιδείκνυε σταθερά εξαναγκαστική και χειριστική συμπεριφορά απέναντι στα μέλη της οικογένειάς του που ο ίδιος θεωρεί ότι ενεργούσαν αντίθετα με τη θέλησή του».

Η γαλλική δικαιοσύνη, από την πλευρά της, ξεκίνησε έρευνα στα τέλη Μαρτίου εις βάρος του επικεφαλής της Ιντερπόλ, που κατάγεται από τα ΗΑΕ, για «συνέργεια σε βασανιστήρια», μετά από σχετικές καταγγελίες που υπέβαλαν δύο Βρετανίδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...