895
Βρετανοί αστυνομικοί ετοιμάζονται να μπουν στο διαμέρισμα του Ντεριπάσκα για να συλλάβουν τους καταληψίες | REUTERS/Peter Nicholls

Μια ματιά στο παλάτι του Ντεριπάσκα στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 15:30
Βρετανοί αστυνομικοί ετοιμάζονται να μπουν στο διαμέρισμα του Ντεριπάσκα για να συλλάβουν τους καταληψίες
|REUTERS/Peter Nicholls

Μια ματιά στο παλάτι του Ντεριπάσκα στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 15:30

Τη σπάνια ευκαιρία να ρίξουμε μια κρυφή ματιά από την κλειδαρότρυπα στο «ανάκτορο» ενός ρώσου ολιγάρχη, μας παρείχαν οι ακτιβιστές που κατέλαβαν για λίγες ώρες το εξαώροφο κτίριο ιδιοκτησίας του Ολεγκ Ντεριπάσκα, στην καρδιά του Λονδίνου.

Οι καταληψίες γύρισαν βίντεο στο εσωτερικό του κτιρίου, που βρίσκεται στον αριθμό 5 της πλατείας Μπελγκράβια, της συνοικία των πλουσίων και των γαλαζοαίματων στη βρετανική πρωτεύουσα, στο οποίο φαίνονται οι θησαυροί και η πολυτέλεια που κρύβει.

Το κτίριο ανήκει μεν στην οικογένεια του δισεκατομμυριούχου φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά έχει κατοικηθεί για μόλις τέσσερις εβδομάδες, σημειώνουν οι Times. Η αξία του δεν είναι γνωστή, όμως σε βρετανικά δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι αυτό το κτίριο και μία έπαυλη που έχει στην κατοχή του ο Ντεριπάσκα, κοντά στο Σάρεϊ, φτάνουν τα 60 εκατ. ευρώ.

Η συνολική περιουσία του 54χρονου Ντεριπάσκα υπολογίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ. Ενα μεγάλο μέρος της αποκτήθηκε κατά τη χαοτική – και συχνά βίαιη – ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας, που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ το μέγεθός της σχεδόν διπλασιάστηκε μετά την εισαγωγή εταιριών του ομίλου EN+ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2017.

Ο Ντεριπάσκα, ο οποίος έχει ιδρύσει τον ρωσικό κολοσσό αλουμινίου Rusal, το GAZ Group και το ίδρυμα Volnoe Delo, συγκέντρωσε τις επιχειρήσεις του κάτω από την ομπρέλα του ομίλου EN+, με έδρα το Λονδίνο, αναφέρει το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Ο ρώσος ολιγάρχης είναι στόχος αμερικανικών κυρώσεων από το 2018 και βρετανικών και της ΕΕ τώρα, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι «Μαχνοβιστές του Λονδίνου» είναι μία ακτιβιστική κολεκτίβα με αρχηγό τον ουκρανό αναρχικό Νέστορ Μάχνο. Εισήλθαν στο σπίτι του Ντεριπάσκα, το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, στη 1:00 (τοπική ώρα). Η αστυνομία έφτασε σε ένα τέταρτο, αλλά δεν επενέβη για τις επόμενες επτά ώρες, καθώς οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι πραγματοποιούν διαμαρτυρία και θα αποχωρήσουν, και όχι κατάληψη. Τελικά, η αστυνομία εισέβαλε το πρωί και τους απομάκρυνε, συλλαμβάνοντας οκτώ άτομα.

Ο Ντεριπάσκα διαμαρτυρήθηκε για την ολιγωρία, όπως είπε, της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι εισβολείς κρέμασαν ουκρανικές σημαίες από τα παράθυρα και πανό από τα μπαλκόνια, που έγραφαν, «Πούτιν, άντε γ…σου» και «αυτή η κατοικία έχει απελευθερωθεί».

Ο Ολεγκ Ντεριπάσκα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, σε παλιότερη συνάντησή τους  / REUTERS/Sergei Karpukhin

Οι καταληψίες είπαν ότι το διαμέρισμα φαινόταν ακατοίκητο, το ψυγείο ήταν άδειο, δεν είχε θέρμανση και σε μερικά δωμάτια ούτε ρεύμα. Παρόλα αυτά, είναι γεμάτο πανάκριβα έργα τέχνης, παλιά και καινούργια.

Στο βίντεο, ένας από τους ακτιβιστές ακούγεται να λέει, «είναι εγωιστικό να τα έχει όλα αυτά ένας άνθρωπος».

Οι πρώτες εικόνες είναι γυρισμένες μέσα σε ένα δωμάτιο που φαίνεται να είναι γραφείο, με πίνακες στους τοίχους, ένας εκ των οποίων, σύμφωνα με τους Times, φαίνεται να είναι έργο του Τζίνο Σεβερίνι, του ιταλού ζωγράφου και ηγέτη του φουτουριστικού κινήματος.

Η κάμερα περνά στη συνέχεια μπροστά από μία ξύλινη βιβλιοθήκη, ένα αρχαιοελληνικό μαρμάρινο μπούστο και ένα γλυπτό που φαίνεται να είναι χαρακτηριστικό έργο της διάσημης βρετανίδας γλύπτριας Μπάρμπαρα Χέπγουορθ, ηγετικής μορφής του μοντερνισμού στη γλυπτική. Η αξία του γλυπτού υπολογίζεται στο 1,8 εκατ. ευρώ.

Αριστερά, το γλυπτό που φαίνεται ότι είναι έργο της σπουδαιότερης βρετανίδας γλύπτριας της μεταπολεμικής περιόδου, Μπάρμπαρα Χέπγουορθ. Δεξιά, ένα τραπέζι φτιαγμένο από τον ανιψιό της βασίλισσας Ελισάβετ, Ντέιβιντ Λίνλεϊ

Μέσα στο ίδιο δωμάτιο, βρίσκονται ένας τεράστιος πολυέλαιος, ένας καθρέφτης αντίκα, βιβλιοθήκες, καναπέδες και δύο υδρόγειες σφαίρες.

Στο επόμενο δωμάτιο βρίσκεται ένα μεγάλο πιάνο με ουρά. Σύμφωνα με ειδικό που ρώτησε η βρετανική εφημερίδα, φαίνεται να είναι ένα Bösendorfer, που χρονολογείται ανάμεσα στο 1880 και τις αρχές του 20ού αιώνα και αξίζει περίπου 70.000 ευρώ.

Στο ισόγειο φαίνεται ένα τραπέζι αξίας περίπου 60.000 ευρώ, του σχεδιαστή Ντέιβιντ Λίνλεϊ, ανιψιού της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ στον πάνω όροφο, πάνω από τη σκάλα, είναι κρεμασμένες πολλές ρωσικές εικόνες. Η αξία της κάθε εικόνας υπολογίζεται στα 12.000 ευρώ.

Σε ένα άλλο δωμάτιο με μεγάλη οθόνη προβολής, κρέμεται ένας μεγάλος πίνακας με έφιππους Κοζάκους, ενδεχομένως έργο του ρώσου ζωγράφου του 19ου αιώνα, Φραντζ Ρουμπό, γνωστού για τις πολεμικές σκηνές του. Η αξία του υπολογίζεται στα 70.000 ευρώ.

Αριστερά το μεγάλο πιάνο και δεξιά ο πίνακας με τους έφιππους Κοζάκους

Στο ίδιο δωμάτιο βρίσκονται καρέκλες του Λίνλεϊ, σε στιλ αρ ντεκό, αξίας 5.500 ευρώ. Στους κάτω ορόφους υπάρχουν ακόμα χαμάμ, γυμναστήριο και δύο κουζίνες.

Οι ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι «αυτή είναι μόλις η αρχή» και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες δράσεις, το ερχόμενο «καλοκαίρι της αναρχίας», όπως είπαν, σε επαύλεις ρώσων ολιγαρχών στη Βρετανία.

«Θέλουμε να κάνουμε κάτι για τους ανθρώπους που υποφέρουν από τον πόλεμο. Να δουν ότι οι άνθρωποι στο Λονδίνο νοιάζονται για αυτούς. Τα σπίτια πρέπει να ανοίξουν για τους ουκρανούς πρόσφυγες αλλά και πρόσφυγες από όλες τις χώρες. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σταματήσει ο Πούτιν τον πόλεμο και να έχουν σπίτι όλοι οι πρόσφυγες», είπε ένας από τους εισβολείς.

Επαυλη στο Σάρεϊ

Η έπαυλη του Ντεριπάσκα βρίσκεται στην περιοχή Σεντ Τζορτζ Χιλ, κοντά στο Γουέιμπριτζ του Σάρεϊ. Χτισμένη το 1937, διαθέτει οκτώ κρεβατοκάμαρες, και έχει ανακαινιστεί πλήρως, με πισίνα, σάουνα, γυμναστήριο και μεγάλους κήπους.

Ο ίδιος έχει στην ιδιοκτησία του σπίτια και στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, τα οποία ερεύνησε το FBI λόγω των κυρώσεων εναντίον του.

Ο Ντεριπάσκα, που θεωρείται από τους πιο έμπιστους του Πούτιν, έγραψε στο Twitter ότι οι κυρώσεις της βρετανικής κυβέρνησης είναι παράνομες και «φαντασίωση του Μπόρις» και θα ακυρωθούν στο δικαστήριο.

(Δείτε  βίντεο από την κατοικία του Ντεριπάσκα)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...