619
Οι κάθετες φάρμες θέλουν να δώσουν λύση στο διατροφικό πρόβλημα της ανθρωπότητας | Aerofarms

Μετά την κάθετη γεωργία, έρχεται η κάθετη ιχθυοκαλλιέργεια

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 15:24
Οι κάθετες φάρμες θέλουν να δώσουν λύση στο διατροφικό πρόβλημα της ανθρωπότητας
|Aerofarms

Μετά την κάθετη γεωργία, έρχεται η κάθετη ιχθυοκαλλιέργεια

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 15:24

Τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια αγροτική παραγωγή έχει αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα από διαφορετικούς παράγοντες και η παροχή φρέσκων τροφών είτε σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε σε περιοχές που είναι μακριά από αγροτικές καλλιέργειες παρουσιάζει προβλήματα. Με δεδομένο τον ολοένα και πιο γρήγορο ρυθμό αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού η εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων έλλειψης τροφής σε παγκόσμιο επίπεδο μοιάζει αναπόφευκτη στο πολύ κοντινό μέλλον.

Η επιστήμη προσπαθώντας να βρει λύσεις στην διατροφική απειλή για τον πλανήτη ρίχνει στην μάχη μια σειρά από νέες καινοτόμες μεθόδους υδροπονίας, αεροπονίας και γενικότερα καλλιέργειας τροφών που δεν χρειάζονται έδαφος, νερό και ηλιακό φως. Αυτές οι μέθοδοι οδήγησαν στην δημιουργία της αποκαλούμενης κάθετης γεωργίας με τις «κάθετες φάρμες» να αρχίζουν να ξεπετάγονται σε πολλές μεγαλουπόλεις.

Εμπνευστής της κάθετης γεωργίας είναι ο Ντίκσον Ντεσπόιμερ καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε την ιδέα της κατασκευής κάθετων «γεωργικών πύργων» στο εσωτερικό των οποίων θα καλλιεργούνται λαχανικά, φρούτα και άλλα αγροτικά προϊόντα. Ενναλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για πολυώροφα κτίρια μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν χώρους για να τοποθετούνται εκεί κάθετης μορφής δομές καλλιέργειας.

Οι κάθετες φάρμες θα ενσωματώνονται με πολύ λειτουργικό και φιλικό τρόπο μέσα στις αστικές περιοχές παρέχοντας όχι μόνο τρόφιμα αλλά και ένα σημείο συνάντησης των κατοίκων (Aeroponic Gardens)

Στις κάθετες φάρμες χρησιμοποιούνται συνήθως τεχνητά φώτα ανάπτυξης των φυτών αλλά αν μια κάθετη φάρμα βρίσκεται σε μέρος που υπάρχει σταθερή και έντονη παρουσία ηλιακού φωτός μπορεί να υπάρξει συνδυασμός και των δύο ειδών φωτισμού.

Σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία αλλά και σε χώρες όπως το Ντουμπάι που η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων είναι ζητούμενο έχουν κάνει την εμφάνιση τους διαφόρων ειδών κάθετες φάρμες. Την σκυτάλη παίρνει τώρα η Σιγκαπούρη η οποία θέλει να προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο στον συγκεκριμένο τομέα.

Το πρόβλημα και η λύση

Στην Σιγκαπούρη των περίπου έξι εκατ. κατοίκων μόλις το 1% της έκτασης της καλλιεργείται με αποτέλεσμα η χώρα να εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων. Οι Αρχές της ασιατικής χώρας αποφάσισαν να δοκιμάσουν την λύση της κάθετης φάρμας είτε διευκολύνοντας τον ιδιωτικό τομέα για την δημιουργία της είτε ακόμη και χρηματοδοτώντας με κρατικά κεφάλαια την ύπαρξη της. Την τελευταία τριετία έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Σιγκαπούρη περίπου 30 κάθετες φάρμες όπου παράγονται τοπικά προϊόντα.

Στην φωτογραφία εικονίζεται ένα σημείο της κάθετης φάρμας της εταιρείας Sustenir Agriculture στην Σιγκαπούρη όπου παράγονται τροφές που μέχρι σήμερα έφταναν στην χώρα μόνο με εισαγωγή

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters την εμφάνιση της έκανε στην Σιγκαπούρη μια νέα κάθετη φάρμα στην οποία δεν καλλιεργούνται τοπικά αγροτικά προϊόντα αλλά λαχανικά και φρούτα που μόνο με εισαγωγή μπορούσαν μέχρι σήμερα να βρεθούν στα πιάτα των κατοίκων και των επισκεπτών της ασιατικής χώρας. Η φάρμα ανήκει στην εταιρεία Sustenir Agriculture και σε αυτή καλλιεργούνται λάχανα, ντοματάκια και φράουλες.

Η Σιγκαπούρη όμως δεν θα περιοριστεί στην καλλιέργεια φυτών για αυτό μέσω μιας κρατικής εταιρείας επενδύσεων δίνεται χρηματοδότηση στην εταιρεία Apollo Aquaculture Group για να δημιουργήσει μια κάθετη φάρμα οκτώ ορόφων στην οποία δεν θα καλλιεργούνται λαχανικά ή φρούτα αλλά θα εκτρέφονται ψάρια. Μια άλλη εταιρεία της Σιγκαπούρης η Shion Meats θα ξεκινήσει την παραγωγή γαρίδων που θα δημιουργούνται σε εργαστήρια στα οποία οι επιστήμονες θα παίρνουν κύτταρα γαρίδων και θα προχωρούν με τεχνητό τρόπο στην ανάπτυξη και εξέλιξη τους ώστε να κάνει στο τέλος την εμφάνιση του το δημοφιλές στο ανθρώπινο διαιτολόγιο θαλασσινό. H εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να μπορεί μέχρι το τέλος του 2020 η παραγωγή της σε γαρίδες να καλύψει την ζήτηση κάποιων εστιατορίων της Σιγκαπούρης και μέχρι το 2030 να μπορεί να καλύψει την ζήτηση σε γαρίδες από τους κατοίκους της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...