323
Η νόσος Αλτσχάιμερ καταστρέφει τη μνήμη και όλες τις άλλες γνωσιακές λειτουργίες | Shutterstock

Εξέταση αίματος εντοπίζει το Αλτσχάιμερ 20 χρόνια πριν

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 11:32
Η νόσος Αλτσχάιμερ καταστρέφει τη μνήμη και όλες τις άλλες γνωσιακές λειτουργίες
|Shutterstock

Εξέταση αίματος εντοπίζει το Αλτσχάιμερ 20 χρόνια πριν

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 11:32

Με ένα ποσοστό που σημαίνει 100% στην ιατρική, ειδικοί από τις ΗΠΑ εφηύραν την πρώτη εξέταση, που θα εντοπίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ, περίπου 20 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Πρόκειται για μία εξέταση αίματος, η οποία παρέχει δεδομένα πολύ πιο ακριβή από οποιαδήποτε εξειδικευμένη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology», δημιουργούν ένα νέο ορόσημο στη μάχη κατά της νόσου.

«Σήμερα και στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, κάνουμε μαγνητικές εγκεφάλου, οι οποίες κοστίζουν και σε χρόνο και σε χρήμα. Οι δε συμμετέχοντες, πρέπει να βρίσκονται στην ίδια διαδικασία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού μία μελέτη μπορεί να διαρκέσει έως και 30 χρόνια», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής νευρολογίας Ράνταλ Μπέιτμαν, στον Guardian.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι έχουν βρει τον τρόπο να μετρούν τις συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, η οποία αποτελεί τον δείκτη – κλειδί της νόσου Αλτσχάιμερ στο αίμα.

Ακολούθως, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα και να κατανοήσουν πότε ξεκινά η συσσώρευση της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, άρα πότε ξεκινά η «δημιουργία» της νόσου, η οποία δίνει συμπτώματα απώλειας μνήμης, 20 χρόνια μετά.

Στην έρευνα που συμμετείχαν 158 άτομα άνω των 50 ετών. Οι 40 από αυτούς είχαν άρτιες γνωσιακές λειτουργίες και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (με χρήση ποζιτρονίων).

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι εξετάσεις αίματος είχαν το ίδιο αποτέλεσμα με τις μαγνητικές τομογραφίες κατά 88%. Αν και το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό στην ιατρική, οι επιστήμονες θέλοντας να το κάνουν ακόμη πιο ακριβές το αποτέλεσμα, συνδύασαν διαγνωστικά και άλλους παράγοντες και το έφτασαν στο 90%.

Τα πλεονεκτήματα

Με τη συγκεκριμένη εξέταση αίματος μπορούν παράλληλα να εξεταστούν χιλιάδες άνθρωποι κάθε μήνα. Εκτός του ότι η νόσος θα διαγνωστεί πολύ νωρίς, οπότε μπορεί να αντιμετωπιστεί και πολύ πιο αποτελεσματικά, θα βοηθήσει και στη δημιουργία νέων φαρμακευτικών στόχων, θα μειώσει πάρα πολύ το κόστος της και φυσικά θα ανακουφιστούν όλοι όσοι πρόκειται να νοσήσουν, αλλά και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα τους.