444
H Λίνα Μενδώνη στην παρέμβασή της στην εκπομπή του Χρήστου Κούτρα και του Γιάννη Ντσούνου | SKAI/WebTV

Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε την κλοπή»

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 11:34
H Λίνα Μενδώνη στην παρέμβασή της στην εκπομπή του Χρήστου Κούτρα και του Γιάννη Ντσούνου
|SKAI/WebTV

Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε την κλοπή»

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 11:34

Η πρόταση-πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του Observer για αποστολή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα στο πλαίσιο των εορτασμών το 2021 για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Πρώτα ήρθε η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου που μέσω δήλωσης εκπροσώπου του στα «Νέα» ξεκαθάρισε δύο πράγματα: α) «προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» και β) οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση, στην οποία απευθυνόταν ο κ. Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στο έγκυρο βρετανικό φύλλο.

Και έπειτα ακολούθησε η νέα παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» για να ξεκαθαρίσει από την πλευρά της κάποια ζητήματα, απαντώντας στους Βρετανούς.

Κατ’ αρχάς η κυρία Μενδώνη επέμεινε πως ένας ενδεχόμενος δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους. Η ίδια έκανε λόγο για «απολύτως ψευδές επιχείρημα» και είπε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κυριότητα «για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την κλοπή». Υπενθύμισε δε πως ήδη από τη δεκαετία του 1980 η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε χαρακτηρίσει «κλοπή» την μεταφορά των μνημείων στο Λονδίνο τον 19ο αιώνα και αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι η εθνική γραμμή για τα Γλυπτά δεν αναιρείται από το άνοιγμα του Πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821.

«Από την στιγμή που έχουμε κλοπή δεν δημιουργείται κανένα απολύτως δικαίωμα, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των γλυπτών ούτε τη νομή ούτε την κατοχή», εξήγησε η κυρία Μενδώνη η οποία διευκρίνισε ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει –και ήδη ετοιμάζει– η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Σημείωσε μάλιστα πως σε περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για δανεισμό των Γλυπτών θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου «κάμπτεται», ενώ έως σήμερα είναι «απολύτως αρνητικοί».

Η κυρία Μενδώνη σχολίασε πως η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου ότι κάθε αίτημα για ανταλλαγές ή δανεισμό γίνεται στο ίδιο και όχι στην Ντάουνινγκ Στριτ, είναι μια σταθερή θέση της βρετανικής πλευράς και δεν ξάφνιασε την κυβέρνηση.

Οσον αφορά την έκβαση του όλου εγχειρήματος, είπε πως «θα δούμε» καθώς όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Το επίσημο αίτημα για δανεισμό συντάσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα κατατεθεί στον χρόνο που κρίνει κατάλληλο ο κ. Μητσοτάκης, προσέθεσε η υπουργός. «Μέσω συνεντεύξεων δεν τίθενται τα επίσημα ζητήματα μέσω πρωθυπουργών. Εμείς θα ετοιμάσουμε την αίτηση, την ετοιμάζουμε. Θα γίνει άμεσα» είπε η κυρία Μενδώνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...