832
Ο Γιώργος Πρίντεζης μετα το ματς Ολυμπιακού - Αρμάνι. Προσπάθησε -ματαίως- να εξηγήσει γιατί απαρνήθηκε το εθνόσημο | ΙΝΤΙΜΕSports/CreativeProtagon

Με όλο τον σεβασμό, Γιώργο Πρίντεζη…

Sportscaster Sportscaster 30 Νοεμβρίου 2019, 18:52
Ο Γιώργος Πρίντεζης μετα το ματς Ολυμπιακού - Αρμάνι. Προσπάθησε -ματαίως- να εξηγήσει γιατί απαρνήθηκε το εθνόσημο
|ΙΝΤΙΜΕSports/CreativeProtagon

Με όλο τον σεβασμό, Γιώργο Πρίντεζη…

Sportscaster Sportscaster 30 Νοεμβρίου 2019, 18:52

Ας το πιάσουμε από την τελευταία εξέλιξη. Από τη δήλωση του Γιώργου Πρίντεζη αμέσως μετά τη νίκη (91-70) του Ολυμπιακού επί της Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ. «Κακώς βγήκε αυτό που βγήκε, γιατί ήταν μια προσωπική επιστολή των παικτών μέσω της ομάδας, με την οποία εκφράζουμε μια δυσαρέσκεια για κάποια πράγματα, τίποτα παραπάνω».

Αυτά δεν μένουν κρυφά – ο υπαρχηγός των «ερυθρόλευκων» όφειλε να το γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν. Τον περασμένο Φεβρουάριο κάποιος συμπαίκτης του δεν δίστασε να βγάλει στη δημοσιότητα την (ομαδική) τηλεφωνική τους συνομιλία για τις καθυστερήσεις πληρωμών στον σύλλογο, στην οποία ο Πρίντεζης απειλούσε να μην κατέβει στον αγώνα με τη Χίμκι. Τι περίμενε, δηλαδή; Οτι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, που βρίσκεται σε «πόλεμο» με τον Ολυμπιακό, θα κρατούσε κρυφή την άρνηση των τριών παικτών του (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Κόνιαρης) να υπηρετήσουν την Εθνική; Ο παμπόνηρος πρόεδρος δεν θα έχανε τέτοια ευκαιρία, να τον εκθέσει στην κοινή γνώμη. Πέμπτη παρέλαβε την επιστολή, Παρασκευή ήξεραν οι πάντες γι’ αυτήν.

Με όλο τον σεβασμό, Γιώργο Πρίντεζη, δεν πρόκειται για απλή έκφραση δυσαρέσκειας. Το «εάν δεν» (αλλάξει κάτι άμεσα στο θέμα του προπονητή), «εμείς δεν θα» (μπορούμε να είμαστε μέλη της ομάδας), είναι ξεκάθαρο τελεσίγραφο. Κι όταν ένας αθλητής θέτει όρους για τη συμμετοχή του στην Εθνική, που είναι η Εθνική Ελλάδας -κι όχι η Εθνική του Βασιλακόπουλου, του Πιτίνο, του Παναθηναϊκού, ή του Ολυμπιακού-, διαπράττει τεράστιο, ιστορικό λάθος.

Οι τρεις «ερυθρόλευκοι» διεθνείς κατηγορούν τον Ρικ Πιτίνο ότι τους εξαπάτησε. Βαριά κουβέντα. Είναι αλήθεια ότι ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου είχαν συναντηθεί με τον κόουτς, και πως εκείνος τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν σκόπευε να εργαστεί σε κάποιο σύλλογο, παρά μόνο στην Εθνική. Προσοχή, όμως. Το ραντεβού έγινε με δική του πρωτοβουλία, στις 9 Νοεμβρίου. Προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν, ακόμη, ο Αργύρης Πεδουλάκης (απολύθηκε στις 15 του μήνα). Είναι προφανές, ότι η προοπτική της (νέας) συνεργασίας του με τον «Εξάστερο» δεν υπήρχε στον δικό του ορίζοντα. Ο Πιτίνο που ξέρουμε, δεν είναι τόσο κουτός. Ποτέ δεν θα καλούσε τους δύο παίκτες για να τους παραμυθιάσει, γνωρίζοντας ότι το ψέμα του θα αποκαλυφθεί έξι μέρες αργότερα.

Εάν δεχτούμε ότι ο ιταλοαμερικανός προπονητής είχε, ήδη, πρόταση από τον Γιαννακόπουλο και σκόπευε να απαντήσει θετικά, τότε εξαπάτησε και τον ίδιο τον Βασιλακόπουλο. Αλλά και τους δημοσιογράφους, που τους μιλούσε -στο περιθώριο της παρουσίασής του από την ΕΟΚ- για τα ταξίδια που σχεδίαζε, προκειμένου να συναντηθεί με τους αδελφούς Αντετοκούνμπο στο Μαϊάμι, τον Σλούκα στην Κωνσταντινούπολη, και τον Ντόρσεϊ στο Τελ Αβίβ.

Πρίντεζης, Παπανικολάου και Κόνιαρης ζητούν, τώρα, από την ΕΟΚ να βρει μια λύση, ώστε να μη βρίσκονται στη μέση μιας διαμάχης (Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού). Ποια μπορεί να είναι αυτή η λύση; Ο Πιτίνο, είτε να παραιτηθεί από τον Παναθηναϊκό, είτε να απομακρυνθεί από την Εθνική. Το πρώτο αποκλείεται να συμβεί. Ποιος αφήνει μια δουλειά που τον πληρώνει, για μια άλλη, part-time, που προσφέρθηκε να κάνει χωρίς εγγυημένο οικονομικό αντάλλαγμα; Στην ουσία, λοιπόν, απαιτούν το δεύτερο. Σε τι θα τους εξυπηρετήσει; Θα ικανοποιήσει το γινάτι του συλλόγου τους, που θέλει να δυσκολέψει τη ζωή του προέδρου της ΕΟΚ. Το ότι η Εθνική θα στερηθεί τη σπάνια τύχη να την καθοδηγήσει στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά ένας Hall of Famer προπονητής, είναι γι’ αυτούς μια καλοδεχούμενη παράπλευρη απώλεια.

Είναι «τρελό», γιατί ο Πιτίνο ουδέποτε προσέβαλε τον Ολυμπιακό, ή οποιονδήποτε άλλο σύλλογο. Πριν από ένα χρόνο θα δυσκολευόταν… να βρει την Ελλάδα στον χάρτη. Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά της διαμάχης Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Είναι ακόμη πιο «τρελό», γιατί τον Ιούνιο (που θα πιάσει δουλειά στην Εθνική) μπορεί να μην είναι προπονητής του Παναθηναϊκού. Αλλά και ο Πρίντεζης με τον Παπανικολάου, μπορεί να μην είναι παίκτες του Ολυμπιακού. Εκείνες τις μέρες τα συμβόλαιά τους θα έχουν λήξει.

Το πρόβλημα των «τριών», δηλαδή του Ολυμπιακού, δεν είναι ο σεβάσμιος Πιτίνο, αλλά αυτός που τον προσέλαβε: ο Βασιλακόπουλος. Εάν αύριο το πρωί η Ομοσπονδία άλλαζε πρόεδρο, το θέμα θα είχε λυθεί. Εχουν ένα δίκιο, οι «ερυθρόλευκοι». Με το δόγμα «δεν γίνεται να είναι προπονητής στην Εθνική κάποιος που κάθεται στον πάγκο του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού», ο ηγέτης της ΕΟΚ είχε κλείσει την πόρτα στον Παναγιώτη Γιαννάκη. Μόνο που, άλλαξαν πολλά από τότε. Από την τελευταία επιτυχία της Εθνικής μας -το χάλκινο μετάλλιο στην Πολωνία- πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία. Το πώς θα επιστρέψουμε στα ένδοξα χρόνια, θα ‘πρεπε να είναι προτεραιότητα για όλους.

Οι τρεις διεθνείς του Ολυμπιακού θα μπορούσαν, απλώς, να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Πιτίνο. Δυστυχώς, προτίμησαν να τραβήξουν το σχοινί. Ο Βασιλακόπουλος θα μπορούσε να κρατήσει την επιστολή μυστική. Να κανονίσει μια συνάντηση με τους παίκτες -και τον κόουτς- ώστε να λυθεί η παρεξήγηση, αντί να τους… κρεμάσει στα μανταλάκια (μία εβδομάδα πριν από το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού για την Ευρωλίγκα). Δυστυχώς, προτίμησε τη μικροπολιτική διαχείριση της κρίσης.

Εχει δίκιο ο Πιτίνο. «Η Εθνική Ομάδα δεν έχει σχέση με μία αντιπαλότητα, αλλά με το να αγωνίζεσαι και να τιμάς τη χώρα σου». Ας πάρει, λοιπόν, μαζί του στον Καναδά 12 παίκτες που το πιστεύουν. Τους πιο πρόθυμους. Οι στρατιώτες του συλλογικού πολέμου, ας δουν το τουρνουά από την τηλεόραση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...