339
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Με κυρώσεις απάντησε ο Τραμπ στην εισβολή Ερντογάν στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 08:09
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο
|EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Με κυρώσεις απάντησε ο Τραμπ στην εισβολή Ερντογάν στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 08:09

Στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις τούρκους υπουργούς επέβαλε αργά τη Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αξίωσε παράλληλα από την Αγκυρα να «τερματίσει αμέσως την επίθεσή της» εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Οι κυρώσεις αφορούν προσωπικά τους υπουργούς Ενέργειας, Αμυνας και Εσωτερικών. Οι πόροι των υπουργείων και των υπουργών που τυχόν υπάρχουν στην αμερικανική δικαιοδοσία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους σε δολάρια θα εμποδίζονται. Ακόμη διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για μια εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυξάνονται οι δασμοί στον τουρκικό χάλυβα κατά 50%.

Το διάταγμα, που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του, προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις τούρκους υπουργούς.

Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο Τραμπ απαίτησε από τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν να τερματίσει την εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη Συρία και να κηρύξει άμεσα κατάπαυση του πυρός

Ο Τραμπ προέτρεψε ακόμη τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του Τραμπ.

«Ο πρόεδρος ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», διαβεβαίωσε ο Πενς, που πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία». «Εάν συνεχιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας, θα επιδεινωθεί μια ήδη πολύ σοβαρή και επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια» της περιοχής, προσθέτει.

Από την πλευρά του και το Κογκρέσο απειλεί να εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Μάικ Μακόλ, το κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκρινε ότι οι κυρώσεις «δεν είναι επαρκείς» ώστε «να τιμωρηθεί η Τουρκία για τις στυγερές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...