404
Ποιον θέλουν οι ψηφοφόροι (από επάνω αριστερά και με τη φορά του ρολογιού): Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κασσελάκης, Χριστοδουλάκης, Χαρίτσης, Δούκας | SOOC/CreativeProtagon

Ερευνα GPO: Ποιον θέλουν οι πολίτες για ηγέτη ενός κεντραριστερού σχήματος

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 11:32
Ποιον θέλουν οι ψηφοφόροι (από επάνω αριστερά και με τη φορά του ρολογιού): Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κασσελάκης, Χριστοδουλάκης, Χαρίτσης, Δούκας
|SOOC/CreativeProtagon

Ερευνα GPO: Ποιον θέλουν οι πολίτες για ηγέτη ενός κεντραριστερού σχήματος

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 11:32

Καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις εν όψει των ευρωεκλογών δεν προμηνύουν αλλαγή του πολιτικού χάρτη στις 9 Ιουνίου —η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη και μάλιστα με ποσοστά που μπορεί να είναι πάνω από το σύνολο του δεύτερου και του τρίτου, όποιοι και αν είναι αυτοί και με όποια σειρά— μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά» το Σάββατο, μοιάζει να ανοίγει τη δημόσια συζήτηση για το ποιος τελικά μπορεί να ηγηθεί ενός κεντροαριστερού σχήματος που θα απειλήσει, αν δεν ανατρέψει, αυτήν την πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως επισημαίνεται, έπειτα από μία χρονιά έντονων αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ —διπλή εκλογική συντριβή, παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, εσωκομματικές εκλογές με ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην αρχηγία, διάσπαση και αποχώρηση πολλών βουλευτών και στελεχών, επεισοδιακό συνέδριο—, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να μην έχει καταφέρει να απορροφήσει τις φυγόκεντρες δυνάµεις που αναπτύχθηκαν στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Έτσι, έναν χρόνο μετά τις εκλογές του 2023, βρισκόµαστε, δηµοσκοπικά τουλάχιστον, στο ίδιο σηµείο.

Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο και με βάση αυτά τα δεδομένα, η GPO προσπάθησε να ανιχνεύσει τις τάσεις που υπάρχουν στην κοινωνία, αλλά και ειδικότερα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας που θα ενώσει την Κεντροαριστερά απέναντι στη ΝΔ.

Στο ερώτημα, λοιπόν, ποιος μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών, ένα 16% επιλέγει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος προς το παρόν είναι βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς επιχειρεί μια πολιτική αναβάπτιση (το γνωστό rebranding), παρακολουθώντας με απόσταση τις εξελίξεις.

Δεύτερος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων κατατάσσεται, με 13,4%, ο κ. Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ενα 10,5% επιλέγει τον κ. Κασσελάκη, νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί με  5,4% ο Χάρης Δούκας, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ (αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στον β’ γύρο) και νίκησε τον Κώστα Μπακογιάννη της ΝΔ. Στην πέμπτη θέση, με 5%, είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, ενώ στην έκτη εμφανίζεται, με 4,6% ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής Ανατ. Αττικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος πλασάρεται —και με τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις— ως εναλλακτική και εντός του κόμματος.

Βέβαια, η GPO μέτρησε και διάφορα άλλα:

— Στην ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί ενός κεντραριστερού σχήματος, το 45,1% δηλώνει δεν ξέρω – δεν απαντώ.

—Ενώ ο κ. Τσίπρας θεωρείται προτιμότερος για να ηγηθεί ενός σχήματος, περισσότεροι θεωρούν ότι ο κ. Κασσελάκης είναι αυτός που μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη.

— Το 52,6% εκτιμά ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...