721
Πλημμυρισμένος δρόμος μετά τον καταστροφικό τυφώνα Irma, που χτύπησε το Φορτ Λoντερντέιλ της Φλόριντα το 2017 | Shutterstock

Συναγερμός για εποχή πιο ισχυρών τυφώνων στον Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 10:40
Πλημμυρισμένος δρόμος μετά τον καταστροφικό τυφώνα Irma, που χτύπησε το Φορτ Λoντερντέιλ της Φλόριντα το 2017
|Shutterstock

Συναγερμός για εποχή πιο ισχυρών τυφώνων στον Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 10:40

Τα νέα από το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής δεν είναι καλά. Ο Βόρειος Ατλαντικός ίσως δεχτεί έως και επτά τυφώνες της κατηγορίας 3 ή και μεγαλύτερους φέτος το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αριθμός που θα είναι υπερδιπλάσιος από τον συνηθισμένο, όπως προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία NOAA. Συνήθως θα περίμενε κανείς τρεις μεγάλους τυφώνες μέσα στην ίδια περίοδο.

Συνολικά στον Ατλαντικό αναμένονται μέχρι και 13 τυφώνες κατηγορίας 1 ή παραπάνω για την περίοδο των τυφώνων, η οποία διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το BBC. Για την αύξηση των τυφώνων ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως και μια πιθανή αλλαγή στα περιφερειακά καιρικά μοτίβα.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί αριθμητικά περισσότερους τυφώνες, ξέρουμε πλέον ότι αυξάνει την πιθανότητα να εκδηλωθούν πιο ισχυροί τυφώνες, ενώ φέρνει και εντονότερες βροχοπτώσεις.

«Η φετινή περίοδος των τυφώνων φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική (από τις συνηθισμένες)» δήλωσε ο διαχειριστής του NOAA, Ρικ Σπίνραντ σε συνέντευξη Τύπου.

Η πρόσφατη εξασθένηση του Ελ Νίνιο και η πιθανή μετάβαση στο φαινόμενο Λα Νίνια, αργότερα μέσα στο έτος, δημιουργεί ακόμη πιο ευνοϊκές ατμοσφαιρικές συνθήκες για τη δημιουργία αυτών των τυφώνων στον Ατλαντικό.

Σε αντίθεση με τον Ατλαντικό, η NOAA είχε ήδη προβλέψει μια εποχή τυφώνων «κάτω από το κανονικό» στην περιοχή του κεντρικού Ειρηνικού, όπου η μετάβαση στη Λα Νίνια έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Κατά μέσο όρο, η λεκάνη του Ατλαντικού, η οποία περιλαμβάνει τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Καραϊβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Μεξικού, αντιμετωπίζει 14 τροπικές καταιγίδες τον χρόνο, εκ των οποίων οι επτά είναι τυφώνες και οι τρεις είναι μεγάλοι τυφώνες.

Οι τροπικές καταιγίδες μετατρέπονται σε τυφώνες όταν φθάνουν στη μέγιστη ταχύτητα του ανέμου (119 χλμ./ώρα). Οι μεγάλοι τυφώνες (κατηγορία 3 και άνω) είναι αυτοί στους οποίους οι άνεμοι φτάνουν τουλάχιστον τα 178 χλμ./ώρα.

Συνολικά, η NOAA αναμένει μεταξύ 17 και 25 τροπικών καταιγίδων, από τις οποίες οκτώ έως 13 θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε τυφώνες και τέσσερις έως επτά θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλοι τυφώνες.

Ο υψηλότερος αριθμός μεγάλων τυφώνων που έχει καταγραφεί σε μία εποχή στον Ατλαντικό είναι επτά. Αυτό συνέβη το 2005 και το 2020, όπως γράφει το BBC. Η πρόβλεψη της NOAA υποδηλώνει ότι το 2024 θα πλησιάσει αυτές τις χρονιές, αν δεν τις ξεπεράσει.

Οι υψηλότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον τροπικό Ατλαντικό οδηγούν σε πιο ισχυρούς τυφώνες επειδή τα θερμότερα νερά παρέχουν περισσότερη ενέργεια για να αναπτυχθούν οι καταιγίδες καθώς κινούνται δυτικά.

«Ολα τα συστατικά είναι στη θέση τους για μια εποχή έντονων τυφώνων» δήλωσε ο Κεν Γκράχαμ, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Για να επιστήσει την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει πιο πιθανές τις καταιγίδες υψηλότερης έντασης, μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου επιπέδου τυφώνων, κατηγορίας 6.

«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε το κοινό ότι οι ισχυρότεροι τροπικοί κυκλώνες που βιώνουμε τώρα είναι άνευ προηγουμένου και ο λόγος για αυτό είναι η υπερθέρμανση των ωκεανών λόγω της κλιματικής αλλαγής» εξηγεί  στο BBC ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μάικλ Βένερ, ανώτερος επιστήμονας στο Berkeley Earth.

Οι κατηγορίες τυφώνων λαμβάνουν υπόψη μόνο την ταχύτητα του ανέμου. Ωστόσο, αυτές οι καταιγίδες ενέχουν άλλους μεγάλους κινδύνους, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι παράκτιες πλημμύρες, οι οποίες γενικά επιδεινώνονται με την κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε η NOAA. Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, αυξάνοντας την ένταση της βροχόπτωσης.

Εν τω μεταξύ, κύματα καταιγίδων –οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στη στάθμη της θάλασσας από τυφώνες– συμβαίνουν ήδη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η στάθμη της θάλασσας είναι πλέον υψηλότερη, κυρίως εξαιτίας της τήξης των παγετώνων.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αυξάνει το συνολικό βάθος των πλημμυρών, καθιστώντας τους σημερινούς τυφώνες πιο καταστροφικούς από τις καταιγίδες του προηγούμενου έτους» λέει στο BBC ο Αντριου Ντέσλερ, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας.

Δεδομένης της πρόβλεψης, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να γνωρίζει το κοινό τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι καταιγίδες, ιδιαίτερα τα «γεγονότα ταχείας εντάσεως», όπου οι ταχύτητες ανέμου αυξάνονται πολύ γρήγορα.

«Βλέπουμε ήδη αυξήσεις στους ρυθμούς με τους οποίους εντείνονται οι τυφώνες στον Ατλαντικό, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα βλέπουμε ήδη αυξημένο κίνδυνο για τις παράκτιες κοινότητές μας» εξηγεί η Αντρα Γκάρνερ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rowan στις ΗΠΑ.

«Μπορεί να είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί η ταχεία κλιμάκωση των καταιγίδων, η οποία με τη σειρά της κλιμακώνει και τις προκλήσεις που προκύπτουν όταν προσπαθούμε να προστατεύσουμε τις παράκτιες κοινότητές μας» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...