689
Φωτογραφία αρχείου από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο | eea.europa.eu

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 17:16
Φωτογραφία αρχείου από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο
|eea.europa.eu

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 17:16

Με μία τυπική έκφραση καταδίκης για τις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο (βλ. κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) ολοκληρώθηκε στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για το ολικό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν να επιβάλλουν Γαλλία και Γερμανία στην Αγκυρα.

Πιο συγκεκριμένες ήταν οι αποφάσεις που ελήφθησαν έναντι  της παραβατικής συμπεριφοράς τη Τουρκίας εντός της οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, όπου γίνεται λόγος για προετοιμασία «περιοριστικών μέτρων» έναντι ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές ενέργειες

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» προς την Κυπριακή Δημοκρατία «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή ενέχονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπογραμμίζεται εξάλλου πως η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η οποία -όπως αναφέρεται- έχει «δραματικές συνέπειες» και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του συνόλου της περιφέρειας».

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, τα κράτη – μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία για την επιβολή ολικού ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Αγκυρα, όπως επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Μογκερίνι: Ομόφωνη η απόφαση για την Τουρκία

Την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Τουρκία χαιρέτισε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Όπως είπε, παρά τις όποιες δυσκολίες, η ΕΕ παρουσίασε μια «ενιαία προσέγγιση» τόσο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία όσο και για το θέμα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική επέμβαση στη βορειανατολική Συρία, σημείωσε ότι η θέση της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη, καταδικάζοντας την Τουρκία και καλώντας την να σταματήσει την επιχείρηση.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Όπως διευκρίνισε, το γεγονός ότι δεν υπήρξε απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, υπάρχει η δέσμευση της επιβολής του.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, η ΕΕ καλεί σε συνεδρίαση την Παγκόσμια Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, θεωρείται ότι μια από τις πιο «άμεσες επιπτώσεις» της τουρκικής παρέμβασης είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να βρει την ευκαιρία να “αναστηθεί”.

Αναφορικά με το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Αγκυρας στην ΑΟΖ της  Κύπρου, η Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν ομόφωνα στην εφαρμογή ενός «καθεστώτος-πλαισίου» περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων και των εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις. Όπως ανέφερε, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία, ωστόσο, το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι λήφθηκε η «πολιτική απόφαση» για την επιβολή κυρώσεων.

Ερωτηθείσα, τέλος, για τη στάση της ΕΕ προς την Τουρκία και αν είναι αρκετή για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, η  ύπατη εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι «βαριές» και δεν θα περάσουν «απαρατήρητες».

Ωστόσο, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει συνεργασία με την Τουρκία και σε άλλους τομείς, όπως το Προσφυγικό και η ενέργεια. «Προσπαθήσαμε να χτίσουμε εποικοδομητικές συνεργασίες με την Τουρκία. Κάποιες φορές πέτυχε και κάποιες όχι», παρατήρησε, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας «δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά πιο περίπλοκες».

«Πρέπει να είμαστε σαφείς μεταξύ μας. Έχουμε συμφωνίες και κάποιες διαφωνίες, όπως για το αν κάποιες ομάδες θεωρούνται τρομοκρατικές ή όχι. Οι σημερινές αποφάσεις ήταν μια καλή άσκηση σαφήνειας», κατέληξε η κυρία Μογκερίνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...