212
Ο Μάθιου Νίμιτς σε δηλώσεις του στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2018 | Nikos Libertas / SOOC

Μάθιου Νίμιτς: «Ιστορική η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2019, 14:15
Ο Μάθιου Νίμιτς σε δηλώσεις του στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2018
|Nikos Libertas / SOOC

Μάθιου Νίμιτς: «Ιστορική η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2019, 14:15

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς χαιρέτισε την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία» που «ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ «και για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια».

Ο επί δύο και πλέον δεκαετίες μεσολαβητής του ΟΗΕ, σε δήλωσή του στους ανταποκριτές, ανέφερε πως προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη Συμφωνία, και επανέλαβε τη δέσμευσή του να βοηθήσει τα δύο μέρη στην τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς.

Η δήλωση του Μ. Νίμιτς έχει ως εξής:

«Καλωσορίζω τα τελικά βήματα που έλαβε το Κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και τους πολίτες της χώρας για την επιτυχία αυτή και για τον δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ανέλαβαν αυτή τη σημαντική διαδικασία. Αυτή η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση ανάμεσά τους και για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως περιγράφεται στη Συμφωνία. Όπως και στο παρελθόν, τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με τα δύο Μέρη για την τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».