719
Ο Μαρκ Τόμσον, στα 66 του χρόνια, πλέον. Θα επαναλάβει, άραγε, το θαύμα του και στο CNN; | CreativeProtagon

Μαρκ Τόμσον: Ενας «σωτήρας των media» για το CNN

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2023, 10:53
Ο Μαρκ Τόμσον, στα 66 του χρόνια, πλέον. Θα επαναλάβει, άραγε, το θαύμα του και στο CNN;
|CreativeProtagon

Μαρκ Τόμσον: Ενας «σωτήρας των media» για το CNN

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2023, 10:53

Ο Μαρκ Τόμσον είναι Αγγλος, 66 χρόνων, με μεγάλη καριέρα σε διευθυντικά πόστα του BBC. Αλλοι, μακριά από τις ΗΠΑ βέβαια, στην ηλικία του ονειρεύονται την απαντοχή της σύνταξης με το τριψήφιο νούμερο και την καλή ψυχή, όμως αυτός σκέφτεται μόνο ότι τα αμερικανικά media έχουν και άλλα (δολάρια αμέτρητα) να του δώσουν. Εσωσε βέβαια τους New York Times προ ετών, κάτι που όλοι οι άνθρωποι του σιναφιού τού το αναγνωρίζουν, θα προσπαθήσει τώρα να επαναλάβει το θαύμα του και για το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Τα καθέκαστα δημοσίευσε η Repubblica, με τον πρεπούμενο σεβασμό.

Στο CNN, που τυγχάνει ιδιοκτησία του ψυχαγωγικού γίγαντα Warner Bros Discovery, ο Τόμσον αναλαμβάνει το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου, με μέγα επίτευγμα στο «βιογραφικό» του την καθοδήγηση της νεοϋορκέζικης εφημερίδας στην ψηφιακή εποχή. Το Cable News Network ή CNN, που ιδρύθηκε το 1980 από τον Τεντ Τέρνερ, έναν από τους μπίζνεσμαν που συνετέλεσαν στον εκσυγχρονισμό των ειδήσεων στις ΗΠΑ, ήταν το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι που μετέδιδε πληροφορίες 24 ώρες το 24ωρο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρείται το μέσο που άλλαξε τη δημοσιογραφία. Εδειξε και live τον Πόλεμο του Κόλπου.

Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια το κανάλι έχει προβλήματα. Τα ποσοστά τηλεθέασής του μειώνονται συνεχώς. Το Fox News, το αντίπαλο δίκτυο που ανήκει στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ, αλλά και το MSNBC, το θυγατρικό δίκτυο ειδήσεων του NBC, ενός από τα τρία μεγάλα αμερικανικά εθνικά κανάλια (το CBS και το ABC είναι τα άλλα δύο), το έχουν ξεπεράσει προ πολλού σε αριθμό τηλεθεατών. Τα κέρδη του CNN ακολούθησαν την πτώση της τηλεθέασης, ενώ το ηθικό των 4.000 υπαλλήλων του ανά τον κόσμο έπεσε και αυτό στα Τάρταρα. Η δε φήμη του μέσου έχει τρωθεί από διάφορα σκάνδαλα και αμφιλεγόμενες αποφάσεις της διοίκησής του.

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο άνκορμαν των ειδήσεων του CNN, Κρις Κουόμο, αδελφός του τότε κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Aντριου Κουόμο, και γιος άλλου κυβερνήτη, του Μάριο Κουόμο, απολύθηκε ύστερα από αποκαλύψεις σχετικά με την παροχή βοήθειας στον αδελφό του ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι ισχυρισμών περί σεξουαλικής παρενόχλησης οι οποίοι, τελικά, τον οδήγησαν σε παραίτηση από τη θέση του κυβερνήτη.

Δύο μήνες αργότερα, ο Τζεφ Τζάκερ, πρόεδρος του CNN, απολύθηκε επειδή δεν αποκάλυψε μια ρομαντική σχέση του με υπάλληλο. Εφέτος ο Ντον Λέμον, παρουσιαστής πρωινού talk show, έχασε τη δουλειά του εξ αιτίας σχολίων που κρίθηκαν σεξιστικά. Τον περασμένο Μάιο ο Κρις Λιχτ, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος, ενέκρινε συνέντευξη με τον Ντόναλντ Τραμπ, κίνηση που επικρίθηκε σφόδρα επειδή στο στούντιο το στρατευμένο κοινό αποθέωσε τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο. Αλλά ο Τόμσον δεν φοβάται τα δύσκολα.

Τα θαύματα Νέας Υόρκης και Λονδίνου

Οταν ανέλαβε την ηγεσία των New York Times, το 2012, η ​​εφημερίδα μόλις είχε αρχίσει να εισάγει ένα «paywall» για άρθρα στην ηλεκτρονική έκδοση, δηλαδή ξεκίνησε να χρεώνει την πρόσβαση σε αυτά. Αναπτύχθηκε έντονος σκεπτικισμός στο εσωτερικό των ΝΥΤ ως προς την επίτευξη του στόχου της αύξησης των ψηφιακών συνδρομών. Οι δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι πρέπει η προσοχή να δοθεί στην έντυπη έκδοση. «Σκέφτηκα ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν πουλούσαμε σωστά τις συνδρομές και δεν χρησιμοποιούσαμε σωστά τα δεδομένα που είχαμε» δήλωσε αργότερα ο Τόμσον.

Με αυτόν τον μάνατζερ στο τιμόνι τους, οι ΝΥΤ προσέλαβαν πληροφορικάριους, εστίασαν σε περιεχόμενο που διαβάζεται από έξυπνα κινητά, γέμισαν με σταυρόλεξα και συνταγές μαγειρικής τον ιστότοπό τους, ενώ έριξαν περισσότερα κεφάλαια στα πολυμέσα. Σήμερα έχουν 10 εκατομμύρια συνδρομητές, εκ των οποίων τα 9 εκατομμύρια είναι συνδρομητές μόνο της ψηφιακής έκδοσης. Την περίοδο των αλλαγών του Τόμσον οι ΝΥΤ κέρδισαν και μερικά βραβεία Πούλιτζερ.

Κάτι παρόμοιο είχε κάνει ο Τόμσον και στο BBC, στο οποίο μπήκε σε ηλικία 23 ετών, το 1979, ως μαθητευόμενος δημοσιογράφος, και του οποίου το 2004 έγινε γενικός διευθυντής, ουσιαστικά ο Νο 1. Επί οκτώ έτη, προτού πετάξει για τις ΗΠΑ και τους ΝΥΤ, πάσχισε να εκσυγχρονίσει το ιστορικό μέσο της Βρετανίας, καθιστώντας τον ιστότοπό του ένα από τα κανάλια πληροφόρησης με τη μεγαλύτερη παρακολούθηση σε όλον τον κόσμο και εστιάζοντας στην ποιότητα των ειδήσεων και των προγραμμάτων.

Η Reppublica έκλεισε το σημείωμά της για τον Τόμσον με τις ειδικού ενδιαφέροντος (για τους Ιταλούς) πληροφορίες ότι ο μάνατζερ είναι ρωμαιοκαθολικός, ότι συγγραφικά πονήματά του κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ιταλικά και ότι συμμετείχε πολλές φορές στο «φεστιβάλ δημοσιογραφίας» της Περούτζια. Για φινάλε μνημόνευσε ένα σχόλιο του Τόμσον για τον Τραμπ, το οποίο βάλλει κατά του θυμικού του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...