287
Ερντογάν και Μακρόν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες | Τwitter/T.C. Cumhurbaşkanlığı

Μακρόν σε Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Ξεκαθάρισε τη στρατηγική σου!»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 14:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/06/2021 20:51
Ερντογάν και Μακρόν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες
|Τwitter/T.C. Cumhurbaşkanlığı

Μακρόν σε Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Ξεκαθάρισε τη στρατηγική σου!»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 14:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/06/2021 20:51

Με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε η σειρά διμερών επαφών του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν ανέφερε ότι η συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν και η οποία διήρκεσε πάνω από 50 λεπτά, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, όμως χωρίς να ειπωθεί κάποια συγγνώμη για τις προσβλητικές δηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Eκτός από τον Μακρόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε τόσο με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, όσο και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Με βάση όσα είπε ο γάλλος πρόεδρος, κατά τη συνομιλία τους υπογράμμισε στον Ερντογάν την ανάγκη να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε Συρία και Λιβύη, ενώ «ξεκαθάρισαν πράγματα και για το Ισλάμ».

Ο Μακρόν απέσπασε τη δήλωση του Ερντογάν ότι «επιθυμεί» να αποχωρήσουν οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, ενώ συμφώνησε να συνεργαστεί με τη Γαλλία σε ό,τι ακριβώς αφορά την απόσυρσή τους.

Παράλληλα, ο Μακρόν ανέφερε πως προσκάλεσε τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική να ενισχύσουν με στρατιωτικές δυνάμεις τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας στη Δυτική Αφρική.

Μόνο κοινές στρατηγικές 

«Εδωσα έμφαση στην ανάγκη και επιθυμία για αποσαφήνιση των κοινών αξιών, των στρατηγικών και των κανονισμών μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Επανέλαβα στον πρόεδρο Ερντογάν την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εξηγούν τις κοινές τους στρατηγικές» ανέφερε με νόημα ο κ. Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής Καγκελαρίας, την Παρασκευή θα βρεθεί στο Βερολίνο, προσκεκλημένος της Ανγκελα Μέρκελ.

Αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Ιουνίου και όπως σημείωσε η εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, «είναι η πρώτη φορά φέτος που η καγκελάριος υποδέχεται έναν καλεσμένο από το εξωτερικό, κατά συνέπεια είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...