2603
O δράστης σε φωτογραφία που είχε ανεβάσει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media. Ηταν μαχητής του ISIS; Ή μήπως κάτι άλλο; | Myspace/Handout via REUTERS

Θαμώνας του γκέι κλαμπ ο μακελάρης του Ορλάντο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2016, 19:18
O δράστης σε φωτογραφία που είχε ανεβάσει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media. Ηταν μαχητής του ISIS; Ή μήπως κάτι άλλο;
|Myspace/Handout via REUTERS

Θαμώνας του γκέι κλαμπ ο μακελάρης του Ορλάντο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2016, 19:18

Παιχνίδι για γερά νεύρα στην… πλάτη των δεκάδων αθώων θυμάτων του μακελειού στο Ορλάντο.

Τελικά πίσω από τον δράστη της πολύνεκρης επίθεσης, Ομάρ Ματίν, βρίσκεται ή όχι ο ISIS; Και ήταν άραγε ένας φανατικός που όμως δεν είχε πρόβλημα να συχνάζει στο μοιραίο γκέι κλαμπ και να κάνει γνωριμίες με ομοφυλόφιλους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ο άνθρωπος που σκόρπισε τον θάνατο στο Ορλάντο των ΗΠΑ αποτελεί ένα αίνιγμα. Τόσο ως προς τα κίνητρά του όσο και ως προς την ίδια την εικόνα της Αμερικής που εξακολουθεί στέκεται αμήχανη απέναντι στην επιδημία της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας.

Σχετικά με το προφίλ του, τις τελευταίες ώρες, σε συνέχεια του κλίματος πρωινών ρεπορτάζ της Τρίτης που εξέταζαν το ενδεχόμενο να ήταν ο Ομάρ Ματίν γκέι, πολλά μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ -μεταξύ των οποίων και το CNN, μετέδιδαν ανεπιφύλακτα την πληροφορία ότι ο μακελάρης ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος και μάλιστα σύχναζε στο μοιραίο μπαρ τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι αξιωματούχοι του FBI από την πρώτη στιγμή δεν απέκλεισαν την περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος. Λίγη άλλωστε ώρα μετά την επίθεση στο γκέι μπαρ όπου σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι, το πρακτορείο Amaq, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε ότι ο Ομάρ Ματίν ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους. Εγραψε, συγκεκριμένα: «Πηγή στο πρακτορείο Αmaq: Η επίθεση που είχε στόχο ένα νάιτ κλαμπ για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο, της Φλόριντα, η οποία άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς και τραυματίες πραγματοποιήθηκε από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, χρειάστηκε να επανέλθει με νέα ανάρτηση σημειώνοντας πως παρερμηνεύτηκαν όσα είχε αναφέρει προηγουμένως και σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε το πρακτορείο ότι το μακελειό στο νάιτ κλαμπ του Ορλάντο όπου σύχναζαν ομοφυλόφιλοι είχε οργανωθεί από το Ισλαμικό Κράτος. Το Amaq υποστήριξε ότι η παρερμηνεία προκλήθηκε από την αφοσίωση και την υποταγή που δήλωσε ο 29χρονος Ομαρ Ματίν έναντι του ISIS στο τηλεφώνημα που έκανε στις αμερικανικές Αρχές, πριν από το μακελειό στο Ορλάντο που κόστισε τη ζωή σε 50 άτομα και άφησε άλλους 53 τραυματίες (αρκετοί από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση).

Αλλά και το πρωί της Δευτέρας, 13 Ιουνίου, ο ραδιοφωνικός αέρας του Albayan, που απηχεί τις θέσεις των τζιχαντιστών, ισχυρίστηκε ότι ο Ομάρ Ματίν ήταν «στρατιώτης του Χαλιφάτου». Οπως μετέδωσε το Reuters, στο επίσημο μήνυμα από το Ισλαμικό Κράτος αναφέρεται ότι «ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου στην Αμερική εκτέλεσε μια εισβολή στο σύστημα ασφαλείας καθώς κατάφερε να μπει σε μια σύναξη σταυροφόρων σε νυχτερινό κέντρο για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο της Φλόριντα… όπου σκότωσε και τραυμάτισε περισσότερους από 100 προτού σκοτωθεί και ο ίδιος».

agg_6

isis_18 (1)

Το FBI συνέχισε να ερευνά την πιθανότητα να υπάρχει μια σύνδεση του δράστη με τρομοκράτες και να μην ήταν μόνο προσωπικό το κίνητρο του μακελειού, ότι «απλώς σιχαινόταν τους ομοφυλόφιλους» όπως υποστήριξε με τρομακτικό κυνισμό ο πατέρας του. Η είδηση ότι ο Ομάρ Ματίν είχε ταξιδέψει δύο φορές στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια τροφοδότησε εκ νέου τα σενάρια περί σύνδεσής του με τους φανατικούς ισλαμιστές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας επέμεινε πως δεν υπάρχει σύνδεση του δράστη με τρομοκρατικό δίκτυο και πως δεν υπάρχουν στοιχεία για ευρύτερη συνωμοσία – το σενάριο του «μοναχικού λύκου» που έδρασε απλώς από μια παλαβή πίστη στον μισαλλόδοξο λόγο του ISIS είναι το πιθανότερο και αυτό που υποστήριξαν από την αρχή οι αμερικανικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος Ματίν διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντα και δεν είχε ποινικό μητρώο. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ μιλώντας στο δίκτυο NBC News υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνισαν πως ο μακελάρης Ομάρ Ματίν, λίγες στιγμές πριν αιματοκυλίσει το νυχτερινό κέντρο, τηλεφώνησε στο «911» (Αμεση Δράση) και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και στον ηγέτη του, ενώ έκανε αναφορά και στους βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Τον θυμούνται να πίνει στο κλαμπ

Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ μέσα σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο και κατόπιν κράτησε ομήρους τους θαμώνες ήταν αμερικανός υπήκοος, αφγανικής καταγωγής. Ποιος όμως ήταν πραγματικά;

Την Τρίτη, μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε αμερικανικά ΜΜΕ περιέγραφαν τον Ομάρ Ματίν ως συχνό επισκέπτη του συγκεκριμένου γκέι κλαμπ όπου έγινε η επίθεση. Κάποιες φορές μεθούσε υπερβολικά και γινόταν επιθετικός. Αλλοι υποστήριξαν πως ο είχαν συνομιλήσει με τον Ματίν σε εφαρμογή (app) γνωριμιών που χρησιμοποιούν ομοφυλόφιλοι. Ενδιάμεσα ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποστήριξαν πως ο Ματίν είχε πάει τον Απρίλιο αρκετές φορές και στην Walt Disney World στο Ορλάντο -ενδεχομένως «αναγνωριστικά» ως πιθανό στόχο της επίθεσης.

Η εφημερίδα Orlando Sentinel επικαλέστηκε «τουλάχιστον τέσσερις» θαμώνες του γκέι κλαμπ «Pusle» -σκηνικό του μακελειού- λέγοντας πως είχαν δει αρκετές φορές τον Ματίν στο κλαμπ μόνο του. «Δεν του είχαμε μιλήσει και πολύ, αλλά τον θυμάμαι να λέει κάποιες φορές πράγματα για τον πατέρα του, μας είπε επίσης ότι είχε γυναίκα και παιδί» εμφανίστηκε να λέει ένας αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης.

Ξεχωριστά, οι Los Angeles Times ανέφεραν άλλο θαμώνα του «Pulse», ο οποίος υποστήριξε ότι συνομιλούσε περιστασιακά μέσω app με τον Ματίν για καιρό αλλά δεν τον είχε συναντήσει ποτέ. Ο θαμώνας είπε ότι είδε για πρώτη φορά τον Ματίν στο Pulse στην αρχή της μοιραίας νύχτας, μπαίνοντας στο κλαμπ, και τον χαιρέτισε.

Δείτε το video από την στιγμή της επίθεσης:

Τον είχε ελέγξει η G4S

Ο Ομάρ Ματίν εργαζόταν για τη G4S, τη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου και οπλοφορούσε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του. «Ηταν ένοπλος φρουρός», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της G4S, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία έκανε γνωστό πως ο Ματίν εργαζόταν στην G4S από την 10η Σεπτεμβρίου 2007 και συγκεκριμένα σε φυλασσόμενο χώρο φροντίδας ηλικιωμένων αναφέροντας παράλληλα πως ο 29χρονος δράστης «υποβλήθηκε σε ελέγχους από την εταιρεία όταν προσελήφθη αλλά δεν προέκυψε κάτι ανησυχητικό».

Από την πρώτη στιγμή η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Κάτι που είχε επιβεβαιώσει ο ειδικός πράκτορας Ρον Χάρπερ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Τελικά, αποδείχθηκε πως η αρχική εικασία είχε βάση.

_89952864_orlando_shooting_624map
Ο χάρτης της περιοχής που έγινε το μακελειό (BBC)

Ο Ματίν σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse, όπου βρίσκονταν 100 περίπου άνθρωποι. Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον δράστη, ωστόσο το κράνος από κέβλαρ που φορούσε, του έσωσε τη ζωή.

Ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και βουλευτής Πιτ Κινγκ, ανακοίνωσε ότι ο ένοπλος που επιτέθηκε στο νυχτερινό κέντρο Pulse του Ορλάντο καταγόταν από το Αφγανιστάν και είχε εκπαιδευτεί στο χειρισμό όπλων.

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση. «Ξυπνήσαμε με ανησυχητικά νέα από τη Φλόριντα (…) Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την τραγική ενέργεια» έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «βρώμικη» επίθεση, σημειώνοντας ότι η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Λίγο αργότερα, σε νεότερο tweet αναρωτήθηκε αν ο Μπαράκ Ομπάμα θα προφέρει επιτέλους τις λέξεις «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία» και συμπληρώνει: «Αν δεν το κάνει, να παραιτηθεί αμέσως από ντροπή!».

Είναι πολύ πιθανό το αιματοκύλισμα, λόγω του γεγονότος ότι προκλήθηκε από άτομο αφγανικής καταγωγής να προκαλέσει και πολιτικές αναταράξεις. Με δεδομένο ότι ο Τραμπ ακολουθεί σκληρή γραμμή στο θέμα των μεταναστών και ζητάει να «καθαρίσουν» οι ΗΠΑ από ακραία στοιχεία. Ή, τουλάχιστον, αυτά που εκείνος βαφτίζει ως τέτοια.

Και την επόμενη μέρα, ο αμερικανός μεγιστάνας των μίντια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Fox News έκανε λόγο για «ενισχυμένη στρατιωτική απάντηση» κατά του ISIS, περιλαμβανομένων πρόσθετων βομβαρδισμών. Τόνισε ότι η αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων είναι κάτι στο οποίο θα αναφερθεί λεπτομερειακά σε μεταγενέστερη ομιλία του στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ.

«Εχουμε μια δυνατή τοπική κοινωνία. Θα χρειαστεί να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτό το γεγονός», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Ορλάντο, Μπάντι Ντάιερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

2016-06-12T131734Z_1777407933_S1AETJMGRMAA_RTRMADP_3_FLORIDA-SHOOTING
Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων θρηνούν έξω από τον τόπο του εγκλήματος (Reuters)

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεότερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια» στις τοπικές Αρχές.

«Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ομπάμα: «Είναι μια πράξη τρομοκρατίας»

Στη συνέχεια, πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία, εμφανώς συντετριμμένος, έκανε λόγο για μια πράξη τρομοκρατική που υποδηλώνει μίσος. «Το περιστατικό αποτελεί το χειρότερο μακελειό στην ιστορία των ΗΠΑ» είπε ο Ομπάμα και τόνισε ότι «η τρομοκρατία βρίσκεται ως πιθανότητα στο τραπέζι». «Δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος ή με κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση. Το FBI όμως εξετάζει το γεγονός σαν να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», τόνισε.  Στην ομιλία του ο Ομπάμα είπε ότι για ακόμα μία φορά «τίθεται επί τάπητος το θέμα της οπλοκατοχής στη χώρα».

2016-06-12T182136Z_1732867844_S1AETJNHRCAA_RTRMADP_3_FLORIDA-SHOOTING-OBAMA
Εμφανώς στεναχωρημένος ο Μπαράκ Ομπάμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το μακελειό στο Ορλάντο (Reuters)

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες που ένα βίαιο έγκλημα σημειώνεται στην πόλη του Ορλάντο. Το βράδυ της Παρασκευής, μια νεαρή τραγουδίστρια, η Κριστίνα Γκρίμι, που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι The Voice, δολοφονήθηκε ενώ υπέγραφε αυτόγραφα μετά από μια συναυλία στο Plaza Live, σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από το Pulse.

Την ίδια ώρα η πολιτεία της Φλόριντας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ όπως επίσης η πόλη του Ορλάντο τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του μακελειού, γνωστοποίησαν οι τοπικές αστυνομικές Aρχές.

«Η Πολιτεία της Φλόριντας κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Η πόλη του Ορλάντο επίσης κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού» επιβεβαιώνει το αστυνομικό τμήμα του Ορλάντο στο Twitter.

Εξωφρενική εξήγηση του πατέρα του δράστη

Το μακελειό στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο «δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία» δήλωσε ο πατέρας του δράστη, 29χρονου Αμερικανού με καταγωγή από το Αφγανιστάν Ομάρ Σεντίκε Ματίν. «Δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία» είπε ο Μιρ Σεντίκε, πατέρας του Ομάρ Σεντίκε Ματίν. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο ίδιος υποστήριξε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί όταν πριν λίγους μήνες είχε δει δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του στο Μαϊάμι. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το περιστατικό σχετίζεται με την επίθεση.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα» προσέθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.

Τι λένε οι αυτόπτες μάρτυρες 

Αυτό που σοκάρει, όμως, είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που είτε ήταν θαμώνες του κλαμπ είτε βρέθηκαν πολύ κοντά σε αυτό την ώρα της τραγωδίας.

Ο Κένεθ Μελέντεζ και οι φίλοι του βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο, όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί. Τέσσερις από τους φίλους του τραυματίστηκαν. «Είναι κάτι που βλέπεις στις ταινίες, αλλά ποτέ δεν σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί σε εσένα» περιέγραψε ο ίδιος. «Αρχικά, όταν άκουσα τους πυροβολισμούς, νόμιζα ότι ήταν η μουσική, ωστόσο συνειδητοποίησα ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Άρχισα να τρέχω και είδα κάποιον να αιμορραγεί από το χέρι. Σκέφτηκα: συμβαίνει πραγματικά και συνέχισα να τρέχω». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί έπεσαν στο κλαμπ.

Στις 5 το πρωί τοπική ώρα οι Αρχές χρησιμοποίησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να τραβήξουν την προσοχή του δράστη και κατόπιν εισέβαλαν με ένα όχημα. Πριν από τις 6 το πρωί η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν νεκρός. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αντάλλαξαν πυροβολισμούς με εκείνον δύο φορές. Εννέα αστυνομικοί ενεπλάκησαν και ένας τραυματίστηκε στο κεφάλι. Σώθηκε χάρη στο κράνος που φορούσε.

Η διεύθυνση του Pulse είχε προλάβει να αναρτήσει μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του: «Βγείτε όλοι έξω και αρχίστε να τρέχετε». Ο Κρίστοφερ Χάνσεν, 32 ετών, μετακόμισε στο Ορλάντο πριν από δύο μήνες και επισκεπτόταν για πρώτη φορά το κλαμπ. Βρισκόταν κοντά στην έξοδο του μπαρ, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Απλά έπεσα στο έδαφος και βγήκα έρποντας έξω. Κόσμος προσπαθούσε να βγει για να γλυτώσει από το πίσω μέρος του νυχτερινού κέντρου» σημείωσε ο 32χρονος. «Βοήθησα κάποιον που είχε πέσει στο έδαφος. Δεν είμαι σίγουρος εάν ήταν νεκρός ή ζωντανός».

Ο Τζέινερ Αντονέτι, ηλικίας 53 ετών, βρισκόταν στο πίσω μέρος του νυχτερινού κέντρου, όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. «Ήταν τόσο πολλοί, τουλάχιστον 40… ήταν αδιάκοποι» περιέγραψε στην Orlando Sentinel.

Η πρώην σύζυγος του Ματίν: «Ηταν βίαιος και με χτυπούσε»

Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως για τη ζωή του Ομάρ Ματίν είναι συνεχείς. H πρώην σύζυγος του μακελάρη του Ορλάντο αποκάλυψε ότι την κακοποιούσε και την χτυπούσε.

sitora-yusufiy12
Η πρώην σύζυγος του μακελάρη του Ορλάντο

Ο Mατίν γνώρισε πριν από επτά χρόνια την Σιτόρα μέσω Ιντερνετ. Ο γάμος τους έγινε σχεδόν αμέσως αλλά κράτησε μόνο τρεις ή τέσσερις μήνες. «Εμειναν μαζί τρεις ή τέσσερις μήνες», είπε ο πατέρας της κοπέλας μουσουλμάνος μετανάστης από το Ουζμπεκιστάν στην εφημερίδα New York Post: «Μετακόμισε μαζί του αλλά τέσσερις μήνες μετά μας τηλεφώνησε να πάμε να την πάρουμε. Την κακοποιούσε σωματικά και ψυχολογικά. Ηταν πολύ βίαιος απέναντί της. Οι αστυνομικοί του είχαν κάνει πολλές φορές συστάσεις».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2009 και μετακόμισαν σε ένα σπίτι με δύο υπνοδωμάτια στο Φορτ Πιρς που ανήκε στην οικογένεια του συζύγου της. Στις 27 Ιουλίου του 2011 βγήκε το διαζύγιό της.  O πατέρας της Γιουσούφι είπε επίσης ότι ποτέ του δεν συμπάθησε τον Mατίν και ότι από την αρχή ήταν αντίθετος με τη σχέση αυτή γιατί είχαν γνωριστεί online.  Ο ίδιος λέει ότι αισθάνεται ευτυχής που η κόρη του γλίτωσε από αυτόν και τώρα είναι αρραβωνιασμένη με άλλον και περνάει πολύ καλά.

Ο Λευκός Οίκος βλέπει αδράνεια του Κογκρέσου στο ζήτημα της οπλοκατοχής

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι «απογοητευμένος» από την «αδράνεια που επιδεικνύει το Κογκρέσο» -το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι- αναφορικά με το ζήτημα της οπλοκατοχής, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού προέδρου, μία ημέρα μετά το μακελειό στο Ορλάντο.

«Ο πρόεδρος είναι απογοητευμένος, μερικές φορές νιώθει οργή μπροστά στην αδράνεια του Κογκρέσου αναφορικά με μέτρα κοινής λογικής που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προκειμένου να καταστήσουμε ασφαλέστερες τις κοινότητές μας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζος Ερνεστ.

Αναγνωρίζοντας ότι ένα μονάχα νομοσχέδιο δεν θα βοηθήσει στο «να μπει ένα τέλος σε όλα τα επεισόδια βίας», ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου υπογράμμισε ότι υπάρχει «ένας συγκεκριμένος αριθμός μέτρων κοινής λογικής που το Κογκρέσο θα μπορούσε να ψηφίσει και τα οποία θα έκαναν δυσκολότερο για κάθε πρόσωπο να αποκτήσει ένα όπλο».

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το μακελειό στο Ορλάντο οργανώθηκε στο εξωτερικό.

«Σε αυτό το στάδιο της έρευνας δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ο δράστης καθοδηγείτο από εξτρεμιστές του εξωτερικού», είπε ο κ. Ομπάμα στους δημοσιογράφους, μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο.

Ο δράστης Ομάρ Ματίν, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «εμπνεύστηκε από εξτρεμιστικό υλικό το οποίο εκτίθεται στο Διαδίκτυο».

Από το Πουέρτο Ρίκο η πλειονότητα των θυμάτων στο Ορλάντο

Περισσότερα από τα μισά θύματα της ένοπλης επίθεσης στο Ορλάντο είχαν καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, δήλωσε στο Reuters ο πορτορικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρονάλντο Παντούα. «Από τις πληροφορίες που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής, το 90% των θυμάτων είναι Λατίνοι και περισσότεροι από τα μισά νεκρά θύματα είχαν καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο» δήλωσε ο κ. Παντούα. «Περιμένουμε μια επίσημη λίστα των θυμάτων σήμερα το απόγευμα», πρόσθεσε.

Τρεις μεξικανοί υπήκοοι ανάμεσα στα θύματα

Τρεις άνθρωποι με καταγωγή από το Μεξικό βρίσκονται ανάμεσα στους 49 νεκρούς της ένοπλης επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως τα τρία θύματα ήταν μεξικανοί υπήκοοι, ενώ σημειώνεται πως η μεξικανική κυβέρνηση προσπαθεί να επιβεβαιώσει σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές αν υπάρχει και ένας τέταρτος μεξικανός υπήκοος ανάμεσα στα θύματα.

«Πρόκειται για μια πράξη πραγματικά γεμάτη φόβο, τρόμο και μίσος», δήλωσε ο κ. Νιέτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...