840
Το βασιλικό περίπτερο στο Μπράιτον (Βρετανία) υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη διακόσμηση στην τουαλέτα του συλλέκτη Ντέιβιντ Ρος | Wikipedia

Ανοιξε η μεγαλύτερη συλλογή αντίκας στο νότιο ημισφαίριο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2016, 17:32
Το βασιλικό περίπτερο στο Μπράιτον (Βρετανία) υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη διακόσμηση στην τουαλέτα του συλλέκτη Ντέιβιντ Ρος
|Wikipedia

Ανοιξε η μεγαλύτερη συλλογή αντίκας στο νότιο ημισφαίριο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2016, 17:32

Ο Ντέιβιντ Ρος ήταν ομοφυλόφιλος, άκληρος και κάτοικος Αυστραλίας. Ως ομοφυλόφιλος, σύμφωνα με το στερεότυπο, έτρεφε μια έξτρα αγάπη για το ωραίο. Ετσι έγινε μέγας συλλέκτης. Ως άκληρος, όταν πέθανε το 2013, άφησε όλη του την περιουσία και τα υπάρχοντα σε ίδρυμα, στο δικό του ίδρυμα, με την ονομασία The David Roche Foundation, το οποίο εδρεύει στην Αυστραλία. Αυτό το ίδρυμα, πρόσφατα μετέτρεψε την οικία-παλάτι του εκατομμυριούχου Ρος σε μουσείο, ανοιχτό για το κοινό. Εκεί εκτίθεται η τεράστια συλλογή του με έργα τέχνης και απίστευτες αντίκες. Αυτή η συλλογή εκτιμάται να κοστίζει περί τα 70 εκατομμύρια και θεωρείται η μεγαλύτερη ιδιωτική σε όλο το νότιο ημισφαίριο της Γης.

Ο Ντέιβιντ Ρος επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίδειξη σκύλων όταν ήταν 9 ετών. Μεγαλώνοντας έγινε δεινός κυνηγός και συλλέκτης καθαρόαιμων κυνηγετικών σκυλιών. Την πρώτη του αντίκα την αγόρασε στα 17. Από τότε και έως τα 90, που αποχαιρέτησε τον μάταιο αυτό κόσμο, σχεδόν κάθε μέρα αγόραζε και από μία αντίκα.

«Είμαι ένας παθιασμένος λάτρης της αντίκας» έλεγε στους εμπόρους όσο ζούσε – κι εκείνοι τον είχαν στα ώπα ώπα. Τώρα που πέθανε, είναι τοποθετημένος μέσα σε μία από τις αντίκες του – ένα ζωηρόχρωμο πράσινο βάζο από μαλαχίτη, το οποίο είναι τοποθετημένο μέσα στο σπίτι-μουσείο του, στην Αδελαῒδα. «Θέλαμε να τον τοποθετήσουμε κάπου που να του ταιριάζει», δήλωσαν οι υπεύθυνοι της συλλογής.

roche-salon
Το δωμάτιο ζωγραφικής, με μεταξωτές ταπετσαρίες και κουρτίνες, και φορτωμένο με αυθεντικές αντίκες και πολύτιμα χαλιά (The David Roche Foundation)
1965
Το περίφημο βάζο που περιέχει τη στάχτη του εκλιπόντος συλλέκτη, εκτίθεται μέσα στο σπίτι-μουσείο. Οταν πέθανε ο Ρος, στο φέρετρο, φορούσε ολόχρυση μάσκα προσώπου, ειδική παραγγελία, από τον ίδιο, για την περίσταση (The David Roche Foundation)

Αυτό το σπίτι, περιέχει περί τα 3.000 αντικείμενα, διαλεγμένα ένα-ένα από τον εκκεντρικό συλλέκτη, ο οποίος λάτρευε καθετί παλιό: από πίνακες και ρολόγια μέχρι παιχνίδια και έπιπλα. Αγαπημένο του στιλ διακόσμησης ήταν το αυτοκρατορικό, το λεγόμενο «empire» – πομπώδες, γεμάτο χρυσά και σκαλίσματα, σε βαθμό υπερβολής και κακογουστιάς.

roche-bed
Η κρεβατοκάμαρα με τις σινουαζερί και με τα μοτίβα παραδεισένιων πουλιών στην ταπετσαρία και στον πίνακα (The David Roche Foundation)
1365
Λαβή ομπρέλας από το εργαστήριο του Πίτερ Καρλ Φαμπερζέ στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Πίτερ Καρλ ήταν ο γιος του ιδρυτή του οίκου, Γκουστάβ (The David Roche Foundation)

Ο Ρος αγαπούσε πολύ τους άγγλους ευγενείς και τους ρώσους βασιλείς. Ενα από τα αγαπημένα κομμάτια της συλλογής του ήταν το σερβίτσιο του δούκα του Γκλότσεστερ. Αλλο ήταν το πιστόλι με τις τρεις κάνες που δώρισε στον Ναπολέοντα ο βρετανός συνταγματάρχης Τόμας Θόρτον το 1802.

4256 (1)
Η στρατιωτική τραπεζαρία, με έργα που απεικονίζουν ευγενείς στρατιωτικούς του 19ου αιώνα. Στους τοίχους, ταπετσαρία από μεταξωτό δαμασκηνό ύφασμα (The David Roche Foundation)
1024
Το τρίκανο πιστόλι του Ναπολέοντα. Κομψοτέχνημα! Από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του συλλέκτη Ντέβιντ Ρος (The David Roche Foundation)

Το όπλο κατασκευάστηκε από τον βρετανό οπλουργό των βασιλέων, Ντερς Εγκ. Ανάμεσα στους πελάτες του Εγκ συγκαταλέγονταν ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και ο Βασιλάς Γεώργιος ο 3ος. Ο Θόρτον δώρισε αυτό το πιστόλι στον Ναπολέοντα ως ένδειξη θαυμασμού αλλά και για να αποκαταστήσει τη φήμη του η οποία αμαυρώθηκε, όταν το 1794 πέρασε από στρατοδικείο και αποκλείστηκε από τον βρετανικό στρατό.

roche-green
Το καθημερινό απογευματινό δωμάτιο, με έργα που απεικονίζουν κυνηγετικά σκυλιά – το αγαπημένο θέμα του Ρος (The David Roche Foundation)
1572
Πιάτο φρούτου από πορσελάνη, ζωγραφισμένο στο χέρι περί το 1800 με την υπογραφή Coalport (The David Roche Foundation)

Το σπίτι-μουσείο του Ντέιβιντ Ρος δεν έχει μόνο αντίκες, έχει και ειδικές παραγγελίες αντικειμένων για να ταιριάζουν με τις αντίκες. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι οι ταπετσαρίες. Μεταξωτές από αυτοκρατορικό δαμασκηνό ύφασμα στα σαλόνια, μπλε ελεκτρίκ με χρυσά αστέρια, όμοια με της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, στο ρωσικό δωμάτιο, όπου εκτίθεται και το πορτρέτο της.

roche-russia
Το ρωσικό δωμάτιο, με το πορτρέτο της Μεγάλης Αικατερίνης και ταπετσαρία, παραγγελία, ίδια με τη δική της (The David Roche Foundation)

Κατά τα άλλα όλο το σπίτι είναι απίστευτα φορτωμένο. Η κουζίνα είναι γεμάτη με παιχνίδια, δοχεία, μικρά έργα, μηχανικά κουτιά κ.α. Αυτό ήταν το αγαπημένο δωμάτιο του Ντέιβιντ Ρος και γι’ αυτό είχε μέσα εκεί και τα παιδικά παιχνίδια του!

roche-kitschen
Η κουζίνα, γεμάτη μικρά έργα και αντικείμενα. Ηταν ο χώρος όπου περνούσε τον περισσότερο χρόνο του ο συλλέκτης (The David Roche Foundation)
roche-bath
Το μπάνιο διακοσμήθηκε στο στιλ του βασιλικού περιπτέρου στο Μπράιτον στη Βρετανία. Ο Ντέιβιντ Ρος έτρεφε ιδιαίτερη προτίμηση για καθετί βασιλικό (The David Roche Foundation)

Και βέβαια ένα τέτοιο σπίτι, δεν θα μπορούσε να έχει ένα τυχαίο λουτρό. Αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, ο συλλέκτης τον διακόσμησε καθ’ εικόνα του βασιλικού περιπτέρου του Μπράιτον, στην Βρετανία. Ιστορίες πλουσίων!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...