438
O γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε τον προβληματισμό του προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ | Reuters

Μάας για Τουρκία: Υπερβολικά πολλές οι προκλήσεις, έχουν συνέπειες

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 12:48
O γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε τον προβληματισμό του προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
|Reuters

Μάας για Τουρκία: Υπερβολικά πολλές οι προκλήσεις, έχουν συνέπειες

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 12:48

Η πολυπόθητη για το Βερολίνο αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ήρθε, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και συνεχίζονται με αμείωτη ένταξη και πλέον ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ομολόγησε πως ήρθε η ώρα να εξεταστούν οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς.

Ετσι όπως είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν μέτρα κατά της Τουρκίας.

«Η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Υπήρξαν ωστόσο υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ’ ευθείας συνομιλίες», δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ ο Χάικο Μάας.

«Γι’ αυτό τον λόγο», συμπλήρωσε, «θα μιλήσουμε για τις συνέπειες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα».

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλούσε την ΕΕ να πάψει να γίνεται υποχείριο των Ελλήνων και των Κυπρίων.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιείται ως ‘κεφαλή’ στην Ανατολική Μεσόγειο από τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Η Ενωση, στο όνομα της αλληλεγγύης, δεν πρέπει να είναι άδικη για την Τουρκία», ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη τουρκικών πανεπιστημίων με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία δήλωση ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει πια στην Αγκυρα για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ.

Ο Ερντογάν έφθασε μάλιστα στο σημείο να μιλήσει για «πειρατικές συμπεριφορές» και «ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο»!

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο […]

Δεν μπορεί η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις… από την εξέδρα. Παρακολουθούμε στενά όσα γίνονται για να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

»Εχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε σχέδια και χάρτες που στοχεύουν στον περιορισμό της Αττάλειας. Δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα συμφέροντα και τους νόμους κανενός. Όμως δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, απειλές, πειρατικές συμπεριφορές, δεν θα επιτρέψουμε σχέδια ιμπεριαλιστικής επέκτασης.

»Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες. Θέλουμε να συνεχίσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο για να λύσουμε τα προβλήματα, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τις λύσεις. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη διπλωματία αν θέλουμε μόνιμη λύση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή διεθνούς συνόδου στην Τουρκία για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου:

«Τους έχουμε προσκαλέσει και δεν θέλουμε να περιμένουμε πολύ. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των γειτόνων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα της Ελλάδας», θέλησε να διαβεβαιώσει εμφανιζόμενος με συναινετικό προσωπείο καθώς τα περιθώρια στενεύουν και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι πιο κοντά από ποτέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...