687
Οι βάρκες παραταγμένες στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς και ορισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που μόλις έχουν αποβιβαστεί | Stonisi.gr

Λέσβος: 547 πρόσφυγες σε μία ημέρα στη Σκάλα Συκαμιάς- μέρες 2015 ζει το νησί

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 09:31
Οι βάρκες παραταγμένες στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς και ορισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που μόλις έχουν αποβιβαστεί
|Stonisi.gr

Λέσβος: 547 πρόσφυγες σε μία ημέρα στη Σκάλα Συκαμιάς- μέρες 2015 ζει το νησί

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 09:31

Εικόνες από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015 έζησαν την Πέμπτη οι κάτοικοι της Σκάλας Συκαμιάς, που είδαν την ταυτόχρονη άφιξη 13 βαρκών μέσα στις οποίες βρίσκονταν, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, 547 πρόσφυγες και μετανάστες στην πλειοψηφία τους οικογένειες.

Σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό site, stonisi.gr, από τους 547, οι 193 μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν στον πρόχειρο καταυλισμό που είχε στηθεί στη Σκάλα Συκαμιάς στο λεγόμενο stage 2 και αναμένεται να μεταφερθούν στη Μόρια την Παρασκευή.

Μία ακόμα βάρκα καταφθάνει στη Σκάλα Συκαμιάς – stonisi

Την επιχείρηση συντόνιζε η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ενώ στο σημείο έσπευσε και ο δήμαρχος του νεοσύστατου δήμου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Την Παρασκευή, στην περιοχή επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμενικού Σώματος.

Μετανάστες και πρόσφυγες στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς, που μόλις έχουν φτάσει από την Τουρκία – stonisi

Οι κάτοικοι της μικρού χωριού της Σκάλας Συκαμιάς, στη βόρεια Λέσβο, έχουν δει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στις ακτές τους τα τελευταία χρόνια. Για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, είχαν προταθεί για το Νομπέλ Ειρήνης.

Τον γύρο του κόσμου είχε κάνει και η φωτογραφία με τις περίφημες γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμιάς, που φρόντιζαν στην αγκαλιά τους τα μωρά των προσφύγων στο παγκάκι κάτω από τον πλάτανο.

Οι γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμιάς ταϊζουν ένα μωρό πρόσφυγα στο παγκάκι τους – Lesvosnews

Στο μεταξύ, οι συνθήκες στη Μόρια θεωρούνται πολύ δύσκολες. Χωρίς τους χθεσινούς αφιχθέντες, ο αριθμός των φιλοξενουμένων, εντός και εκτός του καταυλισμού, ξεπέρασε κατά πολύ το ιστορικό ρεκόρ των 9.200 ατόμων φτάνοντας τους 9.641. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν την Πέμπτη και Παρασκευή, στη Μόρια θα ζουν 10.188 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4.500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το κέντρο, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από ΜΚΟ. Συνολικά στη Λέσβο πλέον, βρίσκονται πάνω από 12.000 άνθρωποι αιτούντες άσυλο.

Ταμπέλα στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς, όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν φτιάξει οι κάτοικοι, ζητώντας από τα αυτοκίνητα που περνούν από τον δρόμο ακριβώς μπροστά στην παραλία, να μειώσουν ταχύτητα και να προσέχουν ιδιαίτερα για διερχόμενους πεζούς – Protagon/Εύη Ελευθεριάδου

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι η ανακοίνωση χθες των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών».

Αλλη μία βάρκα πλησιάζει στην ακτή της Σκάλας Συκαμιάς, την Πέμπτη. Στο βάθος, αριστερά, το διάσημο εκκλησάκι της Παναγιάς Γοργόνας, που ενέπνευσε το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη – politikalesvos

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:

– Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου

– Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών

– Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας

– Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ

– Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων

Αστυνομικός και πρόσφυγες στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τον Ιούλιο, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

Πρόσφατη ανακοίνωση της Frontex, προσθέτει ότι η πιο δημοφιλής διαδρομή για τις μεταναστευτικές ροές παραμένει η ανατολική Μεσόγειος και τα ελληνικά νησιά με σχεδόν 5.800 ανιχνεύσεις τον Ιούλιο (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η Κύπρος). Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν Αφγανοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...