266
|

Λέκκας: Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 09:05

Λέκκας: Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 09:05

Υποβαθμισμένη χαρακτήρισε τη μετασεισμική ακολουθία μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συντάραξε την Κρήτη την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, που μετέβη στον Ξηρόκαμπο Σητείας, σημείωσε ότι η σεισμική ακολουθία δεν περιλαμβάνει δονήσεις που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί, με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ.

Οπότε κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η δόνηση της Τρίτης ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.

Ακόμη όμως και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός του ιδίου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, δήλωσε ο κ. Λέκκας, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη, αλλά προς το Λιβυκό Πέλαγος.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ θέλησε επίσης να διευκρινίσει ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το «ελληνικό τόξο» που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση προς ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό, με κατεύθυνση «περίπου» προς βορρά – νότο.

Αυτά τα ρήγματα, εξήγησε ο κ. Λέκκας, δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν, καθώς βρίσκονται σε θαλάσσιο χώρο και δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν όλα τα χαρακτηριστικά τους, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά.

«Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν συνδέεται με τον σεισμό στην Κάρπαθο. Συνέπεσαν απλά χρονικά. Όλα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε κάθε φορά, προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα φυσικά φαινόμενα», εξήγησε ο κ. Λέκκας σε εμφάνισή του και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...