335
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν με τον ομόλογό του Τάκη Θεοδωρικάκο κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα | Twitter

Γαλλικά «μπράβο» για το ελληνικό μοντέλο φύλαξης των συνόρων

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 19:34
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν με τον ομόλογό του Τάκη Θεοδωρικάκο κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα
|Twitter

Γαλλικά «μπράβο» για το ελληνικό μοντέλο φύλαξης των συνόρων

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 19:34

«Αν όλες οι χώρες εργάζονταν όπως η Ελλάδα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων τους, το Μεταναστευτικό θα ήταν λιγότερο επείγον ζήτημα για την Ευρώπη», τόνισε από την Αθήνα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, που εγκωμίασε το ελληνικό μοντέλο.

Ο ίδιος ευχήθηκε ακόμη και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης να μπορέσουν να ιδρύσουν ασφαλείς δομές καταγραφής, όπως αυτή που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο στη Σάμο. Η κατασκευή χρηματοδοτήθηκε στο 100% από πόρους της Κομισιόν.

Την Κυριακή ο γάλλος υπουργός επισκέφθηκε τη Νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Σάμο, η οποία αντικατέστησε το υπερπλήρες ΚΥΤ που βρισκόταν κοντά στο λιμάνι, στο Βαθύ. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και άλλες τέτοιες κλειστές δομές, χάρη σε ευρωπαϊκά κονδύλια, σε άλλα τέσσερα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Κως, Χίος και Λέρος).

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, θεωρούν ότι η δομή «παρεμποδίζει τον αποτελεσματικό εντοπισμό των ευάλωτων προσώπων» και «περιορίζει την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες».

Ο Νταρμανέν, αντιθέτως, διαβεβαιώνει ότι «κατά την άποψη των ανθρώπων που εργάζονταν στην προηγούμενη δομή στο Βαθύ, αλλά και των αιτούντων άσυλο, οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες».

Προτεραιότητα

Η Γαλλία, που θα αναλάβει από τον Ιανουάριο την εξαμηνιαία, εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, σκοπεύει να θέσει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. «Πολλοί ξένοι μπαίνουν στην Ευρώπη χωρίς να καταγραφούν και δεν γνωρίζουμε πότε φτάνουν στη Γερμανία ή τη Γαλλία, την ηλικία τους, την εθνικότητά τους, από πού μπήκαν», συνέχισε ο Νταρμανέν.

Για τις καταγγελίες, επίσης από ΜΚΟ, ότι γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία, τις οποίες η Ελλάδα διαψεύδει, ο γάλλος υπουργός είπε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στους Ελληνες ότι θα χειριστούν με την απαραίτητη διαφάνεια το τι συνέβη. Οφείλουμε πολλή αλληλεγγύη στους Ελληνες, αλλά πρέπει επίσης να απαιτήσουμε από αυτούς υπευθυνότητα, όπως από όλες τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης».

Ο γάλλος υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ μιας κοινής, ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. «Δείτε τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν ή στη Λευκορωσία, δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι της Frontex.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...